Mattias Samuelsson
SSL

Mattias Samuelsson: "Har inget behov att avsluta som Berggren"

ANNONS

Sveriges mesta landslagsman om hur de kommer kännas att sluta, och vad som stundar efter karriären.

Mattias Samuelsson har spelat 525 matcher för Storvreta i SSL, slutspelet inräknat. Bara gamla lagkamraten Jesper Berggren har gjort fler matcher i superligans historia (587).

Vad som står klart är att Storvretas lagkapten inte kommer passera Berggren i den statistiken. Samuelsson har aviserat att årets säsong blir hans sista som innebandyspelare – därmed har han maximalt 18 matcher kvar på sin långa och otroligt framgångsrika karriär. Men något vemod har ännu inte hunnit dyka upp hos 37-åringen.

- Nej, jag har faktiskt inte tänkt så alls. Beslutet är inget jag kommit på bara över dan sådär. Det har växt fram och jag är väldigt trygg i det. Man lever så mycket i nuet när man håller på med elitidrott så man tänker bara på en match i taget hela tiden. Jag har inte känt något vemod, inte än i alla fall, säger Samuelsson till Inenbandymagazinet. 

Var det ett enkelt beslut att sluta?

- Nej, det var ett omöjligt beslut! Det har växt fram över tid och man kommer till slut till en gräns där det bara känns rätt att göra annat. Där har jag hamnat nu. Så det är ganska odramatiskt egentligen, det var rätt tid att göra det nu. Det ska bli kul att göra annat!

Vilket var det tyngsta argumentet för att INTE sluta?

- Att det fortfarande är jäkligt roligt. Det är fortfarande kul att träna, spela matcher och tävla med och mot de absolut bästa. Det är inte det som är grejen och jag har inte några problem med min kropp. Den svarar fortfarande på träning och jag har inte ont nånstans när jag går upp på morgonen, det är inga bekymmer så. Det är bara mentalt, jag har inte kraft över till annat som jag vill ha kraft till.

Samuelssons mångåriga lagkamrat i Storvreta, Victor Andersson, har också han planer på att eventuellt sluta. Enligt honom hänger det mycket på huruvida publiken är välkommen tillbaka nästa säsong, men Samuelsson känner själv inte att det blir särskilt tråkigt att avsluta karriären utan publik.

- Det spelar roll som fan, men jag håller inte med på det här för att spela inför publik. Det man vill åt är tjusningen av att tävla. Man kan få något extra av publik men jag spelar inte för de som är där och tittar, även om det låter konstigt att säga. 

- Jag förstår att det är viktigt för sporten men jag vill åt tävlingen, och det får jag fortfarande. Sen är det klart att man verkligen saknar publiken något extremt. Det är jättetråkigt som det är. Men jag drivs inte av att spela inför folk utan av själva tävlingen.

Du gör ditt sista byte i karriären, vilket åskådarna i IFU Arena uppmärksammar, genom att ge dig en stående ovation till du kliver av – det är inget sätt du har drömt om att få avsluta på då?

- Nej, verkligen inte. För mig spelar det ingen roll hur jag går ut – jag har fått vara med om så jäkla mycket saker inom min idrott. Jag har inget speciellt önskemål att det ska vara på ett speciellt sätt. Det är klart att alla vill ha ett drömavslut likt Jesper Berggrens, att vinna sista matchen i Globen och tacka för sig, men jag har inte det behovet. Jag vill bara att det ska tävlas hela vägen. 

Berggrens sista match var mot Falun i SM-finalen 2018, som hans Storvreta vann. Det finns goda chanser att Samuelsson kan få avsluta på samma sätt då hans lag leder serien, men framtiden för klubben är oviss. 

Utöver att man fått kämpa hårt med sin ekonomi så har man också ett generationsskifte som stundar, där även spelare som Henrik Stenberg och Jimmie Pettersson tagit beslut att sluta efter säsongen.

Vad är det för Storvreta du kommer lämna efter dig?

- (Tystnad) Oj…jag vet inte. Ett Storvreta i ett bra läge, skulle jag säga. De har jobbat jäkligt hård med att få ordning på sin ekonomi, de som är där nu gör ett jättejobb för att rädda föreningen. Ser man lagmässigt så kommer det fortsätta vara jäkligt bra och de kommer alltid gå för att vinna – vilket känns bra! Det är ett ungt och lovande lag på många sätt. Sen är vi mitt i Silly Season så det är inget som är klart så, men det ser jäkligt bra ut.

Din lagkamrat Victor Andersson sa att om han skulle sluta i sommar, så tyckte han det kändes skönt att han lämnar ett lag som har mycket på gång underifrån, i form av nya talanger och spelare. Delar du samma känsla?

- Ja, verkligen. Det behövs en liten föryngringsprocess samtidigt som man inte får tappa för mycket av det som har varit heller. Det gäller att hitta balansen med att föryngra, samtidigt som man har kvar mycket av stommen, så man bygger vidare på det som finns och har varit.

Vad har du för planer för efter karriären, blir det fullt fokus på allt som inte är innebandy eller vill du leva kvar i den miljön ett tag till?
- Det vill jag säkert, men jag har ingen aning vad jag kommer känna när det är klart. Spontant tror jag inte att jag vill hålla på med någon elitidrott. Jag skulle jobba med ungdomar och barn i så fall, hellre det än vuxna män och kvinnor.

Du kommer inte att sitta på hedersläktaren i IFU Arena framöver och skrika att allt var bättre förr?

- Jag kommer absolut följa Storvreta, och tycka att allt är skit. Det gör man ju nu också, kravbilden är hög (skratt).

Är du orolig för vad som komma skall efter karriären, hur livet utan innebandyn kommer se ut?

- Nej, det finns ingen oro. Jag vet att jag tagit rätt beslut och ser fram emot vad som komma skall. Innebandyn finns ju kvar! Jag kommer inte sakna att behöva sitta på en buss till en bortamatch, även om jag inte har något problem med det idag. Jag vet att det ingår. Men det finns annat som jag vill hålla på med och jag kommer säkert komma i kontakt med innebandyn.

Vilken bortaresa kommer du sakna allra minst?

- Oj…alla. Nej, jag vet inte. De längre resorna är tuffare men det är inget jätteproblem. Man är van med det efter 16 år. Det man däremot märker när man är äldre är att det påverkar en mer dagen efter. Man är tröttare och det tar längre tid för kropp och skalle att återhämta sig. Det går ut över allting, som familj och jobb. Jag kommer inte sakna att vara trött. 

Till sist: Kommer du bli en av alla de spelare som skippar försäsongen och serielunken, och sen gör comeback strax innan slutspelet börjar?

- Nej, jag har väldigt svårt att tro att jag kommer spela igen på den här nivån. Jag kanske kan hjälpa till och träna om det saknas folk, men att förbereda mig för match och allt vad det innebär, som min mentala sinnesställning, det orkar jag inte.

- Det räcker. Jag har gjort det.


TV: ”Måste våga sätta ner foten" - poddpanelen om elitlicensen

Tycker till om att skuldsatta SSL-föreningar.

Matchrapporter: JIK reducerar mot Storvreta efter dramatik Storvreta tog ny seger mot JIK Storvreta tog hem första matchen mot JIK JIK vann efter avgörande i tredje perioden mot gästande Storvreta Tungt för Storvreta – Linköping bröt fina vinstsviten

Den här artikeln handlar om: