Morgondagens SSL-stjärnor
Foto: FOD foto/Leif Boman
Åkersberga IBF

Har Åkersberga värvat nästa Anna Wijk?

ANNONS

Möt 16-åriga Alva Filander som är en av landets bästa centertalanger.

16-åriga Alva Filander är en av landets bästa centertalanger. För några veckor sedan tog hon plats på Innebandymagazinets prestigefyllda lista över Sveriges 100 största talanger. Totalt var det 24 centrar som kom med på listan och Filander kom på en 76 plats med motiveringen:

Alva är en stark ledare på planen. Hög speluppfattning och en bra inställning till både träning och match, och en mycket bra lagkapten som vill framåt för sig själv och för laget. Hennes frästa egenskaper är att hon är en powercenter med ett bra driv och ett bra blick för spelet, samt ett bra skott. Hon har alltid blicken uppe i spelet som få tjejer har och kan användas på samtliga positioner i laget, som hon också har gjort och som belönats med ett damlagskontrakt.

- Jag började min innebandy karriär i Vallentuna IBK när jag var ungefär 8 år. Vi var ett väldigt härligt gäng tjejer som hade kul på planen och utanför, vilket jag tror var en viktig anledning till att det gick så bra för oss i matcher och cuper, säger Filander till Innebandymagazinet och fortsätter berätta om sin bakgrund.

- Efter flera bra år i Vallentuna IBK bytte jag till Bele Barkarby för att gå vidare i min utveckling. Där fick jag möjligheten att spela med äldre tjejer i JAS-serien, vilket jag tror hjälpte mig mycket på vägen. Jag utvecklades på planen då spelet hade högre tempo och jag lärde mig även att sitta på bänken och att man måste ge 100% för att få spela.

Efter ett år i Bele valde jag att fortsätta min karriär i ett nystartat lag, Väsby AIK. Mycket tack vare Michel Kamerer och Kalle Berglund insåg jag vikten av ledare som är positiva och glada men även är konstruktiva i sin kritik. Efter en säsong upphörde laget och jag bestämde mig att spela i Åkersberga IBF där jag får möjlighet att träna och spela med Dj och Dam. Jag är glad för att få spela med så bra tjejer och med erfarna ledare.

Att får träna med Åkersbergas allsvenska lag på regelbunden basis är något som utvecklat talangen.

- Jag tycker själv att jag har utvecklats mycket de senaste åren när det gäller det mesta. Mycket tack vare inställning och viljan att bli bättre. Jag har även väldigt höga krav på mig själv vilket kan vara både positivt men också lite negativt.

Vilka är dina styrkor som innebandyspelare?

- Jag skulle själv säga att mina styrkor är att jag har bra inställning till både träning och match och är positiv. Jag har även bra speluppfattning och kan spela på flera positioner.

Corona pandemin har förstört mycket av centertalangens säsong då de allsvenska damlagen inte får träna. Dessutom så blev SDF-SM inställt som hon var uttagen till.  

- Det känns väldigt tomt och tråkigt då min vardag vanligtvis består mycket av innebandy. Det är även väldigt tråkigt med tanke på att alla träningar, matcher och cuper ställs in och då jag nu i januari skulle spelat Distrikts SM. Det har även blivit en hel del egenträning i form av kondition och styrketräning men inte lika mycket med klubba och boll, vilket jag saknar.

Vad har du för mål med din innebandykarriär?

- Mitt mål är att utvecklas och bli bättre och se hur bra jag kan bli.

Avslutningsvis har du några visdomsord till andra unga spelare som vill följa i dina fotspår?

- Fokusera på rätt saker är viktigt. Av egen erfarenhet vet jag att tjejer kan vara ganska taskiga mot varandra och skapa intriger vilket skapar dålig stämning. Något som alltid varit viktigt för mig är bra och positiv stämning i laget. Det gör att det blir roligare och man då också utvecklas. Kom även till träning med bra inställning och ge 100% det gör träningarna roligare och det gynnar matchspel. Även träning utöver ordinarie träning har hjälpt mig. 


TV: Mika Kohonens nycklar till framgång

Världens bästa spelare genom tiderna avslöjar framgångsreceptet i Innebandymagazinets podcast

Matchrapporter: Ny tung förlust för Åkersberga IBF – som tvingas lämna serien Isabel Balzano i målform när Åkersberga IBF vann mot IBF Falun Warberg segrare hemma mot Åkersberga IBF – Ida Sundberg matchvinnare Storseger för Kalmarsund – 7-2 mot Åkersberga IBF IBK Lund avgjorde i tredje perioden mot Åkersberga IBF

Den här artikeln handlar om: