Skoghalls supertalangen Amanda Gottebo har inlett starkt med 9 poäng på fem matcher.
Foto: Per Wiklund
Allsvenskan västra

Skoghall tycker till om den rådande situationen i damallsvenskan

ANNONS

Vad tycker de allsvenska tränarna om att damallsvenskan pausades och hur tycker de att säsongen ska slutföras?

Skoghalls SSL-äventyr blev bara ettårig och nu är man tillbaka i västra allsvenskan igen. Där har man inlett starkt och efter fem spelade omgångar leder man serien med endast en tappad poäng.

- Vi har gjort det som är förväntat av oss. Vi har spelat bra och vi har gjort det som krävs för att vinna matcherna. Men om man ska vara ärlig så har vi inte mött något av topplagen än men vi kan inte göra mer än att vinna matcherna så vår inledning har varit bra, säger tränare Anton Fallbråten till Innebandymagazinet.

Har ni som mål att gå upp till SSL igen eller vill ni vänta med att göra ett nytt försök eftersom ni hade en bit upp till övriga lag senast?

- Målet som vi satt med den här truppen är att vi ska vara ett av lagen som går till kval. Sedan om vi lyckas ta oss dit så får vi se hur det går. Men tanken är att vi ska spela ett kval i alla fall.

Just nu är allt spel i damallsvenskan pausat på obestämd tid medan herrallsvenskan rullar på som vanligt. Ett beslut som väckt väldigt stor debatt och även ett beslut som lett till att Svenska Innebandyförbundet blivit anmälda till Diskrimineringsombudsmannen.  

- Det går att diskutera mycket om det beslutet. Motiveringen att herrar tjänar mer pengar köper jag inte, jag vet inte hur många herrar i allsvenskan som tjänar pengar på att spela. Generellt tycker jag att det är rätt att man pausar serien när det ser ut som det gör i samhället men att damerna ska förfördelas är jag väldigt tveksam till.

När serien startar upp igen är inte beslutat utan man avvaktar och ser hur smittspridningen fortlöper runt om i landet. SIBF har gått ut med att en uppstart inte kommer bli möjlig förrän tidigast i december och att man förbereder ett antal olika scenarion. Tanken just nu är att det ska kommuniceras något om framtiden den 25 november.

Hur tycker du att man ska slutföra denna säsong?

- Det är svårt för man vill ju inte spela innebandy över sommaren heller. För då kommer det krocka för dem som dubblerar med flera idrotter. Kommer vi igång efter jul, som jag inte tror att vi gör, så kanske vi har en chans att kunna spela klart. Hinner vi inte det så kanske man får kolla på andra alternativ istället och då tycker jag att enkelmöten är den vettigaste lösningen. Jag hoppas att vi kan spela klart serien med det ser mörkt ut.

Du tycker inte att man ska förlänga säsongen som det pratats om en del också?

- Det blir ju mer rättvist om säsongens förlängs och vi spelar dubbelmöten det kan jag inte argumentera emot. Men det är inte jätteroligt att vara instängd i en hall när det är sommar. Men jag är i grunden positiv till allt som gör så att vi kan spela klart serien så normalt som möjligt.

Enligt restriktionerna så får lagen i damallsvenskan varken träna eller spela match just nu. Men Skoghall håller igång så gott de kan för att vara beredda den dagen startskottet ljuder.  

- Vi kör på med individuell träning där alla får ett träningsschema så att de håller igång själva. Sedan diskuterar vi om att vi ska ses tillsammans utomhus under Coronaanpassade förhållande där vi tränar individuellt fast tillsammans så att vi kan behålla lagsamanhållningen. Men till 90% är det individuella planerade träningar som gäller just nu.

När tror du att säsongen kommer att dra igång igen?   

- Om jag får gissa så hoppas jag på att den senast startar upp igen i februari. Jag har svårt att se att det skulle hända innan februari i alla fall.  

  

Matchrapporter: Seger för Skoghall i toppmötet med Lillån IBK Klart nu: Västerås IBS åker ur serien efter ny förlust Seger för Katrineholm borta mot Skoghall Ombytta roller när Huddinge IBS besegrade Skoghall GS 86 för tuffa för Skoghall – förlust med 3-5

Den här artikeln handlar om: