VM 2024
Malmö Arena har bland annat stått värd för SM-finalerna 2013 och 2014.
Foto: Per Wiklund
Krönika
VM i Sverige 2024 – Äntligen en positiv nyhet
ANNONS

Innebandymagazinets Magnus Fredriksson om nyheten att herr-VM 2024 ska spelas i Malmö.

54 dagar in på det nya året fick vi äntligen en glad nyhet. Det krävs ingen raketforskare för att konstatera att livet som innebandyälskare är ganska dystert just nu. Eftersom det är 45 månader till mästerskapet ska avgöras borde pandemi-skiten inte påverka VM-festen i Malmö.

Det blir utmärkta Malmö Arena som blir huvudarena för mästerskapet tillsammans med klassiska Baltiska hallen mellan den 7-15 december 2024. Jag älskar Malmö Arena och innebandyn fungerar strålande där. Det är smidigt att ta sig dit med både bil och tåg vilket är perfekt för alla innebandyfans.

Det fanns två kandidater att få arrangera herr VM 2024 men det var liksom aldrig någon som tog det på allvar att Singapore skulle få turneringen. Det kommer dröja ett tag till innan en VM-turnering på herrsidan hamnar utanför Europa.

Singapore fick däremot dam-VM 2023 vilket blir andra gången de tar hand om dam-VM. 

Herr-VM i innebandy i Sverige bör i praktiken avgöras i någon av de tre största städerna. Stockholm hade finalspelet 1996 och 2006 i Globen och Göteborg fick uppdraget i Scandinavium 2014.

Denna gång visade Stockholm inget intresse för VM medan Göteborg var intresserad av att upprepa succén med ”funzone” och allt runt om kring. VM 2014 var ett mycket bra mästerskap som var samlad på ett område i centrala Göteborg. Det är vägvinnande koncept att hålla en VM-turnering samlad i en stad. Men det var Malmö och Malmö Stad som vann dragkampen om att söka VM 2024. Kommunen var helt enkelt hungrigast att få arrangemanget och det kunde naturligtvis inte Internationella Innebandyförbundet blunda för. 


Det var ett enkelt val att välja Malmö 2024 och det bästa för svensk innebandy. 


Det blir fjärde gången som Sverige står som arrangör (Sverige har vunnit varje hemma-turnering). Någonstans är det dags att börja hålla tummarna för att det blir en succé både sportsligt och ekonomiskt. Vi alla minns såklart det gigantiska underskottet som följde VM i Göteborg. Trots rekordpublik och VM-guld för Sverige gick VM officiellt back 5,8 miljoner kronor. Det är en siffra man kan ta med en nya salt då uppgifter berättar om en helt annan siffra som snarare var runt 10 miljoner kronor minus.

VM 2014 liksom de tidigare mästerskapen har inte lyckats knyta till sig sponsorer eller samarbetspartners som genererar ett plusresultat. Fortfarande är varje VM-turnering en investering för framtiden.  

Med tanke på att herr VM 2020 är framflyttad till 2021 och att kommande herr-VM avgörs i Schweiz 2022 har vi att se fram emot tre VM-turneringar de kommande tre åren. Därför vore det önskvärt att arbetet att höja statusen och inte minst intresset för herrlandslaget inleds direkt. Där finns det gigantiskt mycket att göra.

Närheten till Europa från Malmö är en av flera anledningar till att jag tror att turneringen blir en fantastisk innebandyfest. Jag förväntar mig publikfester varje gång Sverige spelar och kanske även Danmark. Konceptet som användes i VM 2014 med att sälja biljetter till alla spelare i området hoppas jag naturligtvis upprepas. Självklart ska alla spelare och ledare i skånedistriktet ha möjlighet att säkra VM-biljetter tidigt. 

Själva VM-turneringen kan bli extra intressant ur svensk synvinkel. Sverige har bara vunnit VM två gånger sedan 2006. Och jag är inte förvånad om Sverige eller Finland missar minst en final innan VM kommer till Skåne 2024. Schweiz och Tjeckien är numera livsfarliga och kan mycket väl nå VM final 2021 eller 2022.


TV: Poddpanelen om att landslagslägret ställdes in - ”Stort frågetecken”

Rätt eller fel att SSL-klubbarna vägrade skicka spelare till landslagsläger?

Den här artikeln handlar om: