19.00 Sirius-Jönköping
Sirius nysatsning kan få en jobbig start om man skulle åka ur under år ett.
Foto: Per Wiklund
Superligan

Allvarligt läge för Sirius: "Förstod att det skulle bli stenhårt"

ANNONS

Sirius riskerar åka ur SSL. Ikväll möter man Jönköping där tre poäng hade gett dem ett övertag i bottenstriden.

Sirius kommer från en jobbig februari-månad där det blev noll poäng på tre matcher, efter förluster mot Pixbo Wallenstam, Växjö och Thorengruppen. Ny månad innebär nya tag och första matchen i mars sker idag på hemmaplan, mot tabelltian Jönköping. Sirius ligger på nedflyttningsplats med två poäng upp till Höllviken ovanför strecket, samt en match mindre spelad.

- När vi är inblandade i bottenstriden och slåss för vårat kontrakt så blir alla matcherna av karaktären ”jätteviktiga”. Känslan inför matchen är att vi presterade bra borta mot Thorengruppen, säger Sirius-tränaren Stefan Forsman till Innebandymagazinet.

- Vi måste repetera det så vi ger oss chansen att vinna, och komma upp i de prestationerna flera gånger. Vi har pratat om hur det ska kännas när vi spelar och den känslan tycker jag sakta men säkert börjar kännas. Det gör att vi kommer upp bättre i matcherna. Vi har ett bottennapp, och det är mot Växjö. De är väldigt bra men det var svagt av oss. Det är inte någon större fara i spelet. Vi står på en bra plattform och behöver fortfarande repetera och repetera för att vi ska kunna vinna matcher. I dagsläget är det bara två poäng upp och det är bara att gilla det. Det är ingen bergsbestigning vi ska göra. 

Hur passar Jönköpings spelsätt er?

- På bortaplan passade det tydligen bedrövligt (förlust 7-4). Då vann de lätt mot oss, jag håller tummarna att vi ska möta upp dem bättre hemma än borta. Det var riktigt svagt. 

Stefan Forsman försöker ihop med klubben att göra en förändringsprocess och bygga upp ett nytt Sirius. Årets upplaga av truppen är kanske inte den starkaste man haft, men sett till spelarmaterialet borde man kanske klara nytt kontrakt. 

- Det hänger ihop med den process vi är i, och vilket lag vi har. Det är inte konstigare än så. När vi kastade oss in i säsongen förstod vi att den skulle bli stenhård, men fördelen för oss är att vi är medvetna om det. Vi har resonerat med laget, ledningen och sportgruppen att de sista matcherna kommer gälla oerhört, det gäller att hitta rätt balans inför dem. 

- Vi gör en total makeover och ska starta en ny resa. Vi är inte så långt framme i vår process som många av de lag vi möter. Det är inget som förvånar mig. 

Har det blivit för stora förväntningar på er utifrån?

- Jag har inte upplevt några stora förväntningar på oss. Jag blir glad om folk har förväntningar på oss, för då är det någon som tror på det Sirius gör. Men vi ska inte ha några större förväntningar på oss som lag, vi är där vi är. 

Vad talar för att ni grejar kontraktet till slut?

 - Just det att vi har förstått och förberett oss på att det kommer vara kritiskt i slutomgångarna. Då behöver vi förhoppningsvis vara framme och repetera beteenden och spel, som tar oss till segrar. 

Kommer det vara ett stort dråpslag om ni åker ur, både sportsligt och organisatoriskt?

- Jag har inte tänkt i de tankarna. Man står så hårt här och nu, jag har ingen aning om det heller. Vi har precis startat vår satsning, och jag tror föreningen jobbar långsiktigt framåt, om vi måste ner och hämta fart ett år eller klarar oss kvar. Jag tror inte det påverkar oss så mycket.

Om ni nu blir kvar, vad blir nästa steg i förändringsprocessen?

- Då blir det viktigt att vi kompletterar truppen med mer spets och erfarenhet, så vi kan ta nästa steg. Nu har vi lagt en fin plattform för hur vi tränar, spelar och angriper vår vardag. Vi pratar inom föreningen hur vi ska ta nya steg och sätta vår organisation. Det är så många steg som ska göras samtidigt, parallellt med att man ska spela. 

Hur mår man som tränare rent personligen när det inte går överdrivet bra för ens lag? Ligger man sömnlös på nätterna eller är det bara nästa match som finns i tankarna?

- Jag tycker att det är tufft och jobbigt, naturligtvis. Ibland sover man dålig och ibland bra (skratt). Jag har valt det här projektet av den anledningen till att jag vill uppleva det här igen. Jag vill att de ska få vara viktigt och nytt. När vi vinner så får man uppleva ren glädje. Jag ha valt projektet Sirius av precis den anledningen, man får känna de här känslorna och gemenskapen. 

- Samtidigt vet jag att det är så det kommer vara och det är häftigt. Jag får allt i min dos. När de inte studsar med så är det tufft, men då visste jag om att det skulle vara just så. Det gillar jag också för då får man leva det, och det vill jag verkligen!


TV: ”Måste våga sätta ner foten" - poddpanelen om elitlicensen

Tycker till om att skuldsatta SSL-föreningar.

Matchrapporter: IBK Dalen utklassade Sirius – vann med 11-2 Skälby vann klart borta mot Sirius Djurgården segrare hemma mot Sirius Chanslösa senast – men nu kunde Sundsvall FBC besegra Sirius Förlust mot Sirius trots comeback för Tyresö Trollbäcken

Den här artikeln handlar om: