Morgondagens SSL-stjärnor
Foto: Eva Ohlström
#100talanger

16-åriga målvakten har gjort en kometkarriär

ANNONS

En av landets största målvaktstalanger om hans resa från back till att få träna med Sirius SSL-lag.

16-åriga Teodor Söderquist är en av landets största målvaktstalanger. För några veckor sedan tog han plats på Innebandymagazinets prestigefyllda lista på Sveriges 100 största talanger. Totalt var det åtta målvakter som kom med på listan och Siriusfostrade Söderquist hamnade på plats 90 med motiveringen.

Teodor är en målvakt med ett väldigt tryggt grundspel. Han är otroligt säker i sin positionering och lämnar väldigt sällan några större luckor för motståndarna att skjuta på. Siriuskeepern är dessutom reaktionssnabb och kan genom sina kvicka reflexer göra de mest sevärda räddningarna, det brukar bli flera ”fantomräddningar” per match. Han är snabb i sidled och har också en styrka i sitt utkast som ibland leder till assistpoäng. Kan vinna matcher åt sitt lag nästan på egen hand i sina bästa stunder.

För Innebandymagazinet berättar 2004-födda målvaktstalangen hur hans resa startade.

- Allt började i Sirius 2008 men från början så var det inte klart att jag skulle vara målvakt. Jag startade ”karriären” som back men arbetade mig mer bakåt då ingen annan ville stå i mål och ända sen dess har jag fastnat för det. Min resa startade i Sirius P04 där vi har har vunnit det mesta, vårt lag var ett av landets främsta där vi hade en otroligt bra bredd med otroliga tränare och grymma spelare, säger Söderquist till Innebandymagazinet.

Söderquist kom snabbt underfund med målvaktandets ädla konst och hans utvecklingskurva har gått spikrakt uppåt från första träningen tills idag då han får vara med och träna ibland med SSL-laget.  

 - Utveckling har gått otroligt snabbt, då jag har fått väldigt bra träningar och utmaningar även ett mycket stort förtroende. Jag gick direkt upp i JAS-laget från vårt 04-gäng i år, jag har även som ung ofta fått träna med äldre exempelvis har jag nu fått chansen att träna en del med Sirius A-lag.

Vilka är dina största styrkor som målvakt?

- Mina styrkor skulle jag säga är att jag sitter oftast i rätt position, jag tycker även att jag har bra reflexer, snabbhet i förflyttningar, ganska vassa utkast och spelar oftast bättre i stora matcher som finaler eller liknande.

Årets säsong har varit en utmaning för målvaktstalangen eftersom han inte fått träna inomhus på grund av pandemin. Något som blir extra tufft för en målvakt enligt Söderquist.

- I denna onaturliga säsong har det varit tråkigt att inte ha fått träna inomhus lika mycket med sitt lag, jag som spelare är som bäst när jag får träna mycket och spela många matcher och det blir extra svårt att få träning som målvakt då det kräver en annan typ av träning än utespelarnas.

Vad har du för mål med din innebandykarriär?

- Mitt mål är att bli ett proffs och spela i SSL, jag skulle även vilja om jag kunde leva på sporten. Ända sedan jag började med innebandyn har det varit en stor dröm som det nu känns som att det inte är omöjligt att uppnå. Sen har det även varit en stor dröm att få spela i landslaget och representera Sverige i ett världsmästerskap.

Slutligen har Sirius-keepern ett par tänkvärda tips till yngre spelare som vill göra samma resa som honom.

- Framför allt skulle jag vilja uttrycka hur viktigt det är att ha kul på träningarna, har man inte kul kommer man inte hitta någon motivation att fortsätta med sporten. För det andra skulle jag också vilja säga att det är viktigt att ha en eller flera kompisar som också älskar innebandyn, som man kan prata med om sporten utan att dem inte förstår vad man pratar om. För det tredje tycker jag även att man ska fokusera på att lyssna på sina tränare, på vad de har att säga, det kommer gynna dig som spelare och göra dig till en mycket stabilare spelare. Sen ska man även inte fokusera på sig själv hela tiden heller, innebandy är trots allt en lagsport och man kan inte vinna matcher själv, man ska även alltid ha en positiv attityd mot sina medspelare och tränare, att vara negativ gynnar ingen.


TV: Mika Kohonens nycklar till framgång

Världens bästa spelare genom tiderna avslöjar framgångsreceptet i Innebandymagazinets podcast

Den här artikeln handlar om: