Corona-pandemin
Foto: Marcus Erdeös
Landet runt

Fortsatt lockdown i alla distriktsserier

ANNONS

Innebandymagazinet har kartlagt vad som gäller för alla 21 distrikt just nu och när de kan tänkas dra igång igen.

Stora delar av innebandy-Sverige har stått stil i flera veckor på grund av Corona-pandemin. Hela 17 av 21 distrikt har någon form av skärpta allmänna råd som gjort att allt spel och träning på distriktsnivå för spelare födda 2004 och tidigare är stoppat. Nu börjar vi dock närma oss de första datumen där restriktionerna ska lättas igen. Så vi har skickat ut ett par frågor till varje distriktsförbund för att ta redan på när och hur deras verksamhet startar upp igen.
   

Vad är senaste nytt från ert distrikt om när lagen får börja träna igen och när tror ni att seriespelet drar igång igen?

Hur tänker ni att uppstarten ska gå till och hur tänker ni att serierna ska spelas klart?

 

Småland/Blekinge

Svårt att avgöra just nu, vi har olika sista datum på de lokala allmänna råd samt regionalt råd, allt från 24/11 till 8/12. Småland består av tre län alla med olika datum och Blekinges lag spelar i Småland och där har regionen inför råd fram tills 30/11 Vi avvaktar vad myndigheterna säger.

Vi genomför nu ett antal Teamsmöten med våra olika serier där alla lagen är inbjudna för att där diskuterar detta, det finns ett antal olika scenarier beroenden på hur våra myndigheter beslutar, här tror vi att dialogen med lagen är otroligt viktiga då det är ute i sporthallarna som verksamheten bedrivs och vi lyssnar nu av vad man anser.

 /Stefan Franzén

Uppland

Vi i Uppland fick i tisdags förlängda lokala restriktioner med fyra veckor fram till 13 december. Samtidigt är det en remiss ute från regeringen där de vill köra fyra veckor från 24 november. Därmed tror vi inte att det blir några matcher förrän tidigast i januari. 

För att minska pressen på lagen att träna och att alla spelare sedan måste delta på matcherna har vår tävlingskommitté beslutat att vi fryser nerflyttningen i seniorserierna och endast har uppflyttning denna säsong. Det finns en risk att vi inte kan genomföra dubbelmöten utan får dra ner antalet matcher. Vi har redan förlängt säsongen och räknar med att spela matcher april ut. 

/Simon Andrén

Gästrikland och Hälsingland

 Alla matcher mellan 20201117 och med 20201213 skjuts upp.
- Gröna och blåa matcher stryks helt, kommer inte att flyttas fram.
- Röda matcher, där avser vi flytta fram de uppskjutna matcherna till efter 13/12, däremot har man som lag möjlighet att avstå dessa matcher, då kommer matcherna utgå och inga poäng delas ut. Vi utgår och planerar för att vi kommer att spela alla matcher i serien.
- F16/P16 och HJ/DJ samt senior, alla matcher skall spelas och kommer matchläggas med nya datum efter 13/12.

Träning för spelare födda år 2005 och senare kan fortsätta, deltagare i träningsverksamhet måste vidta extra försiktighetsåtgärder, undvika trängsel, hålla distans, byta om hemma, hålla god hygien och självklart stanna hemma om man har minsta sjukdomssymptom.Träning för spelare födda år 2004 och tidigare ska inte träna eller vistas i kollektiva grupper. Individuell träning skall tillämpas.

/Jakob Westerlund

Skåne

Folkhälsomyndigheten och Region Skåne meddelade den 17/11 att de skärpta allmänna råden i Skåne förlängs till 13 december. Vad som gäller efter det vet vi inte.

Det finns ett flertal scenarion, alla av spekulativ karaktär då vi inte vet vad som gäller efter 13 december.

/Henrik Paulsson

Västernorrland

I Västernorrland infördes restriktionerna från och med i måndags till och med 13 december. Det är för tidigt för oss att spekulera i om vi kommer att kunna spela sista helgen före jul eller om de lokala restriktionerna kommer att förlängas efter den 13 december.

Vi ställer in alla matcher utom D1 och H2, de matcherna skjuts upp. Om eller när vi får börja spela matcher igen så försöker vi att lägga in de uppskjutna matcherna där det är möjligt. Om det skulle krävas hoppas jag att SIBF tar ett beslut att skjuta på säsongen och kvalspelet så alla distrikt har en rimlig chans att spela färdigt kvalificerande serier.

/Peter Palander

Västerbotten

För Västerbottens del är det väldigt svårt att gissa när vi kan återuppta seriespelet igen. Det är en sak vad vi tror men i slutändan är det utvecklingen av smittoläget och myndigheternas beslut som avgör. En vågad gissning är att det inte blir något seriespel i de flesta serier förrän efter årsskiftet, möjligtvis med undantag för ungdomsserierna som ju fortsatt tränar och kan spela matcher med relativt kort varsel. Då det gäller junior- och seniorserierna så beror det också på när beslutet från myndigheterna kommer om lättnader i restriktionerna. Eftersom att lagen inte kan träna i nuläget så måste de få någon vecka eller två på sig att förbereda sig. 

/Per Oscarsson

Östergötland

Senaste nytt i Östergötland är att skärpta allmäna råd gäller tom 19/11. Dvs inga matcher men träning för barn och ungdomar födda 2005 eller senare. Vi väljer att inte tro något, utan inväntar besked från FHM och Region Östergötland.

Hur uppstart och slutförande ska gå till beror ju helt på NÄR vi får komma igång igen. Vi jobbar utifrån en rad olika scenarier, men kommer inte kommunicera ut dessa förrän beslut är fattade.

 /Dennis Lundqvist

Södermanland

På fråga 1 kan vi inte svara något alls då vi, som de flesta andra distrikt, inte fått några som helst indikationer på när allt ska återgå till det normala igen.

Så på fråga 2 är vi lika frågande egentligen. Vi har målat upp några scenarion om vi kommer igång inom kort. Men vi avvaktar just nu tills vi vet mer.

/Jan Berg

Dalarna

Inga matcher med lag från Dalarna får spelas fram till och med den 10 december.   

Inställningen är dock fortfarande att vi ska försöka fullfölja hela säsongen.
Inom några veckor vet vi hur det ser ut och då får ett nytt beslut tas om eventuell halvering av matcherna eller liknande om vi fortfarande ligger i samma läge som nu. 

/Info från hemsida

Gotland

Samtliga innebandymatcher som spelas under perioden 6 november-26 november på distriktsnivå, röd serie, blå serie och grön serie kommer att flyttas fram.

Träningsfrågan är upp till lag och föreningar att besluta. Vi på Gotlands Innebandyförbund rekommenderar att följa Folkhälsomyndigheten och Region Gotlands direktiv.

/ Info från hemsida

 Halland

Samtliga innebandymatcher som skulle spelats under perioden 3 november - 24 november på distriktsnivå; röda matcher, damsenior och herrsenior skjuts upp. 

Samtliga innebandymatcher som skulle spelats under perioden 3 november - 24 november på grön och blå nivå ställs in.

/Info från hemsida

Jämtland/Härjedalen

På grund av den ökade smittspridningen i vårt distrikt har styrelsen för Jämtland/Härjedalens IBF beslutat att ställa in all tävlingsverksamhet tillsvidare. Detta gäller inte för de lag som spelare i Västernorrlansserierna. 

Rekommendationen från förbundet är att ställa in samtlig verksamhet tillsvidare (träningar och matcher) på grund av den ökade smittspridningen. Vid fortsatt verksamhet gäller det att följa Folkhälsomyndighetens direktiv.

Vi följer utvecklingen och återkommer med mer information så fort vi vet mera.

/Info från hemsida

Norrbotten

Följande gäller från och med idag 10 november till och med 8 december:

Samtliga innebandymatcher som spelas under perioden 10 november-8 december inom
norrbottnisk innebandy på distriktsnivå, dvs Herrar Div 2, Damer Div 1, Herrar Utv.
Pojkar/Flickor Röda RÖD nivå, Pojkar/Flickor Blå nivå och Pojkar/Flickor GRÖN nivå skjuts upp och flyttas framåt tillsvidare.

/ Info från hemsida 

Stockholm

Vi har inga andra besked gällande träning än de som Folkhälsomyndigheten och region Stockholm meddelar. Våra lokala restriktioner förlängs  eventuellt den 19 november och beroende på det beskedet vet vi hur det blir med träning.

Vi kommer pausa/ställa in seriespel fram till årsskiftet för att föreningarna skall kunna ha en mer långsiktig planering. Om vi kan starta upp på det nya året vet vi inte. Vi och idrotten i stort rättar oss efter de riktlinjer som kommer från myndighet och regering.

Avseende hur uppstarten ser ut är det också beroende på hur länge vi behöver pausa. Vi ser över alla möjligheter men måste göra det i samsyn med SIBF, övriga distrikt, övriga idrotter och kommunerna i Stockholm. Vi har såklart en speciell situation med tanke på den anläggningsbrist vi har i vårt distrikt.

/Hermine Dahlerus

Värmland

I våra serier deltar lag från fyra län, Värmland, Västra Götaland, Örebro och Västmanland. I skrivande stund går restriktionerna i Västra Götaland ut idag och Örebro på tisdag den 24 november. För Värmland och Västmanland gäller restriktionerna fram till 10 december. Men enligt vad vi förstått av Folkhälsomyndigheten kommer restriktionerna för alla län att förlängas till att gälla till och med 13 december. Men givetvis får vi avvakta och se när de besluten blir offentliga. Så länge ett län är under restriktioner får ju endast spelare födda 2005 och senare ha lagträningar förstås.

Förstås är det svårt att veta när serierna kan återupptas, det beror på hur alla vi sköter oss och hur väl vi följer restriktionerna. Ju bättre vi är på det, desto snabbare kan vi dra igång seriespelet igen. Men med det sagt, jag tror personligen inte att vi kan återuppta seriespelet under 2020. Sedan om eller när i januari vi kan börja och spela beror som sagt på hur väl vi följer det som myndigheterna och regeringen beslutat om. 

Även om vi formellt inte skjutit upp de omgångar som ligger under perioden 11-31 december så räknar vi med att vi får göra det, då vi tror att restriktionerna kommer förlängs. Gällande återstart av seniorserierna så ligger planen just nu att börja första veckan i januari. I seniorserierna har vi bestämt när varje omgång ska spelas under våren, detta för att underlätta planeringen för både lagen och oss. Vi planerar med andra ord för att genomföra alla matcher i seniorserier än så länge. Om det inte kan spelas några matcher 11-31 december, vilket är troligt, kommer vi förlänga herrseniorserierna med två helger så att de serierna spelas klart sista helgen i mars. Detta för att minska ner på antalet veckomatcher under våren. Sedan planerar vi att genomföra våra kval på herrsidan i april. På damsidan måste vi följa det som SIBF bestämmer, detta då lag från vår division 1-serie ska kvala mot lag från Allsvenskan. Planen just nu är slutföra säsongen till det nuvarande slutdatumet, men det vore bra om SIBF förlängde säsongen i Allsvenskan, så att vi kunde göra detsamma våra damserier och detta för att skapa ett mindre intensivt spelschema under januari-mars. Vad som gäller om vi inte kan återuppta seriespelet i början av januari ska vår Tävlingskommitté ta beslut vid ett möte ikväll.

Gällande våra ungdomsserier har vi formellt inte ställt in de matcher som ligger under perioden när vi har restriktioner utan de är uppskjutna. Vi är välmedvetna om att förmodligen kommer inte alla de matcherna att spelas p.g.a. brist på halltider, krockar mellan olika lag och att flera spelare håller på med andra idrotter än innebandy. Men vi vill ge lagen chansen att spela matcherna om de har möjlighet, så därav att de inte är inställda från förbundshåll.

 /Johan Carlsson

Västergötland

Efter regeringens presskonferens igår måndag med nya ännu striktare restriktioner som ska börja gälla from den 24 November ser vi oss föranledda att avvakta med spel tills Folkhälsomyndigheten kommer med ett mer klart besked vad som kommer att gälla för just oss/er.

Vi ser ingen vinning med att starta upp spel den 20 för att sen få göra uppehåll direkt igen. Därför tar vi beslutet att inte starta spel förrän tidigast veckan/helgen därpå, dvs vecka 48 !

/Info från hemsida

Västmanland

Senaste nytt är att vi skapat olika forum för alla våra serier där vi kommer bjuda in föreningar/ledare för att diskutera olika förslag på matchupplägg för våra serier. Vi hoppas att under dessa möten kommer fram kreativa lösningar från våra föreningar. Vi följer FHM´s restriktioner gällande träning för äldre spelare.

När det gäller seriespelet så hoppas vi ju självklart att vi kan dra igång så fort som möjligt MEN vi är i en pandemi och kan förstå att sånt här tar tid. Vi får hoppas att vi kan dra igång inom en snar framtid men realistiskt så är väl i början av Januari 2021 en månad att ta sikte på.

Om vi kickar igång i Januari så kommer vi att ha ca 3-3.5 månader att spela klart serien. Vi har olika förutsättningar i våra serier och kommer att ha en dialog med våra föreningar om våra serier.

Det är många frågeställningar vi kommer ta till oss ex, ska vi spela våra uppskjutna matcher parallellt med ordinarie serieomgång. Ska vi stryka de uppskjutna matcherna, ska vi spela enkelmöte osv..

Det är otroligt viktigt att höra vad våra föreningar tycker, visst vi kan inte gör alla till lags men vi kan iaf lyssna på vad de vill. Vem vet de kanske sitter med bra förslag som vi sedan kan applicera hos oss.

Ett förbund är ingenting utan sina föreningar.

/Stefan Karlsson

Västsvenska

Folkhälsomyndigheten beslutade den 19 november om att förlänga de tidigare skärpta allmänna råden i Västra Götaland till den 13 december. Västsvenska Innebandyförbundet beslutar därefter att pausa all verksamhet i samtliga serier som administreras av Västsvenska Innebandyförbundet t.o.m. den 31 december Vår förhoppning är att kunna återuppta verksamheten i januari månad om restriktionerna mildras och att FHM tillåter detta.

Följande gäller från och med idag 19 nov till och med 31 dec:

Samtliga innebandymatcher som spelas under perioden 20 nov till och med 31 dec på distriktsnivå, Herrar H2-3-4-5-6-Res-Vet-U23, Damer D1-2-3-Vet-U23 skjuts upp dessa omgångar kommer att läggas in under säsong samt läggas in efter sista omgången för att få spelat klart serierna. På mörkröd, röd nivå samt blå nivå kommer tävlingskommittén besluta om hur vi gör med dessa serier.

/Info från hemsida

Örebro

Västmanlands Innebandyförbunds Tävlingskommittén (TK) Västmanland/Örebro har i samråd med ÖLIBF och VIBF idag den 13 november tagit beslut att pausa samtliga våra gemensamma serier med Örebro Län.

Detta beslut gäller från den 24 november fram till den 10 december men kan förlängas om nya restriktioner införs i Örebro Län/Västmanland.

Anledning till detta beslut är att efter införda restriktioner i Örebro Län (till den 24:e nov-2020) så har även Västmanland fått restriktioner (till den 10:e dec 2020). Vi har alltså två beslut med olika datum och det medför att Tävlingskommittén (TK) Västmanland/Örebro behöver ta ett beslut kring de gemensamma serierna efter den 24:e nov-2020 dvs serier där vi har lag från båda distrikten.
   
Det skulle bli ojämlikt att lag från Örebro Län får fortsätta spela efter den 24 nov och kan komma att ur ett sportsligt perspektiv påverka utgången av serierna. Beslutet är tagit i samråd med ÖLIBF och VIBF. Beslutet är tagit ur ett tävlingsperspektiv.
 
De lokala Örebroserierna med enbart lag från Örebro Län kan komma spelas från den 24 november och då rekommenderar vi att matcherna spelas utan publik för att minimera smittspridning. Detta gäller för serier där vi inte samverkar över distriktsgränsen.

/Info från hemsida

 

Den här artikeln handlar om: