Foto: Per Wiklund
Superligan

Fagerhult kommer fortsätta charma publiken med sin tokoffensiv

ANNONS

"Man får försöka lära sig att bli likgiltig och inte dras med iväg åt något håll"

Nykomlingarna Fagerhult Habo har tagit SSL med storm med sin tokoffensiva Hawaii-innebandy. På de nio första matcherna har det blivit 17 mål i snitt när Fagerhult stått på banan och vid tre tillfällen har man fått med sig totalt fem poäng, men man väntar på sin första trepoängare fortfarande.

- Spelmässigt är jag nöjd med stora delar av matcherna men vi har gjort ett par plumpar. Resultatet mot Pixbo var jag inte nöjd med och Mullsjömatchen är jag heller inte nöjd med. Jag tycker vi spelat bra men hade gärna sett att vi tagit några flera poäng. Så överlag är jag relativt nöjd, säger tränare Johan Kihblom till Innebandymagazinet.

Hur är det att vara tränare för ett lag som snittar 7 mål framåt och 10 mål bakåt?

- Man får försöka lära sig att bli likgiltig och inte dras med iväg åt något håll. Det händer väldigt mycket åt båda hållen och det tycker jag är kul. Sedan hade jag gärna sett att det var omvända siffror eller i alla fall att vi släpper in lite färre mål. Men det är inget som bekymrar mig.

Kommer ni fortsätta spela matcher med samma matchbilder?

- Vi har tänkt att köra på så här men man är ju två som dansar när det kommer till hur en matchbild formas. Vi får se om lagen kommer försöka att dra ner tempot mot oss och lyckas mer med det än vad de gjort hittills. Vi kommer fortsätta spela så här och den enda matchen som vi inte gjorde det i var mot Mullsjö. Den matchen visar väl ganska så väl varför vi behöver kaoset eftersom vi bara släppte fem mål då men vi hade knappt fem skott på mål. Så vi hade noll procents chans att vinna den matchen och då tar jag hellre 8-12 förlust mot Dalen alla dagar i veckan där vi skapar lägen och ger oss själva chansen att vinna matchen än att släppa in några mål och inte alls ha chansen att vinna.

Om ni nu ska fortsätta med er tokoffensiv, hur ska ni se till att få med er flera poäng?

- Vi måste förbättra vår specialteams och vi måste bli lite mer disciplinerade och cyniska med boll. Vi måste spela med lite bättre balans och inte släppa till för enkla spelvändningar. Kan vi justera det kommer vi få ner antalet insläppta mål på nivåer så att vi kan hantera att vinna matcherna istället.

Inför kvällens match mot serieledarna Kalmarsund så har Fagerhult förstärkt med två veteraner som gör tillfällig comeback i Henrik Olofsson och Isaac Rosén. Duon har spelat runt 600 SSL-matcher tillsammans och gjort en bra bit över 500 poäng.  

- De kommer ju från Fagerhult från början och vår sportchef är väldigt god vän med dem privat och så har ju jag haft dem som spelare i Mullsjö. Så vi har bra relationer med dem och nu när vi har lite skador så kunde de tänka sig att hjälpa till fram tills jul.

De båda rutinerade rävarna har tränat med laget lite till och från de senaste två säsongerna men fullt ut den senaste veckan.

- De ser bra ut även att de varit borta ett tag. Men ingen av dem är ju kända som några tekniska spelare utan det är hårt jobb och fysisk styrka och att de vet vad som krävs som kännetecknar de båda och det har de inte tappat. Flåset och tekniken tar kanske någon vecka att få igång men det ser jag inte som något problem.

En annan spelare som har Fagerhult som moderklubb är ju Daniel Calebsson, ni har inte försökt att få honom att göra comeback?

- Nej det har vi inte utan vi får nöja oss med att hans systerson spelar med oss. Det är klart att det varit kul att få in en så rutinerad spelare men han bor i Göteborg så det känns lite för meckigt.

Hur går tankarna inför att möta Kalmarsund som inte tappat mer en ett poäng så här långt?

- Det är ett kul läge att möta dem. De är ju obesegrade och leder serien och har en skön känsla i gruppen just nu. Ska man möta ett sådant här lag är det antingen när det går riktigt dåligt för dem och de har griller i huvudet eller när det går riktigt bra för dem. Förr eller senare kommer det en plump och då är det bara att hoppas att det är vi som sätter dem i skiten. Så jag ser dagens match som en kul utmaning. Framförallt nu efter deras vinst mot Falun då de är väldigt nöjda med var de ligger i tabellen och med sin form.

Varför är det Fagerhult som blir det första laget att besegra Kalmarsund?

Om vi lyckas vinna så är det nog för att vi lyckades kapitalisera på den energin vi fick när vi vände mot Linköping senast och att vi lär oss nya saker hela tiden. Mot Linköping fick vi bevis på att vi kan störa vilket lag som helst men däremot måste vi bli stabilare under våra dippar. Kan vi minimera våra dippar mot Kalmarsund så kan vi absolut nypa till dem.  


TV: Fullständigt magisk assist av Gabriel Kohonen

Snyggare passning än pappa Mika någonsin har gjort?

Matchrapporter: Växjö vann avgörande matchen mot Kalmarsund Kalmarsund vann och kvitterade mot Växjö Växjö tog ny seger i serien mot Kalmarsund Växjö vann och kvitterade mot Kalmarsund Kalmarsund tog ny seger mot Växjö

Den här artikeln handlar om: