Höstens bästa spelare
Lagans målvaktsveteran Erik Svensson har stått för en fin säsong hittills.
Foto: D Foto
Topplista

Höstens 5 bästa målvakter i Allsvenskan Södra

ANNONS

Höstsäsongen är snart slut och nu väntar slutspurten där lagen väntas växla upp. Vi har rankat de spelare som presterat bäst under första halvan av säsongen.

Nedan finner du vår rankning av målvakterna i Allsvenskan Södra:

1. Jonas Hammarström, Lillån IBK

Lillån har varit en av höstens stora överraskningar. Man tippades sist av Innebandymagazinet inför säsongen och bestämde sig för att vända upp och ner på den tabellen. Hammarström har varit en stor anledning till detta med sin överlägsna ledning i målvaktsligan med 84,4 i räddningsprocent. Hans backup David Söderqvist har också gjort det stabilt i sina inhopp med 80,0.

2. Erik Svensson, Lagan IBK

Säsongens andra stora överraskning i den här serien är Lagan som visserligen tippades kunna bli något bättre i år, men att man skulle vara placerade på tredje plats i tabellen efter nio matcher trodde nog inte många. Att man fick tillbaka rutinerade Erik ”Sollet” Svensson från Växjö i SSL har visat sig vara guld värt och 31-åringen har bland annat kunnat stoltsera med att han bara släppte in ett mål i matchen mot Lillån.

3. Henrik Ojeda Mayta, Nykvarns IBF Ungdom

Nykvarn har efter nio spelade matcher två av seriens tre bästa målvakter sett till räddningsprocent, och det är Henrik Ojeda Mayta som fått förtroendet i majoriteten av matcherna. Laget har sällan släppt in många mål i matcherna och det är snarare bristande målproduktion framåt som gör att man inte tagit fler poäng och har en högre tabellplacering. Formtoppen hade Ojeda Mayta när han bara släppte in tre bollar mot Malmö i slutet av oktober, följt av tre insläppta även mot Warberg i matchen därefter. 

4. Victor Sjöstedt, Karlstad IBF

Karlstad imponerar med endast 4,2 insläppta mål per match i snitt och det är en stor orsak till att man leder serien efter tio omgångar. Både Victor Sjöstedt och Pontus Zarins har fått förtroendet mellan stolparna och varit stabila, men Sjöstedt sticker ut med sina matcher mot Lagan och Lillån där han bara släppte in ett mål i respektive. Han är också den som har den bättre räddningsprocenten (79,6) i officiella statistiken.

5. John Fransson, Warberg IC

John Fransson har delat broderligt på målvaktssysslan med kollegan Adrian Kodelja och det är svårt att peka ut någon av dem som bättre än den andra, men Fransson är den enda målvakten som kan skryta med att ha hållit nollan den här säsongen - det gjorde han borta mot Onyx. Warberg snittar under fem insläppta mål per match och det räcker ofta för att vinna innebandymatcher.


  


Podcast avsnitt 17: Kent Göransson

Warbergs SSL-tränare gästar Fredrikssons innebandypodd

Den här artikeln handlar om: