Foto: AC.Kårhag
Allsvenskan västra/södra

Växjös tankar om situationen i damallsvenskan

ANNONS

Vad tycker de allsvenska tränarna om att damallsvenskan pausades och hur tycker de att säsongen ska slutföras?

Växjö IBK leder södra allsvenskan efter 5 raka trepoängare och man har dessutom besegrat storfavoriterna IBK Göteborg. En stark inledning på serien som nya tränaren Matts Bergsten inte har mycket att klaga på. 

- Det är klart att det är en toppinledning det ska vi inte sticka under stolen med. 5 raka vinster smakar alltid gött, säger Bergsten till Innebandymagazinet.   

Även din föregångare fick en kanonstart på säsongen med 5 raka vinster men sedan började ett långt ras som slutade med en sjätte plats till slut i tabellen. Hur ska du se till så att historien inte upprepar sig?

- Ja, jag har hört de snacket också att de torskade massor matcher efter de fem första vinsterna. Men jag gillar inte att jämföra med föregående säsonger. Det är en ny ledarstab och vi har tappat ett gäng spelare och ett nytt knippe har kommit in. Så vi är ett helt nytt lag och vad som hände förra säsongen lägger jag ingen vikt på.

Är ni i toppen för att stanna denna säsong då?

- Vi är bra det måste jag säga utan att dra allt för stora växlar av det. Vi har vunnit fem raka matchen men hur vi vunnit dem spelar ingen roll utan det viktigaste är att vi tagit full pott. Vi har ändrat lite i formationerna och försökt att spetsa till det mer och mer och vi fortsätter att bli bättre och vinna matcher. Vi är en väldigt sammansvetsad grupp där alla driver åt samma håll så vi är riktigt bra i år.  Det är klart att vi vill vara med och slåss så högt upp som möjligt. Vi har som mål att vinna varje match och så länge som vi gör det kommer vi vara med där uppe och fajtas.

Just nu är allt spel i damallsvenskan pausat på obestämd tid medan herrallsvenskan rullar på som vanligt. Ett beslut som väckt väldigt stor debatt och även ett beslut som lett till att Svenska Innebandyförbundet blivit anmälda till Diskrimineringsombudsmannen.  

- Det beslutet får stå för förbundet, jag tycker att det är visset att man gör så här när man försöker att göra allt mer jämställt i samhället på alla plan. Så många herrar är det inte som lever på innebandyn i allsvenskan. Beslutet rimmar inte riktigt bra med förbundets jämställdhetspolicy men det är de som beslutat detta och då är det bara att rätta sig efter det. Det är ju synd att säsongen avbryts när vi är inne i ett flow också, haha men självklart ska hälsan gå före och att pausa var rätt beslut.

När serien startar upp igen är inte beslutat utan man avvaktar och ser hur smittspridningen fortlöper runt om i landet. SIBF har gått ut med att en uppstart inte kommer bli möjlig förrän tidigast i december och att man förbereder ett antal olika scenarion. Tanken just nu är att det ska kommuniceras något om framtiden den 25 november.

Hur tycker du att man ska slutföra denna säsong?

- Vi har fått info om att vi inte får träna fram tills den 28 november och att eventuellt kan serierna dra igång igen första veckan i december. Men vi har inte fåt några mer specifika besked än så. Det finns ju många olika scenario men det hade varit kul att få spela klart med dubbelmöten. Men jag tror att de måste förlänga säsongen i så fall för jag tror inte att serien kommer dra igång igen under det här året och i så fall måste man spela 16 matcher på två månader innan kval och sådana bitar ska börja. Det kommer inte funka och då måste man förlänga serien en eller två månader. Alternativet är väl att bara spela enkelmöten. Jag vet inte hur tankarna går utan vi väntar med spänning på några besked så att vi kan börja planera utefter det.

Vad tycker du om att förlänga säsongen i så fall?

- Personligen har jag inget emot det. Oavsett när vi drar igång igen kommer det ju kännas som en ny säsong börjar. Jag ser gärna att man förlänger säsongen och försöker att spela klart den men jag vet inte om det är möjligt för det är väl mycket som ska funka för att göra så. Men jag tycker att det är kul att spela matcher och har inget emot att spela vidare efter ordinarie säsong.

Enligt restriktionerna så får lagen i damallsvenskan varken träna eller spela match just nu och Växjö håller låg profil med tanke på att man har konstaterade Covid-19-fall runt laget. 

- Tjejerna kör enskild träning där de håller igång själva utomhus. Vi har avrått dem från att gå på gym. Utan de är ute och springer själva för att håll igång konditionen och snabbheten. Vi kör så fram till dess att vi får ett besked nu handlar det bara om att hålla sig friska och inte bidra till smittspridningen. Vi har ju haft ett par fall i herrlaget och vi har ett par spelare som är tillsammans med ett par spelare där och någon har även sin bror i herrlaget. Så vi har ju smittan runt om oss så vi drar vårt strå till stacken genom att inte träffas.

När tror du att säsongen kommer att dra igång igen?   

- Jag har inte den blekaste aning men om jag skulle gissa så är min förhoppning att det blir i januari någon gång.  

  

Matchrapporter: Lindome klart för kval till Superligan Klart i dag: Jönköping vinner serien efter seger mot Växjö IBK Tungt för Växjö IBK – Craftstaden bröt fina vinstsviten Växjö IBK toppar tabellen efter seger mot Fristad Växjö IBK besegrade Olofström och toppar nu tabellen

Den här artikeln handlar om: