Notification
Bildbyrån

Ishockey-VM uppges följa innebandyn

I början på oktober slogs vi av nyheten att innebandy-VM för herrar skjuts upp.

Mästerskapet skulle ha ägt rum i vårt grannland Finlands huvudstad Helsingfors 4-12 december, men kommer istället att spelas under 2021, samma år som damernas. Nu förväntas även herrarnas VM i ishockey flytta sitt kommande mästerskap – men det är inte på grund av de rådande restriktionerna. 

På grund av det världsomfattande läget vi befinner oss i fick årets innebandy-VM flytta på sig till. I dagsläget vet vi bara att turneringen kommer att spelas 2021, men något närmare datum är ännu inte specificerat. Innebandy är inte den enda populära inomhussporten som gör stora ändringar i schemat. Den stora hockeysajten vmishockey.se som punktmarkerar sportens världsmästerskap med nyheter, spelschema, biljetter och mera, rapporterar att nästa upplaga av ishockey-VM, precis som med innebandyn, kan komma att göra stora förändringar. I det här fallet handlar det om att flytta på turneringen från nuvarande värdnationerna Belarus och Lettland till Ryssland. 

Stora protester  

Att innebandyns största mästerskap flyttar på sig kom knappast som en större överraskning sett till de hårda restriktionerna runt om i världen. Vad gäller flytten av ishockey-VM 2021 kommer det lite mer överraskande eftersom att det beror på en annan anledning. Turneringen uppges flytta på grund av det politiska kaoset i en av värdnationenerna Belarus. 

Det pågår just nu demonstrationer som eskalerar i huvudstaden Minsk mot landets president Aleksandr Lukasjenko, som upprört många efter att ha blivit omvald på nytt efter en valprocess som anklagas för att vara riggad. Sett till läget i landet har styrelsen i Internationella ishockeyförbundet pratat med den andra värdnationen Lettlands premiärminister Krisjanis Karins som menar att man inte kan arrangera ett världsmästerskap tillsammans med Belarus – om inte läget i landet förbättras avsevärt. Likaså har den finländska hockeyföreningen gått ut med beskedet att de inte kommer att medverka i turneringen så som det ser ut i dagsläget. 

Ifall ishockey-VM 2021 kommer att flytta på sig från Belarus och Lettland återstår att se. 

Planering svårare än någonsin  

Alla sporter består av internationella sammankomster, och de är just nu svårare än någonsin att planera inför. Av den anledningen har vi ännu inget spikat datum på när innebandy-VM kommer att kunna äga rum. Det datum som bestäms kommer med största sannolikhet att vara preliminärt, med möjligheten att flyttas på sig ytterligare vid behov. 

Oavsett när vi får se Sveriges herrlandslag göra upp om guldet kan vi räkna med att truppen kommer att vara extra revanschsuget. Efter att de två senaste turneringarna slutat med silvermedaljer efter finalförluster mot Finland är det nu på sin plats att plocka hem det åtråvärda guldet. 

Sammanlagt har Sveriges herrlandslag i innebandy vunnit åtta guld och fyra silver. Damerna har kammat hem nio guld (där den senaste vinsten kom 2019), ett silver och två brons.