#ibsilly-extra
Foto: Per Wiklund och IFF
Superligan

Schweiziska förbundskaptenen om Kalmarsunds värvning

ANNONS

David Jansson hyllar sin landslagsspelare som är klar för Kalmarsund nästa säsong.

Tidigare idag presenterade Kalmarsund sitt första nyförvärv inför nästa säsong - 21-åriga schweiziska landslagsbacken Jan Bürki. Ett väldigt spännande nyförvärv för Kalmarsund och SSL menar den schweiziska förbundskaptenen David Jansson. 

- Vi tog ut Bürki vid väldigt ung ålder till landslaget, eftersom vi såg otrolig potential, och han har redan spelat ett VM för oss. Han klarar egentligen alla faser av den moderna toppinnebandyn. Han är dynamisk i transition-faserna, han har ett skotthot och han backar inte undan för fysiskt spel. Dessutom har han en fin balans mellan självkritik och självförtroende. Jag vill se honom utveckla mer spets i de områden han redan är bra i. Gör han det, kan han bli dominant som spelare, säger Jansson till Innebandymagazinet.

Bürki var med i det schweiziska U19-landslaget 2017 och året efter spelade han i tredjefemman i VM när Schweiz tog bronset i A-VM. Backtalangen var bara 18 år när Jansson valde att plocka ut han till landslaget. 

- Jag såg honom redan i juniorleden i Wiler, när jag åkte runt i Schweiz och höll i ett utbildningsprogram för de bästa juniorlagen. Jag kommer ihåg att jag frågade tränaren hur det kom sig att han inte var uppe och nosade på en A-lagsplats, och fick svaret att han hade haft knäproblem, och var på väg tillbaka. Sedan dess släppte jag inte hans utveckling, och vi testade honom tidigt i landslaget på grund av att han visade egenskaper vi gillar. Han är dynamisk, stark och offensiv. 

Vad tror du att han kan åstadkomma i SSL och Kalmarsund?

- Han kan garanterat bli en riktigt bra SSL-spelare. Min känsla är att Kalmarsund har gjort sin scouting bra och vet hur de vill nyttja honom. Han kommer få chansen att spetsa till den bredd av innebandyskills han redan har. 

Hur bra värvning är det här av Kalmarsund skulle du säga, finns det någon svensk spelare du skull kunna jämföra han med? 

- Jag tror och hoppas att det är en smart värvning. För mig är han lite som en Simon Berg i Falun, de uppvisar liknande egenskaper i stora delar. Han har också delar av vad som gör Emil Nilsen framgångsrik.

Hur bra eller dåligt är det för schweizisk innebandy att de bästa spelarna hamnar i SSL? 

- Om vi ska förbättra våra chanser att kunna vinna ett VM, är det bra att våra spelare med spetsegenskaper spelar i den bästa ligan i världen. I synnerhet om de scoutas vettigt och det finns en plan för hur de ska användas. Och kanske får man mer effekt av att vända på det resonemanget: hur ska vi realistiskt kunna vinna VM utan spelare som hävdar sig bra i den bästa ligan i världen? Jag tycker att många schweizare har visat att de kan tillföra mängder till ett SSL-lag. På senaste tiden har bland annat Engel, Braillard, Zaugg, Bischofberger och Maurer haft stor positiv påverkan på sina lag. Känzig har etablerat sig fint i Linköping och de som spelade temporärt under NLA-uppehållet visade att de kan anpassa sig snabbt.


TV: "Blivit farligt senaste tiden"

SSL-forwarden Andreas Stefansson om farliga utvecklingen i svensk innebandy: "Alla ska stöpas i samma form"

Matchrapporter: Växjö vann avgörande matchen mot Kalmarsund Kalmarsund vann och kvitterade mot Växjö Växjö tog ny seger i serien mot Kalmarsund Växjö vann och kvitterade mot Kalmarsund Kalmarsund tog ny seger mot Växjö

Den här artikeln handlar om: