Foto: Tor Anders Dalland
Internationellt

Svenska tränaren om Norges besked att stänga ner grundserien

ANNONS

Jonas Boväng firar idag sin födelsedag på ett sätt som han aldrig gjort tidigare på de 47 föregående.

Idag fyller tränarlegendaren Jonas Boväng 48 år och han får fira sin födelsedag på ett väldigt speciellt sätt som han aldrig gjort förut. Så Innebandymagazinet passar på att skicka en gratulationshälsning.

- Stort tack! Känner mig både yngre och klokare för varje år. Så känslan är toppen, säger Boväng till Innebandymagazinet.

Men det är som sagt var en födelsedag under väldigt speciella förhållanden då tränaren sitter i karantän hemma i Norge på grund av Coronautbrott på hans arbetsplats.

- Det är bara att gilla läget, klart det är tråkigt. Hade planer att umgås med min kärlek, men får helt enkelt sitta hemma och göra det bästa av situationen. Detta är inget man kan påverka. Så det ser ut, och är runt om oss just nu i världen. Sitter fram till 10 mars. Den 11 mars kan jag leva normalt åter igen. Så har jag människor som handlar åt mig. Får inte vara bland människor under denna tid. Men är negativ och frisk. Viktigaste just nu.

Det har hänt mycket i Bovängs liv det senaste året, bland annat så flyttade han till Norge för att träna Gjelleråsen herrar efter tre framgångsrika säsonger med Lockerud Mariestads damer.

- Är mycket nöjd över den utveckling vi har tagit i laget. Var väl medveten om att det skulle bli en krock mellan den svenska kulturen och norska. Men vi har en grupp som kör, och det har varit en process hela vägen, att skapa en elitmiljö och få en medvetenhet vad det innebär att kallas elitspelare i sin idrott. Så rent generellt är jag nöjd vad vi åstadkommit tillsammans. Generationsväxling och helt nytt lag med unga spelare, trots det har vi tagit stora kliv, och ser fram emot att bygga vidare. Snittat 1 poäng per match i serien, och det är väl vad man kan ha förväntat sig i den process vi är i. När vi får träff i matcherna så är vi ruggigt jobbiga att möta.

 

Norge tog tidigare i veckan beslut att stoppa resten av grundserien och inte spela färdigt den. Man utsåg Tunet till seriemästare och de åtta bästa lagen i tabellen gick vidare till kvartsfinal. Den 18 mars kommer toppfyralagen att välja sina motståndare och sedan avgörs kvartsfinalerna i bäst av fem matcher.

- Klart det är lite surt, men samtidigt med stor respekt för den pandemi som råder i hela världen. Dock väldigt svårt att se att just idrotten skapar den smitta som är avgörande. Inte där det sitter enligt mig. Folk åker på hytter, man har vinmonopol öppet och åker kors och tvärs på olika ferier. Då kan man fortsätta säsongen med, det är tomma läktare. Har varit väldigt få fall med smitta här i innebandyn i Norge. Att utse Tunet som seriemästare är rättvist, inget snack om att de varit bästa laget. Så det är helt klart i min bok att de är värda det.

Gjelleråsen slutade sjua och kommer bli ett av lagen som blir valda till kvartsfinalen och de har allt att vinna och Boväng tror att hans unga lag kan skrälla.  

- Vi har goda chanser, ser man hur vi ligger till fysiskt, och utvecklingen på det spel och den identitet vi vill stå för så tycker jag vi är ett helt annat lag än tidigare. En seriematch och ett slutspel, är som natt och dag. Handlar om att ta tillvara på det som kommer i vår väg. Det är den pulsen och avgörandet som är höjdpunkten på säsongen. Något som jag haft i mitt huvud sedan dag 1 då jag påbörjade arbetet här.


TV: ”Måste våga sätta ner foten" - poddpanelen om elitlicensen

Tycker till om att skuldsatta SSL-föreningar.

Den här artikeln handlar om: