IDAG: ETT ÅR KVAR TILL HEMMA-VM
Foto: Per Wiklund
Landslaget

Ett år kvar till VM - Förbundskaptenen om Wijk och Hultgren och spelarna som är på väg upp

ANNONS

Sveriges förbundskapten delar med sig av sina tankar inför hemma-VM som avgörs om ett år.

Med exakt ett år kvar till VM på hemmaplan har Sveriges förbundskapten, Åsa "Kotten" Karlsson, fullt fokus på det som förhoppningsvis komma skall. 

– Vi utgår och jobbar hela tiden utifrån att VM kommer att spelas. Vi ligger bra i fas och känner att vi har bra koll på vad spelarna presterar ute i klubbarna, säger hon till Innebandymagazinet. 

I februari väntar VM-kval för samtliga nationer förutom Sverige som i stället träffas i Gävle, där landslaget har läger. 

– Vi kommer att fortsätta att jobba med vår spelidé med fokus på VM. Vi har kommit en bra bit på vägen men har en del saker som vi behöver slipa på, säger förbundskaptenen som först och främst hoppas på att lägret blir av. 

– Det är samma sak som med VM, vi planerar för att det blir av, men om det går att genomföra är svårt att veta i nuläget. Just nu tar vi dag för dag och vecka för vecka. 

Senast det begav sig i mästerskapssammanhang vann Sverige VM-guldet i en rasande jämn final mot Schweiz. Stor hjälte blev till slut Johanna Hultgren, som avgjorde matchen till Sveriges fördel i förlängningen. Nu har Hultgren, som förra säsongen tillhörde Mora, valt att ta en paus från innebandy. Trots det bekräftar förbundskaptenen att hon alltjämt har kontakt med 24-åringen. 

– Vi har dialog, men det är upp till Johanna hur hon vill göra. Det är bara hon själv som bestämmer om och eventuellt när hon kommer att återuppta innebandyn.

Anna Wijk är en annan spelare som har haft en nyckelroll i landslaget - hur ser du på hennes val att skriva på för Storvreta i allsvenskan? 

– Hon har gjort sitt val och det har vi full förståelse och respekt för. Vi vet vilken kapacitet Anna har, säger hon, och berättar om den generationsväxling som landslaget står inför: 

– Vi har många unga spelare som gör det jättebra i sina klubbar. Det är jätteviktigt att det fylls på underifrån, inte minst nu när vi på sikt står inför en generationsväxling. 

Finns det några unga spelare som du vill lyfta fram lite extra? 

 Jag tycker att det finns många unga spelare som har visat framfötterna, som exempelvis Matilda Ekenlinde, Vilma Nilsson de Gysser och Sara Dahlström. De är bara några utav många som har gjort det bra i sina respektive föreningar, vi har ju redan testat några och en del har redan etablerat sig men det finns plats för fler, konkurrens är både bra och utvecklande.

Du ser de flesta matcherna i SSL - går det att skönja några specifika trender och hur står sig kvalitén kontra tidigare säsonger? 

– Jag tycker det är positivt och kul att lagen spelar utifrån en egen spelidé och inte bara på motståndarnas misstag samt att fler lag vågar kliva upp högre i sitt försvarsspel och sätter press vilket medför en roligare, öppnare och mer tempofylld innebandy, slår Åsa "Kotten" Karlsson fast, med ett år kvar till VM-premiären. 

Den här artikeln handlar om: