Mora-Falun 19.00
Foto: Per Wiklund
Superligan

Ikväll kan Falun gå upp på en slutspelsplats

ANNONS

Vid vinst mot Mora klättrar Falun tre placeringar och kan utmana om en bedrift som inte skett på 13 år.

Falun fick tuffast tänkbara start på 2021 där man förlorade sju av åtta av årets första matcher och man hade en förlustsvit på sex raka matcher innan man tog en livsviktig vinst över Rönnby och sedan följde upp den med ytterligare en vinst mot Jönköping. Så inför kvällens derby mot Mora har Falun nu två raka vinster.

- Det ska bli en riktigt rolig bortamatch. Mora är klara för slutspel redan och vi slåss för att komma dit också. Men vi har ingen press på oss att vinna, det är ingen måstematch utan vi går in till matchen med en bra känsla. Vi vet vad vi kan och vi tror på oss själva och vi fortsätter formera laget som vi gjort på slutet. Vi är oerhört lugna och trygga inför kvällens match, säger tränare Daniel Dalbjer till Innebandymagazinet.

För tre omgångar sedan var Falun uträknade från slutspelet då låg man på elfte plats och hade fem poäng upp till slutspelsstrecket. Men sedan dess har man haft maxflyt och själva besegrat Rönnby och tagit sex poäng samtidigt som alla fyra lagen över dem i tabellen förlorat. Nacka har tagit 2p, Rönnby har tagit 3p, Malmö har tagit 1p och Warberg inte en enda poäng. Så inför kvällens match har man bara en poäng upp till slutspelsstrecket.

- Maxflyt är fel ord att säga de har mött tuffa lag sista tiden vilket vi gjorde tidigare då vi hade en tyngre period där vi torska fem sex matcher i rad. Det finns en övre- och en undre halva och de lagen där uppe har kommit längre än övriga och det är svårt att rå på dem. Så det har mer haft att göra med vilka lag som har mött vilka än att det har haft med formkurvor att göra.

Efter Faluns sex raka förluster gick man samman och pratade ihop sig om att man skulle vända på den negativa trenden och ta siktet på att klättra uppåt i tabellen igen. Skulle man ta sin tredje raka vinst ikväll så tar man ett rejält skutt uppåt placeringsmässigt och går om tre lag.

- För två omgångar sedan när det var sex matcher kvar och vi hade haft en väldigt tuff period bakom oss så tittade vi på spelschemat och sa till varandra: ”Nu jävlar går vi för sex raka” Vi har plockat två av två så här långt och som vanligt när det gäller IBF Falun så går vi för att vinna. Men vi möter ett jäkligt bra lag idag, en lagmaskin som jobbar hårt i 60 minuter. Men vi går för vinst och vi får se efter kvällen vilka det var som hade marginalerna med sig.

Vad tror du om era chanser att ta en slutspelsplats?

- Vi åker till Mora med en fantastisk känsla och har allt att vinna. Går vi till slutspel i år är det fantastiskt kul går vi inte till slutspel så har vi lärt oss massor på vägen. Just nu ligger vi exakt där vi ska ligga tycker jag och räcker det sedan till slutspel så gör det det. Vi jagar ett slutspel och skulle gärna spela det men det är inte så att vi kommer bli jättebesvikna om vi misslyckas. Vi är nykomlingar och har ingen press på oss utan vi njuter av situationen och mår jäkligt bra som lag.

Just att vara nykomling och ha chansen att ta sig till slutspel är inget vanligt förekommande, i alla fall inte att man lyckas med det. Några lag har varit nära de senaste åren, Nacka och Malmö. Men det var 13 år sedan någon nykomling lyckades att gå till slutspel och då var det kvällens motståndare Mora.

- Det är klart att det ger oss inspiration och dessutom ligger ju Mora här i krokarna så det är daladerby. Vi går för det till 100% att vi ska slå Moras bedrift som de lyckades med för 13 år sedan. Det är fyra matcher kvar och även om vi inte får med oss en trea idag så har vi fortsatt goda chanser att lyckas. Skulle vi ta oss till slutspel som nykomlingar för första gången på 13 år så skulle vi skicka en jäkla fin signal till oss själva att vi gjort en jättefin säsong utöver det vanliga.

Men när de båda dalalagen mötte varandra i höstas så vann Mora ganska komfortabelt med 7-3.  

- Vi fick inte till det senast och Mora gjorde det bra mot oss då. Men då hade vi inte riktigt fått träff på allt och vi hade inte riktigt satt vårt eget spel fullt ut. Nu har vi kommit längre och fått med oss väldigt värdefulla lärdomar som gjort att vi vridit och vänt på flera detaljer. Sist bjöd vi verkligen Mora på fyra eller fem mål men ikväll går vi ut mycket lugnare som lag med mycket mer skinn på näsan och vi ska bjuda upp till en riktig jäkla dans.

Fotnot: Sedan en Elitserie infördes på damsidan 2006/07 har endast två nykomlingar tagit sig till slutspel, Skellefteå och Mora. Det ska dock sägas att Djurgården lyckades med den bedriften också säsongen 10/11 och att Thorengruppen kommer lyckas med detta i år. Men både Djurgården och Thorengruppen övertog Balrog:s och IKSU:s guldtrupper så de var inte direkt några vanliga nykomlingar.


TV: Sågar agerandet i SSL: "Det är bedrövligt"

Poddpanelen om stora SSL-snackisen: "Ser otroligt illa ut"

Matchrapporter: Rönnby IBK lyckades bärga segern mot IBF Falun Slagläge för Rönnby IBK efter ny seger Rönnby IBK vann mot IBF Falun i första matchen Malmö FBC avgjorde i förlängningen mot Kais Mora Isabel Balzano i målform när Åkersberga IBF vann mot IBF Falun

Den här artikeln handlar om: