Domarknuffen
Foto: Christofer Axelsson
Superligan

Pixbo väldigt kritiska till domarnivån - vill införa en tredje domare på matcherna

ANNONS

Föreningens sportchef går hårt åt mot domarna, förbundet och vill att det införs en tredje domare i SSL-matcher.

Pixbos Linus Nestorsson fick sin dom i slutet av förra veckan efter att han knuffat till en domare i match mot Helsingborg för två helger sedan. Domaren som blev puttad delade inte ut någon åtgärd när det hände men Svenska Innebandyförbundets tävlingschef valde att anmäla incidenten till Juridiska Nämnden som valde att stänga av Nestorsson i tre matcher. En dom som Pixbos sportchef Rikard Jonsson har svårt att se stå i paritet med det inträffade.

- Vi tycker att incidenten är för hårt dömd utifrån situationen. Vi är kritiska till längden på straffet, frågande till varför 3 matcher? säger Jonsson till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Vi vill inte förringa handlingen på något sätt utan Nestorsson rör domaren med en puttrörelse. Den isolerade händelsen i sig kan vi inte säga så mycket om. Men bedömningen av den utifrån att domaren själv inte gjorde något åt det när det skedde. Då kan man ifrågasätta om det ska vara så lång avstängning som tre matcher. Dessutom var ju inte beslutet enhälligt.

Pixbo är väldigt kritiska till att man lägger hela ansvaret på Nestorsson men inte ser på domarens roll i det inträffade.

- Det vi vill ifrågasätta och diskutera är domarens roll och rätt i det här fallet. Är det domaren som ska bryta in när två spelare står och kivar och puttar på varandra? Är det domaren som ska kliva in i mellan? Tittar man på den här sekvensen så är det domaren som försvarar Helsingborgspelaren genom att kliva in emellan och det är domaren som först sätter upp händerna i en puttrörelse mot vår spelare. Om det nu är så att det är domarens roll att stävja bråk och ta parti då kommer domaren att bli utsatt för fara och kommer att bli berörd. I detta fall var det en väldigt löst putt men vad är det nästa gång? En klubba som flyger och träffar domaren i huvudet eller en arm som vevas och domaren gör sig illa, är det då 10 matchers avstängning? Hur kränkt är handlingen då? Om man tänker på domarens säkerhet och om han ska vara ofredad är det då hans uppgift att gå in och sära på två som bråkar? Vi i Pixbo blundar inte för det som Nestorsson gör utan han gör en puttrörelse mot domaren. Men jag ifrågasätter om det är domarens uppgift att ta parti och gå emellan när två spelare bråkar?

Det är även en annan sak som Pixbo är kritiska till och det är att det inte är domaren som anmäler händelsen eller videogruppen utan det är förbundets tävlingschef som anmäler Nestorsson direkt till Juridiska Nämnden.

- Det är förbundet med tävlingschefen i spetsen som anmäler incidenten inte domaren i fråga. Det hände inget under matchen, domaren blev varken förbannad, ledsen eller kränkt. Förbundet skrev i domen att handlingen är kränkande! För vem? Förbundet vill statuera ett exempel men då måste man titta på hela sekvensen om detta skall ligga till grund! domarnas roll och agerande blir direkt avgörande. Jag får inte riktigt ihop detta om jag ska vara ärlig.

Pixbo tycker att Nestorsson blir en syndabock till slut på grund av att domarna inte klarar av att sätta en rimlig nivå under matchen.  

- I den här matchen är det en nivå som jag inte sett innan, inte den fysiska nivån som vi vill ha utan det handlar om en fulfysisk nivå jag inte sett tillåtas innan. Det finns flertalet uppenbara sekvenser under matchen där man verkligen kan ifrågasätta domarnas insats. Helsingborgsspelare som tar regelvidriga nacksvingar både på Fritzell och Nestorsson. Sekunder innan den anmälda händelsen kämpar sig Nestorsson ur ett nacksving och puttar bort Helsingborgsspelare efter under 6 sekunder har haft en kramande Helsingborgspelare runt sig där domaren är 1,5m ifrån hela tiden. Det var en nivå på matchen som jag inte sett innan och då ifrågasätter jag förbundets roll i det. De tycker det är en kränkande handling med putten men domarnas roll när spelarna utvecklas, blir snabbare och starkare. Taktiska spelet utvecklas, frågan är om domarna utvecklas i samma takt eller är det dags att lyfta in en tredje domare på matcherna för att klara av och hålla den nivå som regelboken säger.


- I denna match var det många grova förseelser som inte domarna såg eller som de inte gjorde något åt och som blev direkt avgörande både på planen och i efterspelet.  Förbundets agerande i ärendet skapar acceptans för det fulfysiska spelet på planen som vi absolut inte skall belöna. Jag hoppas förbundet har börjat diskutera att införa en tredje domare, utifrån nivå av spelare, ledare och det taktiska spelet som utvecklats så hänger inte det gamla tvådomarsystemet med längre!

På sin YouTubekanal har Pixbo lagt upp ett klipp med flera av incidenterna samt Nestorssons knuff som sportchefen pratar om som du kan se här.

Pixbo anser att domarna kunde stävjat situationen långt innan bråket bröt ut och funderar på om en tredjedomare hade hjälpt?

- Tittar man på sekvensen med Nestorsson så är det en Helsingborgspelare som håller fast honom under 6 sekunder, vilket är jättelång tid på en innebandyplan. Domaren står bara en meter ifrån och han ser hur många regelbrott som begås under vägen, domaren har chans att stävja detta, hade han gjort det hade vi sluppit allt detta. Domarna fick sin chans redan från början av matchen men när de väljer att inte blåsa då Fritzell åker i golvet med en klockren nacksving samtidigt som Helsingborg får fortsätta och dessutom göra mål, där har de lagt nivå med vad som är tillåtet. Hade de stävjat det då så hade inte det här hänt.

Kommer ni överklaga beslutet?

- Ja det kommer vi att göra, det är det minsta vi kan göra gentemot vår spelare och laget. Juridiska Nämnden tittar med största sannolikhet enskilt på putten, väger inte in domarens aktiva val så vi kommer gå på längden av avstängning.

- Domarnas roll måste diskuteras vidare oavsett för sportens utveckling, helt klart en förbundsfråga. Är det så att domarna inte är kapabla av stävja utifrån spelarna och spelets utveckling så mycket måste förbundet tillsätta en grupp och analysera om vi måste ta in en tredje domare.

Sportchefen vill dock understryka att Pixbo inte står bakom Nestorssons beteende men att de förstår varför situationen blev som den blev men själva handlingen är inte acceptabel.

- Nestorssons agerande hör inte hemma på en innebandyplan oavsett hur soft den är. Alla ser att han puttar till domaren och Nestorsson vet om att han gjort fel och han är ångerfull för det. Vi accepterar att han blir avstängd men inte längden.

Läs förbundets svar på kritiken här.

Kolla in några av Christofer Axelssons bilder från matchen nedan:

  

Matchrapporter: IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo 2-0 i matchserien efter ny vinst för Pixbo mot IBF Falun Pixbo fick en drömstart – vann efter förlängningsdrama

Den här artikeln handlar om: