EXTRA
Foto: Per Wiklund
Superligan

Pixbos elitansvarige om varför man sparkade tränaren

ANNONS

Kristina Landgren Carestam berättar om spelet bakom Jonas Eliassons entledigande.

Nyheten slog ner som en bomb: Jonas Eliasson, som varit huvudtränare under många år i Pixbo under två sejourer, får omgående lämna laget och sin roll. I ett pressmeddelande skrev Pixbos elitansvarige Kristina Landgren Carestam att det berodde på att "vi har olika syn på hur ledarskapet som tränare skall bedrivas därför".

När Innebandymagazinet pratar med Landgren Carestam sent på onsdagskvällen ber vi henne utveckla vad som menades.

- Jag kommer inte gå in närmare på det, mer än vad det vi har sagt. Just nu så har vi olika syn på hur ledarskapet ska bedrivas från huvudtränaren för att få tränaren att prestera. Där står vi. I idrottens värld så finns det en sportslig organisation runtomkring och vår uppgift är att utvärdera verksamheten, då har vi kommit fram till att detta är vägen vi ska gå, och vi känner oss trygga i det. Sen är det alltid jättetråkigt när man tvingas ta ett sånt här beslut. Men vi är trygga med att vi behövde ta det här beslutet för att få max av vårat damlag när vi går in i slutspelet.

Varför sparkar ni honom 21 omgångar in i serien om det beror på hans ledarstil? Han har arbetat i laget många år, har hans stil förändrats så mycket på den korta perioden?

- Den frågan har man fog att undra, ”vad händer här?”. Det visste vi om innan och vi har haft en dialog och vi var tydliga innan säsongen vad vi förväntade oss av hans ledarskap. Nu kom det nu, och vi valde det att göra det nu. 

När man är så kortfattad i sin kommunikation utåt så börjar man undra om det ligger en hund begraven, att det finns saker som inte kommer upp till ytan?

- När det kommer till media så berättar man inte allt för er, vi har rutiner hur vi gör i våran förening. Vi har haft möte med Jonas idag där vi förklarat varför det inte kommer att gå att fortsätta med honom. Sen är vi människor och alla reagerar olika. Han har säkert talat om sin bild, när såna här beslut som kommer så har jag nog aldrig läst någon tränare som inte är besviken eller oförstående. Det är en ganska vanlig reaktion. 

Har han haft en för hård ledarstil?

- Där har vi en olika syn. Sen hård är en definition, jag kan också vara hård, det beror på vad du menat. Menar du auktoritär? Jag och sportgruppen har ingen gemensam syn med Jonas hur ledarskapet ska se ut för att få ut max av tjejerna. 

Är det spelare som mått dåligt av hans ledarstil?

- Jag kommer inte gå in på detaljer. Den frågan kommer jag inte svara på, det är inte så vi jobbar på och har rutiner hur vi agerar. Det är något vi hanterar med vårat lag, utåt sätt så blir det de här svaren. 

Har det funnits missnöje från spelargruppen eller kommer beslutet från er uppifrån?

- När man tar ett sånt här beslut så finns det en utvärderingsprocess. Man håller löpande möten med spelare, spelarråd och kaptensgrupp. Samtidigt har vi i sportgruppen utvärderat det vi ser. Det är en bedömning som jag och Kalevi (Pessi, elitansvarig) har gjort ihop med styrelsen, att vi behöver göra det här just nu. Så man kan kalla det för en samlad bedömning. 

Vem leder laget på lördag mot Nacka Wallenstam?

- Idag är det inte en tränare som leder ett lag, det är en hel tränarstab som finns för att få ett lag att prestera. Vi har tränare som stått med Jonas nu, i och med att Allsvenskan varit ledig så har Emil Larsson varit där uppe och fått känna på hur det är att vara på SSL-nivå. Vi har Jonas Gustafsson som kommit in och så har vi David Börjesson. VI har Per Tjusberg i föreningen som haft olika funktioner i damlaget med. Vi har en ledarstab och jag är inte speciellt orolig. Som sportgrupp så har vi alltid en plan och på lördag får vi se om det är plan a, b eller c. 

Kommer ni ta in en ny huvudtränare externt eller blir det en intern lösning även permanent?

- Det kommer du få se på lördag. 

Innebandymagazinet publicerar imorgon en längre intervju med Jonas Eliasson.

Matchrapporter: Likaläge i matchserien efter Pixbo Wallenstams seger mot Rönnby IBK Rönnby IBK vann mot Pixbo Wallenstam efter straffdrama Pixbo Wallenstam lyckades bärga segern mot IBK Lund Drömläge för Pixbo Wallenstam att avgöra mot IBK Lund efter ny seger Pixbo Wallenstam fick en drömstart – vann mot IBK Lund

Den här artikeln handlar om: