Ibf falun
Fernqvist har upplevt både glädje och sorg med Falun i SM-finaler.
Foto: Per Wiklund
Superligan

Adam Fernqvist: "De har inte kommit upp i den nivån i år"

ANNONS

Faluns tidigare back Adam Fernqvist om vad han tycker om lagets säsong i år.

Tillsammans med spelare som Thomas Holmgren, Johannes Larsson, Jonas Adriansson med flera gjorde Adam Fernqvist sitt Falun ett lag som var en mardröm att möta för motståndarna, med sina fysiska och tuffa spelstilar. Nu har majoriteten av nämnda Falun-gäng slutat, även om Adriansson gjorde comeback nyligen.

Fernqvist lämnade Falun efter säsongen 2018/19 och har spenderat de två senaste åren i Hälsinggårdens AIK, till vardags i Herr1an. Nu är serien som bekant avbruten i förtid och det har bara blivit tre innebandymatcher i år för Fernqvist.

- Man spenderar så mycket tid med familjen som det bara går efter alla innebandysäsonger. Det känns som man missat mycket och försöker ta igen det nu, säger Fernqvist till Innebandymagazinet.

Saknar du innebandyn?

- Nej, faktiskt inte. De stora matcherna är de man vill spela, men serielunken…nä, jag känner mig färdig. Jag hade inte så mycket mer att ge i satsningen längre, det tog för mycket tid än vad det var värt.

Var det aktuellt med en kortlivad comeback i Falun, som din kompis Jonas Adriansson gjorde nyligen?

- Nej, det var jag inte sugen på och jag tror inte Falun var intresserade av det heller. 

Fernqvist följer fortfarande sina gamla lagkamrater och deras framfart i SSL, som i år har gått lite trögare än tidigare. För första gången sedan säsongen 2011/12 kommer man hamna utanför topp-två i tabellen.

- De har inte riktigt komma upp i den nivån man är vana att se dem i. Förra året var de ju helt ostoppbara, så det är mycket som hänt sedan den formen. Men det har varit lite blandat, både toppar och och dalar, menar Fernqvist.

- Jag vet inte vad det beror på faktiskt. Det jag tror har en större betydelse än vad man tror är det här med Coronan, att det ligger där någonstans. Det var sån osäkerhet i början och man ska spela eller inte, det är ingen publik och klubbarna gick illa ekonomiskt. Det är säkert en större orsak än vad man tror. Det ställer till mycket med allting.

Samtidigt har alla lag haft samma förutsättningar med Coronan?

- Så är det ju. Sen reagerar alla olika på det. Det ser man i matcher med, ibland har de inte det rätta flytet. De måste skapa 10 lägen för att göra ett mål medan motståndarna behöver ett läge. Jag tror de själva har ett svar på vad det i omklädningsrummet, vad det beror på att de inte får ut allt. Det kan också vara en orsak. 

Många har varit inne på att Falun inte lyckats ersätta dig och de andra tuffa backarna. Håller du med om det?

- Nja, det vet jag faktiskt inte. Jag ska inte sitta och säga att det var bättre med mig. Men det är en annan typ av innebandy de vill spela och de gör de rätt i, när de försöker satsa på bolltekniska spelare, och spela innebandy med hög fart. Man spelar med lite högre risk. När det väl funkar så är det fantastiskt kul att se på! 

- Det är så som Falun vill spela, en publikvänlig innebandy. Jag tror de kommer hitta tillbaka till det i slutspelet, att de spelar mer bortainnebandy på bortaplan där. Då är det mer för att vinna matcher, nu spelar man och försöker hitta lite olika spelsystem och hitta kemi emellan varandra. Det ser man också, att de har hunnit testa lite olika försvarsspel och konstellationer. Det är en sån period innan man sätter allting inför slutspel, då åker skallen på på ett helt annat sätt med. Jag tror vi kommer få se ett helt annat Falun i slutspelet!

Efter förlustmatchen mot Kalmarsund i näst senaste omgången gick Thomas Brottman ut hårt och kritiserade sina bärande spelare, och Fernqvist håller delvis med om att de kanske inte riktigt nått samma nivå i år.

- Ja, men samtidigt så är det ett lag. Levererar inte dem så är det någon annan som får kliva fram och göra det. Sen vet de om det själva också, de nöjer sig inte med det här. De både kämpar och tränar hårdare än någonsin för att hitta tillbaka till sin nivå. Sen är det skitkul med de yngre, som Malte (Lundmark) som verkligen har levererat hela säsongen. Det kan bli något stort med honom!

Samtidigt slog man poängrekord förra säsongen, så det är väl inte riktigt läge att sätta en domedagsstämpel på Falun?

- Nej, absolut inte. Jag tror vi kan vänta mycket mer av dem i slutspelet.


TV: Sågar agerandet i SSL: "Det är bedrövligt"

Poddpanelen om stora SSL-snackisen: "Ser otroligt illa ut"

Matchrapporter: Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo 2-0 i matchserien efter ny vinst för Pixbo mot IBF Falun

Den här artikeln handlar om: