Foto: Per Wiklund
Krönika

Innebandyns chans till seger på Idrottsgalan försvann direkt

ANNONS

Innebandymagazinet Magnus Fredriksson med en krönika om Idrottsgalan.

Anna Wijk hade chans att bli historisk hyllad som innebandyspelare. Men den chansen försvann egentligen samtidigt som hon blev nominerad. I stället tog Linn Svahn hem segern.

Sprinttävling är sedan 2001 en VM-gren inom längdskidåkning och det var denna form av idrott som vann före bland annat innebandyns Anna Wijk. Även världsspelaren i volleyboll Isabelle Haak petades till förmån för skidåkerskan från Lycksele.

Det är alltså inte storleken på en sport som fäller avgörande när SVT eller ”idrottssverige” väljer sina vinnare. Det är alltså en liiiiiten fördel att en viss sport sänds i SVT hela helgerna under vintern. Och en liiiiiten nackdel att en annan sport bara sänds via webben och genom ett månadsabonnemang. Allt på skidor är folkligt i Sverige och det går det inte att ändra på hur som helst.

Idrottsåret 2020 där även december 2019 räknas in är ett märkligt år att sammanfatta för all idrott i världen. Väldigt få eller nästan inga stora tävlingar eller mästerskap hann avgöras innan Covid-19 slog till. Eftersom innebandy-VM räknas in under den här perioden hade vår sport detta år tidernas chans att uppmärksammas.

Det var liksom öppet mål för innebandyn denna gång på Idrottsgalan med tanken på hur idrottsåret sett ut tack vare covid-19. Det var liksom öppet mål för att en av närmare 500 000 aktiva innebandyspelare i landet att få vara drottning i Sverige för en kväll. Eller vårt damlandslag att sola sig i glansen som mästarnas mästare för en dag.

Damlandslaget som vann VM-guld nominerades till årets idrottslag alla kategorier men såg sig besegrad av bland annat damernas curling lag som vann EM. Och Anna Wijk fick inget pris på den direktsända TV-galan som årets idrottskvinna i Sverige.

Det är förstås förbannat synd men tyvärr ser världen inte på oss som vi ser på oss själva. Vår självbild är att vi är störst, bäst och viktigast. Men vi är inte det hur än mycket vi önskar det.

Vann vi inget pris i år så kommer det dröja väldigt länge innan chansen kommer upp igen. Och skulle någon spelare eller lag bli aktuella igen så kommer såklart OS eller VM i någon annan bollsport väga betydligt tyngre. Historiskt sett så är Sverige en vinternation eftersom allt som görs på skidor egentligen är så mycket större än allt annat. Enda chansen för Zlatan Ibrahimovic att damsuga prisbordet på en gala som detta är om han kopierar Maradona från 1986 och vinner ett VM-guld i fotboll åt Sverige.

Innebandy räcker helt enkelt inte till i det stora idrottssverige. Även om vi är en av vårt lands största sporter på utövarsidan och på andra sätt så räknas vi inte, i alla fall inte där det är som viktigast kanske.

Vi ska liksom vara glada att vi får vara med någon gång och bli nominerad på sin höjd.

Men det tycker jag inte innebandy ska vara men det är precis så det är idag.

Anna Wiljk och damlandslaget hade i alla fall varit värdiga vinnare och fantastiska ambassadörer för svensk innebandy.

Svensk innebandy får gå tillbaka till ritbordet och göra det ännu bättre i framtiden helt enkelt.

För framtiden tillhör innebandy, eller hur?!


TV: Stor skillnad på domarnivån i herr- och daminnebandy

Poddpanelen: "Jättekonstigt att tjejerna inte får fajtas om det som killarna gör"

Den här artikeln handlar om: