Superlördagen
Foto: Bosse Grängsjö
Superligan

Kommer Falun bli en historiskt bra nykomling?

ANNONS

Falun har chansen att göra något som inte gjorts sedan 2007 av KAIS Mora.

IBF Falun har stått för en bra insats som nykomlingar i Svenska Superligan och när halva serien är spelad ligger dalalaget på en nionde plats endast en poäng ifrån en slutspelsplats.

- Vår insats som lag tycker jag har börjat väldigt bra, vi ligger just nu nia och det tycker jag är bra för att vara nykomlingar men vi siktar absolut på att ta en slutspelsplats, säger Lovisa Åström till Innebandymagazinet.

Du gör din första säsong i Falun och du har snittat en poäng per match, vad tycker du om din egen insats så här långt?

- Min egen insats har absolut inte varit lika bra som jag trodde, jag vet att jag kan bättre så det är bara att kriga på under varje match så kommer det ge utdelning även för mig.

Idag väntar en väldigt viktig match i jakten på en slutspelsplats då Falun möter Karlstad. Värmlänningarna ligger placeringen bakom Falun med tre poängs differens så skulle Falun vinna blir det ett glapp ner till övriga lag bakom som gör att de kan lägga all energi på att jaga lagen ovanför strecket istället för att se sig om efter lagen bakom.

- Det kommer bli en rolig match där jag tror vi kommer ha mycket boll, Karlstad är ett bra lag med många bra poängspelare så försvaret kommer behöva sitta.

5. Mora 13 matcher 27 poäng
6. Warberg 14-19p
7. Täby 13-17p
8. Västerås Rönnby 12-16p
---------------------------------------
9. Falun 13-15p
10. Karlstad 13-12p
11. Malmö 13-11p

Vilket lag över strecket har ni bäst chans att peta ner?

- Vi kan inte peta ner ett lag själva men jag tror att vi har större chans än Warberg och Rönnby att ta en slutspelsplats.

Säsongen 2006/07 blev det endast en Elitserie på damsidan och sedan dess har bara tre lag tagit sig till slutspel som nykomlingar. Skellefteå Innebandy IF (06/07), KAIS Mora (07/08) och Djurgårdens IF IBF (10/11). Det ska tilläggas att Djurgården tog över Balrogs plats och nästan alla deras spelare som vunnit fem SM-guld tidigare, precis som Thorengruppen den här säsongen har övertagit alla IKSU:s guldspelare. Så de två kanske inte är att betrakta som en ”riktig” nykomling även om de är det tekniskt sett. Bortser man från dem så har Falun chansen att bli den första nykomlingen sedan 2007 att ta sig direkt till slutspel. Huddinge och Malmö har varit nära att klara av det men fallit på målsnöret och skåningarna föll på målskillnad. Ifjol kunde Nacka Wallenstam tagit sig till slutspel om de vann sista matchen men som ni vet avbröts säsongen. Som rolig kuriosa har 14 av 26 nykomlingar klarat sig kvar i högsta serien sedan 2006/07.

Men vad krävs för att Falun ska lyckas med bedriften att ta sig till slutspel?

- Jag tycker vi är ett starkt lag och vi vet vad vi vill. Alla matcher i andra omgången spelas om väldigt viktiga poäng och vi kommer göra allt för att ta oss till en slutspelsplats.

Så hur ska ni börja med att besegra Karlstad så att ni inte behöver titta er om ryggen utan istället bara blicka uppåt för att peta ner något lag?

- Vi kommer behöva jobba stenhårt i defensiven och sen sätta våra lägen framåt så kommer vi ta tre poäng även denna gång mot Karlstad.


TV: Fyra mål från skyttekungen i comebacken

Strängnäs Adam Nilsson tillbaka efter tre månader och gjorde succé direkt

Matchrapporter: Rönnby IBK lyckades bärga segern mot IBF Falun Slagläge för Rönnby IBK efter ny seger Rönnby IBK vann mot IBF Falun i första matchen Revansch och tre poäng för Endre Rönnby IBK segrare hemma mot Karlstad

Den här artikeln handlar om: