Superligan

Två trendbrott, en Wijk-assist och två finska poängdrottningar

Så var fredagens samtliga fem matcher i SSL Dam.

Thorengruppen-Sirius 8-4

Det fanns en påtaglig skillnad mellan lagen i toppmötet - finska supersystrarna Veera och Oona Kauppi var planens giganter i Umeå Energi Arena. Sirius tog visserligen ledningen i första perioden och var länge med i matchen målmässigt, men Thorengruppen kunde sakteliga glida ifrån efter sex (!) poäng från Veera (3+3) och fyra poäng från Oona (2+2). Detta samtidigt som Emelie Fällman vann målvaktsmatchen med 81 procent räddningar mot Madelene Langendorfs 71 procent. Detta var Thorengruppens tionde raka seger och man har fortsatt full pott.

Falun-KAIS Mora 3-7

Blickarna riktades mot superstjärnan Anna Wijk i hennes SSL-comeback och föga förvånande skulle det komma en assistpoäng från hennes klubba. Inte heller var det överraskande att assisten gick till just Moa Gustafsson, som Wijk haft ett framgångsrikt samarbete med tidigare år både i Mora och landslaget. Målet betydde 0-4 i andra perioden och nykomlingen Falun var aldrig riktigt nära att störa lokalrivalen i daladerbyt. Moa Gustafsson gjorde till slut tre mål totalt.

Lund Elit-Pixbo Wallenstam 5-7

En nykomling som verkligen är på gång är Lund. Efter poäng i tre raka matcher och seger senast borta mot Täby höll man även jämna steg med topplaget Pixbo och hade dessutom ledningen med både 4-3 och 5-4. Men Pixbo vände i tredje perioden och vid ställningen 5-6 till gästerna kom en avgörande situation som blev omdiskuterad när det var packat med spelare framför/på Lundkeepern Sara Gemback. Bollen dök upp för Eliska Krupnova som satte 5-7-målet, varpå Lunds spelare protesterade ordentligt och menade att domarna borde ha blåst i deras favör.

Karlstad-Jönköping 5-3

Efter fem raka förluster kom trendbrottet för värmländskorna som därmed passerar just Jönköping i bottenskiktet av tabellen. Ellen Svensson gav Jönköping ledningen, men därefter var det Karlstad som gjorde fyra raka mål och hade en betryggande ledning inför slutperioden där man också lyckades hålla undan på ett bra sätt. Hetast i hemmalaget var lagkaptenen Linnea Juhlin med två mål och två assists.

Nacka Wallenstam-Täby 2-7

Fyra förluster i rad fick räcka för Täby, i Stockholmsderbyt mot Nacka Wallenstam vann man med fem måls marginal. Framför allt höll man tätt bakåt, faktum är att det dröjde 55 minuter innan Nacka fick hål på Täbys landslagskeeper Alexandra Durling som slutade på mäktiga 93,8 i räddningsprocent. Offensivt visade Täby en fin bredd med åtta spelare som skrevs in i poängprotokollet, målbäst var Agnes Wiklund och Ellen Nyman med två fullträffar vardera.