Foto: Per Wiklund
Superligan

Dalentränaren om lagets kultur: "Har varit involverade hela vägen"

ANNONS

Tränaren om lagsammanhållningen som tagit dem till topphalvan av tabellen.

Datumet är 22 februari och IBK Dalen ligger fyra i SSL-tabellen. Med andra ord har man goda chanser att slå sin fjolårsnotering, som sexa. Detta trots att laget har haft omskrivna skadeproblem under 2020/21.

Lagets tränare Jonatan Brolin pekar på lagsammanhållningen som en nyckel till succén.

– Den har varit genomgående bra, sett över hela säsongen. Den har varit ganska konsekvent bra, tycker jag. Det är en styrka med vårat lag att det inte är så himla resultatberoende utan det är ett lag som är ganska bra på att hålla sig och se till hur vi presterar i matcherna, säger Jonatan Brolin och fortsätter:

– Sen är vi extra glada såklart, det är alltid underbart att få med sig sånt här fint resultat, det ska man inte sticka under stolen med (Laget slog Falun 10-4 hemma under söndagen).

Med segern mot Falun har Dalen tre segrar av tre möjliga mot giganterna Falun och Storvreta den här säsongen. Men Brolin vill inte dra allt för stora växlar av de resultaten.

– Nej men det stämmer ju. Där får man som ha respekt, ibland vinner man matcher och ibland förlorar man matcher mot dem, så är det. Men vi har gjort bra insatser mot de den här säsongen, det är inget snack om saken.

Vad skiljer det här årets upplaga av Dalen mot tidigare upplagor?

– Jag har några upplagor att jämföra med, det här den nionde upplagan jag tränar i Dalen. 1. Det är en fantastisk grupp, de är duktiga på att ta hand om varandra. Det är en fin stämning och en bra samhörighet i laget. 2, även i år tycker jag vi varit bra på att pusha varandra till att vilja utvecklas hela tiden. Vi har aldrig slagit oss till ro tack vare ett resultat eller blivit tokiga över ett dåligt resultat utan vi har hållit oss sakliga hela tiden, vi har jobbat hela tiden med gruppen och sett till att vi, ja men vi utvärderar våra insatser och försöker bli lite bättre hela tiden, säger Jonatan Brolin.

Laget började träna ihop när slutspelet 2020 ställdes in. Det kan ha hjälpt laget att lägga en tydligare ram, menar Brolin.

– Jag tycker alltid att vi alla mina nio år i Dalen haft väldigt arbetslojala lag. Jobbat hårt, försökt hjälpas åt hela tiden. Kanske att vi gjort ett lite större förarbete, om vi kallar det så. Att vi lagt en lite tryggare grund tillsammans redan i våras egentligen när vi började förberedelserna när förra slutspelet ställdes in. Hur vill vi se på vår innebandy, vad ska vi stå för innebandy tillsammans, inte bara att det är jag som tränare som slänger fram en innebandy och säger åt killarna exakt så här ska ni göra. Spelarna har varit involverade hela vägen och vi har valt att bygga den här identiteten tillsammans på något vis

På frågan om laget tillåter sig själva att titta lite framåt svarar Brolin nej. Han pekar också på en annan skillnad från tidigare år:

– Av de åren jag har varit med så är nog det här ett av de där vi har haft absolut högst intensitet på innebandyträningar. Det har varit oerhört tufft på våra träningar, väldigt intensivt, väldigt fokuserat. Det är ett lag som är bra på att ställa krav på varandra just nu och det är en bra utvecklingsmiljö, så vi tittar inte jättemycket på fyra matcher fram i tiden utan vi försöker spela sån innebandy att det är nästa situation som gäller, nästa sak vi kan påverka. Nu fokuserar vi på att köra ett styrkepass och ett konditionspass imorgon kväll för vi vet att det mår vi bra av. Vi tar det lite träning för träning, insats för insats, absolut, avslutar Jonatan Brolin.

Matchrapporter: IBK Dalen utklassade Sirius – vann med 11-2 IBK Dalens seger spiken i kistan för Tyresö Trollbäcken – som åker ur serien Stort jubel när IBK Dalen säkrade seriesegern med vinst mot Sundsvall FBC Skälby kunde inte stoppa IBK Dalens segertåg IBK Dalens fina svit håller i sig efter 7-2 mot Djurgården

Den här artikeln handlar om: