Foto: Per Wiklund
Allsvenskan norra/östra

Dalen tycker till om den rådande situationen i damallsvenskan

ANNONS

Vad tycker de allsvenska tränarna om att damallsvenskan pausades och hur tycker de att säsongen ska slutföras?

I Norra Allsvenskan har IBK Dalen tagit full pott och man har slagit serieledarna RIG Umeå men Dalen ligger bara tvåa i tabellen. Det beror såklart på att RIG spelat en match mer eftersom Dalens match mot Kågedalens fick skjutas upp på grund av Corona-pandemin.    

- Vi har startat säsongen bra. Vi hade en bra försäsong där vi vann Scandic cup och spelade DM-final mot Thorengruppen och gjorde det bra. Så när serien började hade vi känslan av att vara favoriter och det tog ett tag innan vi kom in i det. Vi tyckte nog att vi var lite bättre än vad vi var, säger Dalens tränare Björn Söderberg till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Både i Scandic och DM-finalen så spelade vi bara för att det var kul och Thoren hade allt tryck på sig att vinna. Nu är det precis tvärtom att det är vi som är favoriter och måste vinna varje match. Men vi har blivit bättre och bättre för varje match och efter 60 minuter har vi varit bättre än alla vi mött så här långt.

Ni kommer från SSL och ni ligger tvåan och har slagit ettan, trean, fyran, femman och sexan i serien. Ni borde väl springa igenom serien obesegrade eller?

- Visst vi kommer från SSL men det är många som försvunnit sedan dess och vi har många nya spelare i laget. Så det tar ett tag innan laget hittar varandra och det går inte att bara ställa in skorna och tro att det blir en lätt grej det här. Vi måste jobba hårt i 60 minuter annars vinner vi inte över något lag. Vi har fått lära oss under inledningen att det går inte att säga att vi kommer från SSL och vi kommer att vinna, det funkar inte så.

Ni åkte ju ur SSL på ett spektakulärt sätt efter många år i högsta serien. Har ni som målsättning att ta er upp direkt igen?

- Vi vill gå till kval i alla fall och blir det som alla tror så kommer vi att möta Storvreta där. Första steget är att komma till kval och om vi gör det som vi ska så har jag svårt att se att något lag i serien ska rå på oss. Men sedan vad som händer i ett kval det vet man aldrig. Men mitt mål är att vi inte ska förlora en enda match under säsongen.

Just nu är allt spel i damallsvenskan pausat på obestämd tid medan herrallsvenskan rullar på som vanligt. Ett beslut som väckt väldigt stor debatt och även ett beslut som lett till att Svenska Innebandyförbundet blivit anmälda till Diskrimineringsombudsmannen. 

- Man får acceptera hur de tagit beslutet att de anser att damerna inte är lika professionella som herrarna i allsvenskan. Det kanske är så det har jag ingen koll på. Men på det stora hela tycker jag att det är rätt att man lagt ner serien. Coronan är ju på riktigt och den är verkligen här. Jag tycker att det är skumt att SSL och herrallsvenskan ska boxas sig igenom serien till varje pris. Men jag står bakom att de stoppade vår serie även om det är synd då vi precis hade fått upp ångan och kommit igång och hittat flowet. Vi fick reda på fredagskvällen att imorgon blir det ingen match för motståndarna hade fått Corona. Sedan tränade vi på måndag och på tisdagen var det över. Så det gick väldigt fort och vi blev överraskade.

 

När serien startar upp igen är inte beslutat utan man avvaktar och ser hur smittspridningen fortlöper runt om i landet. SIBF har gått ut med att en uppstart inte kommer bli möjlig förrän tidigast i december och att man förbereder ett antal olika scenarion. Tanken just nu är att det ska kommuniceras något om framtiden den 25 november.

Hur tycker du att man ska slutföra denna säsong?

- Vi här uppe i norra serien har det ju lite lättare då vi är fyra lag från Umeå och ett par lag till som inte är så långt borta. Vi kan köra veckomatcher och jag ser inga problem att trycka in två matcher på en helg heller för de längre resorna. Vår serie kan nog lösa hyfsat enkelt att vi hinner att spela klart.

Hur ställer du dig till om säsongens skulle förlängas ett par månader?

- Jag ser nog tyvärr att det är lättast att förbundet skjuter fram säsongen lite. Jag vet inte hur de tänker med kvalmatcherna sedan men där kan man ju spara in tid. Man behöver ju inte spela bäst av tre och lägga de tre matcherna över tre veckor utan man kan komprimera ihop det. Men jag tror att det skulle räcka med att förlänga säsongen en månad eller så för att spela klart allt. Som tur vad är det inte jag som ska bestämma om det här. Oavsett vad förbundet tar för beslut så kommer det inte passa alla ändå. Alla kan inte bli nöjda så det är bara att acceptera det som blir. Det är inte förbundet som gjort att det ser ut så här utan det är en pandemi. Så det är upp till oss att anpassa oss och göra vad vi kan för att spela klart säsongen så att det inte blir samma beslut som förra säsongen när det bara tog slut och lagen trilla ner och gick upp till höger och vänster.

Enligt restriktionerna så får lagen i damallsvenskan varken träna eller spela match just nu och det är något som Dalen tycker är svårhanterat. 

- Det är svårt för alla nu när man inte får gå in i hallarna och köra utan man måste vara ute och hitta på något annat. Man får inte samlas och man får inte ha olika grupper, så hur fan ska man lösa det? Många är rädda för situationen också och man ska inte gå på gym och man ska hålla sig undan folksamlingar men vi ska ändå försöka hålla igång och träna. Där ser jag en svårighet för alla lag.

- Vårt mål är att vi ska kunna köra tre pass tillsammans där vi kör ute i löparspåret med intervallträning. Men det kommer bli svårt när snön kommer. Att gå på gym är ett väldigt känsligt ämne just nu så där kommer vi köra individuella träningspass hemma istället. RIG Umeå har ju en fördel nu då de fortfarande får träna på dagtid i skolan. De kan köra på sitt vanliga program på dagtid medan vi som tränar kvällstid inte har några möjligheter alls. Så vi säger till tjejerna att hålla igång med klubba och boll hemma i vardagsrummet. Vi har även en liten hall som vi kan hyra där man kan köra två mot två. Då får man dela upp de spelarna som är nära varandra och så vidare. Vi vill träna på i alla fall så att vi är redo när serien drar igång igen.

När tror du att säsongen kommer att dra igång igen?   

 -Jag tror inte att det blir något mer spel i år utan jag hoppas på att det kan dra igång igen i mitten av januari. Vi har fått höra att vi får dra igång igen den 15 december och då har vi bara en match innan juluppehållet och då tycker jag att det är lika bra att skjuta på den och göra en nystart efter nyår. Ska vi spela en match efter att inte ha tränat på två månader och sedan gå på uppehåll efter den? Det känns inte som fair play även om alla har samma förutsättningar.


  

Matchrapporter: Emma Sarkkinen het när IBK Dalen besegrade Örnsköldsvik IBF IBK Dalen säkrade seriesegern efter 6-5 mot RIG Umeå Sundsvalls IBF segrade i toppmötet mot IBK Dalen Målfest när IBK Dalen krossade Umeå City i Umeå Energi Arena Vatten Hanna Kristoffersson i målform när IBK Dalen vann mot IBF Dalen

Den här artikeln handlar om: