Framgångssagan
Foto: Per Wiklund
Landet runt

Trions unika resa från samma knattelag till A-landslaget

ANNONS

Tre spelare från samma knattelag har vunnit VM-guld med Sverige. Idag är samma trio huvudrollsinnehavare i tre av Sveriges absolut bästa lag.

Martin Östholm (Pixbo Wallenstam), Johan Samuelsson (Falun) och Robin Nilsberth (Storvreta) har under ett drygt decennium tillhört svenska landslaget och varit tre av landets främsta spelare. Allt började en gång i Granlo BK:s första ungdomslag i Sundsvall.

Det startade med Johan Nordell som jobbade på förskolan Granlo Hög. Där fanns det en liten grabb med namnet Martin Östholm som spelade innebandy på gården. Johan såg direkt att det fanns något unikt med Martin.

– Det var faktiskt första anledningen till att jag tog initiativet att jag starta första ungdomslaget i Granlo BK. Jag var nyfikenheten på hur bra en sån kille kunde bli om han fick börja träna tidigt och träna på allra bästa sätt. Så när han började skolan startade jag innebandyträningar för åk 1, 2 och 3 på Högom. Vi blev snabbt 35 stycken i en hall som var 20 x 10 meter och jag sa stopp till fler. Vi var dessutom det enda laget som hade träning för den åldern i hela Sundsvall, säger Nordell till Innebandymagazinet.

Men trots att det var stopp efter 35 spelare gjorde ledaren Johan Nordell ett undantag. En dag en i laget med sig en kompis som ville vara med och spela innebandy.

– Jo, så var det. Det kom en kille som ville testa och jag hade ju egentligen redan bestämt mig för att vi inte kunde vara fler så jag sa att han fick vara med en gång. Efter att ha sett honom i ett par byten så hade vi utökat gruppen med en spelare och det var Johan Samuelsson.

Hur skulle du beskriva Martin Östholms resa från knattelaget till SSL?

– En av Martins största egenskaper är hans extrema vinnarskalle som han när han var liten hade lite svårt att hantera. En gång i andra klass när hans lag förlorade på fotbollsträningen så sprang en annan och retade honom och grimaserade framför honom och då small det, en rak höger och jag har för mig att en mjölktand gick. Martin ville alltid vinna och krigade alltid in i det sista, gav aldrig upp. 

Du har även en historia från när han var lite äldre?

– Ja, när jag hade flyttat till Gävle var jag och tittade på Granlo i en match i Söderhamn, en helt betydelselös match i herrarnas division 2, den sista för säsongen. Granlo hade redan vunnit serien och gått upp. I den matchen förlorade Granlo och efter matchen hittade jag Martin i ett hörn med ryggen ut mot planen och fullt med tårar i ögonen över förlusten, i en betydelselös match. Då var han 17 år. Sen har jag alltid tänkt att jag aldrig ska försöka stoppa de som gråter efter förluster, det är en bra egenskap, att vilja vinna och inte vara nöjd med att förlora. Martin har alltid haft det där lilla extra som gjort honom till en av världens bästa spelare.

Hur ser du på Robin och Johans resa till landslaget?

– De var duktiga i både fotboll och innebandy. Robin och Johan har det gemensamt att de som unga alltid var så otroligt ödmjuka, hade fötterna på jorden och var väldigt bra lagkamrater. Ärliga, raka, schyssta. Tidiga lagkaptensämnen båda två. De gjorde alltid allt på träningarna, fuskade aldrig, Missade aldrig träningar. Robin och Johan hade alltid fötterna på jorden och jobbade hårt. Talangfulla men aldrig kaxiga på ett dåligt sätt, alltid ödmjuka. Egenskaper de har kvar som vuxna och som gjorde dem till landslagsspelare.


TV: Stjärnorna berättar själva om ungdomstiden

Johan Samuelsson, Robin Nilsberth och Martin Östholm minns tillbaka.

Den här artikeln handlar om: