Dagens matcher
Växjö, Jönköping och Sirius är tre av lagen som spelar idag.
Foto: Andreas Joakimsson och Per Wiklund
Landet runt

6 matcher på dagens schema: "Kan de göra en Leicester?"

ANNONS

Samtliga fyra serier är igång under dagen och vi ger dig förutsättningarna inför matcherna.

I vanlig ordning tippar Innebandymagazinet några av helgens matcher, där en tydlig trend är "negativa mot positiva överraskningar".

16.00 Jönköpings IK - Växjö IBK (SSL Herr)

Smålandsderby! Det är inte de länets värsta rivaler som gör upp, men en viss prestige borde finnas mellan lagen som kommer från de två största städerna i Småland.

Matchen blir årets första för de respektive lagen. Jönköping skulle ha mött Linköping men fick se den matchen flyttas fram efter att Linköping drabbats av covid-19. Jönköping hann dessutom bara med att spela två matcher under december – den första förlorade man på bortaplan mot just Växjö med 8-3, men i den andra utklassade man sensationellt nog topplaget Kalmarsund med hela 9-1. 

Att Jönköping är vassa i omställningslägena är det ingen fråga om, fråga bara just Kalmarsund, så där behöver Växjö se upp. Jönköping har också gjort sju mål eller fler i tre av de fyra senaste matcherna. Växjö hade dock bra koll på JIK under mötet i december, där man bara släppte till 13 skott. 

Samtidigt letar Växjö efter formen. Man kommer från två 6-2-förluster i rad mot Växjö respektive Helsingborg, och idag kommer man få kämpa för att bryta den trenden. Jag tror att hemmaplansfördelen kommer vara avgörande och bortasvaga Växjö kammar noll poäng för tredje gången i rad.

16.00 Djurgårdens IF IBS - Hudik/Björkberg IBK (Allsvenskan Norra)

”Full fart framåt, håll tätt bakom” lyder den klassiska DIF-ramsan som sjungs på Järnkaminernas läktare. Även om fansen lyst med sin frånvaro den här säsongen så har spelarna tagit ramsan till sig – man har gjort näst flest mål i serien och släppt in minst. Lägg till en serieledning på det med fyra poäng ner till tvåan så inser man att detta är Djurgårdens år.

Blåränderna höll en hög svansföring inför säsongen och har levt upp till sina egna ord. Man har inte förlorat efter full tid sedan slutet av oktober och kommer inte heller göra det mot ett motstånd som heter Hudik/Björkberg.

På Spåret-aktuella Hudik/Björkberg (Hudiksvall var nyligen ett av resmålen i det populära programmet, detta för fjärde gången i historien) besegrade AIK i måndags efter att ha avgjort matchen med två sekunder kvar. Tränare Kristoffer Asp berömde lagets insats som han tyckte innehöll ett ”enormt arbete i försvarsspelet som genererar ut i fina kontringar framåt”. Mot Djurgården kommer man förmodligen bjudas på nya omställningslägen, men nu är det på bortaplan mot ett svårare motstånd. Djurgården vinner klart!

16.00 Warberg IC - Lillån IBK (Allsvenskan Södra)

Toppmöte mellan en positiv överraskning och en något negativ. Warberg tar sig visserligen upp i serieledning om man vinner de två kommande matcherna då man har sex poäng upp till ettan Karlstad med två matcher mindre spelade. Men det är fortfarande något som gnager.

Jonas Gustafsson fick tidigt lämna uppdraget som huvudtränare och man gjorde en något blek insats i mötet mot Lerum senast. Gästerna Lillån ligger en placering före i tabellen och har överraskat många den här säsongen. Man har, något uppseendeväckande, bara vunnit skottstatistiken vid ett tillfälle under säsongen, när man slog Onyx med 11-2. Nu möter man ett Warberg som å sin sida bara förlorat skottstatistiken vid ett tillfälle, så vilken matchbild som väntar är tydligt. 

Det här är en match som verkligen kan sluta hur som helst. Warberg har inte förlorat på hemmaplan samtidigt som Lillån är vassa på främmande mark. Därför utgår jag från den kanske något fega tippningen som säger att matchen slutar oavgjort efter full tid och som slutar med att Lillån kontrar in ett mål i sudden death.

13.00 IK Sirius FBC - Täby FC IBK (SSL Dam)

Tvåan Sirius tar emot sjuan Täby – visst trodde man på att tabellplaceringarna skulle vara omvända inför säsongen? Sirius har knäppt många experter på näsan samtidigt som Täby gjort samma experter besvikna.

När ett lag överraskar inledningsvis ställer sig många frågan om när laget till slut ska bli sönderlästa och börja dala i tabellen. ”Det måste ta slut någongång”, kan man ofta höra sägas i frågan. Den sportintresserade minns säkert engelska fotbollslaget Leicester som (minst sagt) sensationellt nog vann Premier League för några år sedan. Där hördes samma sak, omgång efter omgång - ”nu har de lekt färdigt” – fram tills att de stod som mästare på våren. Jag tror inte Sirius heller har lekt färdigt. Sirius är på riktigt i år. Kan de till och med göra en Leicester?

Jag tror på en ny Sirius-trea idag. Det blåsvarta gänget har vunnit samtliga matcher hemma i IFU Arena och mycket talar för att sviten är intakt även på måndag. Täby vann visserligen senast men letar fortsatt efter en stabilitet i resultatraden.

Alla matcher:

12:30 Endre IF - IBK Lund Elit (SSL Dam) Uppskjuten

13:00 IK Sirius FBC - Täby FC IBK (SSL Dam)

13:00 Malmö FBC - KAIS Mora IF (SSL Dam) Uppskjuten

16:00 Jönköpings IK - Växjö IBK (SSL Herr)

16:00 Team Thorengruppen SK - Höllvikens IBF (SSL Herr) Uppskjuten

16:00 Djurgårdens IF IBS - Hudik/Björkberg IBK (Allsvenskan Norra)

16:00 Warberg IC - Lillån IBK (Allsvenskan Södra)

17:00 Mullsjö AIS - IBK Dalen (SSL Herr)

17:00 Gävle GIK - Visby IBK (Allsvenskan Norra)

17:00 Malmö FBC - Karlstad IBF (Allsvenskan Södra) Uppskjuten


TV: Eliska Krupnova om chockbeskedet

Världens bästa innebandyspelare gästar Fredrikssons innebandypodd

Den här artikeln handlar om: