Pandemisäsongen
Division 1 Mellersta

Moras herrtränare om beslutet att stänga Herr1an

ANNONS

Moralegendaren Peter Wallin delar med sig om sina tankar om pandemisäsongen.

I förra veckan kom beslutet från Svenska Innebandyförbundet att samtliga serier avslutas förutom de tre yrkesmässiga serierna SSL Herr, SSL Dam och Herrallsvenskan. JAS-serierna är dock fortfarande pausade och kan återupptas längre fram. Även alla distriktsserier avslutades och inga upp- eller nedflyttning sker. Innebandymagazinet har pratat med ett par Herr1an-ledare för att få deras tankar om pandemi-säsongen.

- Tråkigt men beslutet var helt rätt. Sen kan man ju undra varför det inte skett tidigare och att övriga serier fortsätter kan man alltid ifrågasätta. Tolkningen av RF:s riktlinjer gällande vilka som ska få utöva idrott har ju minst sagt varit frikostig. Finns inte många spelare som uppfyller båda kriterierna, säger KAIS Moras tränare Peter Wallin till Innebandymagazinet.  

Hur mottogs beslutet av dina spelare och hur har dem reagerat?

- Alla tycker det är tråkigt att inte få spela men tycker det var rätt beslut.

Mora spelade sin sista match i början på november och totalt hann man med att spela sex matcher innan säsongen pausades. Men i Herr1an var det inte bara matcherna som pausades utan spelarna har inte fått träna inomhus tillsammans sedan november då även de kommunala hallarna stängdes ner. Men Mora har ändå kunnat träna på i viss form inomhus.   

- Det har ju självklart varit en utmaning men de flesta av spelarna har tagit ett stort eget ansvar. Vi äger ju vår egen hall med tillhörande gym så våra spelare har haft möjlighet att enskilt kunna träna utifrån covid-anpassade riktlinjer. Sen fick vi ju möjlighet att under en kort tid träna i mindre grupper, vilket vi utnyttjade.

När Innebandymagazinet pratade med förbundets tävlingschef Magnus Nilsson och frågade om vad som skulle hända med startavgiften på 50 000 kronor som alla föreningar i Herr1an betalat, så svarade han att han inte visste det för det var inget som de hade tittat på i nuläget. Ett svar som retade upp många på sociala medier som krävde att föreningarna skulle få tillbaka sina pengar. Totalt är det 75 föreningar som betalat 3 750 000 i startavgifter från Herr1an.

- Det borde väl självklart betalas tillbaka eller helt enkelt göra någon form av subventionering inför kommande säsong. Allt annat vore skandal och en förolämpning mot föreningarna.

Hur har den här säsongen påverkat KAIS Mora?

- Den har varit utmanande. Alla vill ju att saker och ting ska vara som tidigare. Saknaden av publik, livematcher med mera är ju enorm. Sen är ju vi en väldigt aktiv förening med flertalet egna evenemang och hjälper till vid andra evenemang, som till exempel Vasaloppet. Så rent ekonomiskt är det en tuff period precis som för alla andra.

Moralegendaren som själv varit aktiv som spelare i Mora sedan 1986-2016 är väldigt fundersam på vad den här pandemisäsongen kommer få för konsekvenser på framtiden.  

- Funderingarna om vad som händer i framtiden finns ju hela tiden. Hur hårt har det påverkat vår idrott och föreningens verksamhet? Tror vi har en mycket tuff och utmanande tid framför oss.


TV: Sågar agerandet i SSL: "Det är bedrövligt"

Poddpanelen om stora SSL-snackisen: "Ser otroligt illa ut"

Matchrapporter: Målfest för Kais Mora borta mot Alunda Uddamålsseger för Kais Mora hemma mot Hagfors Kais Mora föll mot IBK Hudik med 4-8 Tre poäng för Kais Mora hemma mot Vaksala Målfest när Kais Mora besegrade Hälsinggården i Lugnet

Den här artikeln handlar om: