Corona-pandemin
Foto: FSSL
Superligan

VD:n om mötet som fick SSL att fortsätta spela

ANNONS

Föreningen Svenska Superligans VD om vad som diskuterades på fredagens "krismöte" om säsongen skulle pausas eller inte.

I fredags hade alla SSL-klubbar, FSSL och Mattias Linell från Svenska Innebandyförbundet ett möte där man diskuterade om fortsättningen på SSL-säsongen utifrån ett Corona-perspektiv.

- Vi hade med oss Linell från förbundet så han fick berätta om vad de vet utifrån ett förbundsperspektiv så att alla föreningar får samma information. Det bli lätt spekulationer och diskussioner annars men nu fick alla samma information om hur läget är och vad som gäller utifrån ett större perspektiv. Utefter den information diskuterade vi sedan hur vi inom innebandy ska hantera situationen, säger FSSL:s VD Jörgen Lindgren till Innebandymagazinet.

Vad kom ni fram till på mötet?

- Vi hade väldigt bra diskussioner men det är ju som så, inte bara för oss utan i världen i stort, att man vet inte så mycket om detta just nu. Det enda vi vet är att smittspridningen just nu ökar och vi diskuterade hur vi ska hantera det och vad vi kan göra utifrån vår horisont som liga, förbund och enskild klubb. Hur ska vi göra och vad ska vi tänka på. Jag tycker som sagt att vi hade en väldigt bra diskussion med alla klubbar men sedan är det såklart svårt att diskutera så här stora frågor digitalt. Men alla fick samma information och alla fick komma till tals och säga vad de tyckte och tänkte.

Innan mötet så hade flera klubbar uttalat sig i olika forum om vad som borde göras och det var väldigt skilda åsikter allt ifrån att stänga ner ligan omedelbart till att köra vidare som vanligt och även allt däremellan. Men efter fredagens möte så var alla överens om att säsongen skulle köra vidare.

- Det var väldigt nyttigt för alla att få höra Linell berätta om hur förbundet såg på saken i ett större idrottsperspektiv sett över hela riket, så att alla fick ta del av den stora bilden. Vi har även tagit ett aktivt val och köpt in en vända snabbtest till alla klubbar och så fort vi får dem levererade ska det träda i kraft att klubbarna ska börja göra tester. Vi diskuterade hur det skulle användas och på vilket sätt det skulle användas. Åter igen så hade alla olika tankar angående testerna men efter att alla fick samma information om vad som gäller och när alla hade samma fakta på bordet om vad som gäller så var det enkelt att ta beslut om att vi spelar vidare.

Var alla överens om att fortsätta säsongen eller vara det några som protesterade mot det?

- Det är ett ju ett kollektivt beslut där alla fått vara med och tycka och tänka men när vi kokade ner det så står alla bakom att vi ska fortsätta spela. Men det är klart att det finns klubbar och individer som tycker och tänker annorlunda. Men efter att alla fått samma information så bringade det så god klarhet som det bara gick där och då.

Var det någon specifikt av det Linell berättade som fick några klubbar att ändra uppfattning?

- Det Linell tillförde var att vi fick ett större idrottsperspektiv som inte bara gällde innebandy och SSL. Utan han tillförde ett bredare perspektiv som kommer från alla idrotter men självklart hade han även fokus på hur förbundet ser på innebandyn. Han informerade om läget och vad som var möjligt och vad som inte var möjligt utifrån restriktionerna som finns uppifrån. Så jag tror att han gav alla en helhetsbild över situationen. De flesta hade bara små stycken innan men nu har alla fått en gemensam helhetsbild.

Hur länge gäller detta beslut och har ni bokat något nytt möte för uppföljning?

- Det går inte att svara på utan detta gäller tills vidare. Det kan ju komma nya restriktioner och beslut eller nya åtstramningar. Då får vi göra en ny prövning och se var vi står i så fall. Men just nu fortsätter SSL som vanligt. Vi har inget nytt möte planerat men vi har uppföljningsmöten på regelbunden basis och vi har dialog med klubbarna hela tiden. Men det var ett otroligt bra möte och klubbarna är väldigt engagerade och man är lösningsfokuserade. Jag tycker att alla våra föreningar är fantastiska och de har och fortsätter att agera väldigt professionellt och ser till så att allt är väldigt säkert. 

Publikrestriktionerna ser lite annorlunda ut beroende på var man bor i landet just nu och vilka lokala restriktioner som gäller. Det är alltifrån 0 i publiken upp till max 300. Pratade ni något om det och tog ni något gemensamt beslut om vad som gäller i SSL?

- Det är inget beslut som vi i FSSL äger utan det beror på de lokala restriktionerna. Det är inte vår uppgift att ta ett generellt beslut utan det är upp till klubbarna att fatta det utefter sina lokala restriktioner. Men fortsätter smittspridningen så tror jag att det kommer stramas åt för alla snart ändå.

Den här artikeln handlar om: