Filip Stenmark
Foto: Per Wiklund
Superligan

Storvretabacken om sitt utgående kontrakt: "Där har vi samma mål"

ANNONS

28-åringen har ett utgående kontrakt med "Vreta", kommer han spela där nästa säsong?

Med sex matcher kvar att spela har Storvreta satt sig i ett bra läge för att ta hem förstaplatsen i serien. Man har hela fem poäng ner till jagande Kalmarsund och häromdagen slog man Falun för andra gången den här säsongen.

– Tabellmässigt ligger vi där vi vill och förväntas ligga, så där har vi inget att klaga på men sen kan vi inte sticka under stolen med att vi inte är helt nöjda med alla prestationer och vi har en del kvar att utkräva från oss själva. Med det sagt tycker jag ändå vi har gjort det som förväntas av oss med att ligga där vi ligger, säger backen Filip Stenmark till Innebandymagazinet.

Kan man härleda det till någonting, att ni inte fått ut 60 bra minuter eller var kommer det ifrån tror du?

– Att ligga på en topplacering och säga att vi ska få ut så pass mycket mer, det säger ganska mycket om vår kravbild på oss själva men också kravbilden utifrån, Men sen är det så, vi leds av en ny ledarstab, vi har nya konstellationer och det under en säsong där vi inte har någon publik, vi har ingen extra tändvätska som vi är van vid. Vi är van att spela i IFU där vi alltid får det lilla extra från supportrar och vad det än kan vara. Tredjeperioder där vi har varit berömt starka och kunnat vända vilket underläge som helst, sånt spelar väldigt stor roll. Det är många olika faktorer som spelar in men vår ledarstab har ju en plan för det också och kan titta på siffror som visar på förbättringspunkter, det är det vi jobbar utifrån på träningarna.

Vad säger du om din egen säsong till dags dato?

– Ganska i linje med laget. Jag har inte gjort lika många poäng som jag brukar göra, å andra sidan är jag ingen poängspelare i grunden heller och jag är i väldigt stort behov av den där lilla extra tändvätskan för jag ska vara den där typen av spelare som har mycket bollvinster, en hög procent i mitt passningsspel och ska kunna sköta uppspelen på ett fläckfritt sätt. Likt laget har haft sina dippar men egentligen efter jul tycker jag att jag har växlat upp och det är lägligt till slutspelet, på något sätt, säger Stenmark.

Säsongen utan publik har påverkat flera spelare, så även Stenmark:

– Det jag känner, det är på något sätt också i och med att det här året blev som det blev, att det kommer bli en jävla utmaning att sitta liksom, i omklädningsrum Höllviken borta en snöig onsdag i november eller vad det nu kan ha varit. Det är inte de sexigaste matcherna att spela och man behöver den lilla extra tändningen med publik och allt vad det innebär. Det har varit knepigt, det har varit en utmaning men förhoppningsvis är det första och sista säsongen som behöver vara på det här sättet.

Hur påverkar det dina tankar inför nästa säsong?

– Det påverkar väl egentligen inte mina framtidsplaner. Coronarestriktioner eller inte så kommer jag ha samma utgångsläge när det gäller min framtid. Men självklart kommer det motivationsmässigt bli en liten törn. Vi sitter och åker land och rike runt med buss och går upp i ottan för att dra till jobbet och sen tillbaka och träna. Hela den karusellen kräver en hel del motivation. Det blir inte lika roligt, så är det absolut. Men i grund och botten påverkar det väl egentligen ingenting, säger Stenmark.

Storvreta har i skrivande stund nio spelare som saknar kontrakt inför nästa säsong. Däribland Jimmie Pettersson och Henrik Stenberg, vars framtider fortsätter se otydliga ut, och guldklimpen Hampus Ahrén som ryktas till IBF Falun. Men också Filip Stenmark, som är inne på sin fjärde säsong i klubben.

– Ja, Storvreta har varit på och... de är tydliga med vad de vill och att jag ska spela kvar i Storvretatröjan. Det har funnits ett väldigt tydligt intresse att vi ska hitta en snabb affär. De är jättenöjda och vill ha kvar mig så vi har påbörjat det snacket.

Vad är det som är viktigt för dig när ni pratar ett nytt kontrakt?

– Jag är ganska väl rotad här i Uppsala som det är idag med allt vad det innebär, jobb osv. Jag trivs bra i staden, så det är såna här sidofaktorer som alltid spelar roll. Men för mig i grund och botten handlar det om att spela för att vinna titlar och utöka mitt prisskåp med ett lag som jag bryr mig om och en förening som jag verkligen bryr mig om. Där har vi samma mål, jag och föreningen och alla vi som spelar här. Det finns inget bättre ställe att vara på om man har de ambitionerna att vinna titlar, säger Stenmark.

Huruvida han kommer spendera resten av karriären i Storvreta vet han dock inte i dagsläget.

– Det vet man aldrig, jag har tenderat att titta på min karriär i cykler om ett par år. Så mycket mer än så tittar jag inte framåt, jag har lärt mig att det händer massa saker. Fördelen med Uppsala för mig har varit att det är en närhet till Stockholm jobbmässigt osv och det finns utmaningar. Jag är väldigt mån om min civila karriär så det är väldigt viktigt för mig att det finns tillgängligt.

Stenmark är inte lastgammal vid 28 års ålder, men är ändå inne på sin trettonde säsong i Svenska Superligan.

– Det börjar bli ett tag sen. Jag var 15-16 år när jag skrev på för Dalen för massa år sen, så jag börjar bli ganska rutinerad, säger Stenmark.

Han ger dock en liten hint om sin framtid: 

– Jag kan väl säga som så, jag tror inte jag kommer sitta här i omklädningsrummet och vara 37 år gammal som en viss Mattias Samuelsson, men än så länge har jag inte funderat på att sluta.

Det börjar bli några år sedan han lämnade Umeå och Dalen. Frågan är, har det någonsin varit nära med en hemflytt till Västerbotten för Umeåsonen?

– Jag stack ju ner till Warberg och kände att det var ett jäkla häftigt äventyr och det fanns otroliga förutsättningar för mig att utvecklas. Sen i slutändan efter x antal år därnere så blev det inte riktigt vad vi hade hoppats på. Och där stod jag nånstans i ett vägskäl, ska jag iväg på ett nytt äventyr eller ska man på nåt sätt ta den säkra vägen och flytta hem?

– Men ärligt talat har det nog aldrig riktigt lockat mig. När man väl har tagit det första steget och flyttat så är det betydligt lättare att göra det igen. Man vet vilka utmaningar man står inför och allt vad det är med det sociala utanför. Sen hade jag det så pass enkelt för mig att jag bara kunde ta med mig datorn och sätta mig i Uppsala, jag behövde inte byta jobb eller nånting sånt där. Det har varit mer aktuellt tidigare, det var många år sen jag ärligt talat ens tänkte tanken, säger Filip Stenmark.

Storvreta har som skrivet vunnit mot ärkerivalerna Falun båda gångerna under grundserien. Ett Falun som för övrigt skuggar på en tredjeplats i tabellen. Men Stenmark menar att laget inte räknat ut dalalaget bara för det.

– Det är naivt att säga att vi på något sätt har skakat oss av dem för det har vi inte gjort, det kommer alltid vara heta fajter och risken att de hugger nån match finns alltid men jag är otroligt övertygad om att med den grupp vi har idag så förlorar vi inte mot någon i sju matcher, avslutar 28-åringen.


Matchrapporter: Storvreta segrade och avgjorde mot Växjö Växjö tog sista chansen mot Storvretas Bra läge för Storvreta efter ny seger 2-0 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot Växjö Storvreta vann första matchen mot Växjö

Den här artikeln handlar om: