Krönika
Säsong som slutförs under sommaren 2021?
ANNONS

Magnus Fredriksson: "Förödande för innebandyn i stort"

De är tuffa tider för oss som älskar sport och framförallt innebandy. Nu är nästan alla serier pausade på obestämd tid. Det betyder att en bit över 100 000 licenserade innebandyspelare inte får spela matcher. Många, alla födda 2005 eller senare får i alla fall träna. 

Jag tror inte att innebandyrörelsen är unik på något sätt men visst är det tydligt hur väldigt många klubbar, klubbledare enbart tänker på sig själva eller det som är i klubbarna eller lagens närhet. 

Det är såklart naturligt att fokusera på sitt eget men ganska ofta skulle många behöva lyfta blicken lite högre oavsett vad det handlar om.

Denna gång är det Covid-19 som spökar och ledare vill ställa in matcher för att någon eller några saknas i sitt lag.  Det finns såklart lag som är drabbade av Covid-19 och det ska man ta på allvar. Och det finns såklart i flera fall inget annat än att ställa in matcher på grund av rådande situation. Att enbart ropa att "vi ställer in" tycker jag inte är det bästa beslutet för alla lag eller i alla serier. Dessutom finns det "risk" att olika ledare tolkar situationen på olika sätt vilket kan skapa onödig orättvisa. Hur som helst, inget enkelt ämne att diskutera...

Det är inte heller lätt att vara klubbledare, jag har själv varit det i drygt 30 år. Det är lite att kasta glas i ett glashus att kritisera men jag har såååå många gånger upplevt egoledare som enbart tänker på sitt.

Andra gånger (när det inte handlar om Covid-19) har det handlat om saker som kanske gynnar 2-3 klubbar i distriktet men är förödande för innebandyn i stort. Jag har sett detta fenomen så många gånger att det inte längre går att räkna.  

Det kan handla om en klubb i ett distrikt och sedan en annan klubb i ett annat distrikt. De alla flesta klubbledare agerar bra. Det kan handla om värvningar, divisionslag eller hur man använder dubbellicenser som några få exempel på tvivelaktiga beslut som tas genom åren.

Vad kan vi göra åt det? Det finns massor att göra. Jag ser det bland annat som en ledarskapsfråga. Med ett engagerat och kunnigt ledarskap ska det gå att stå emot storklubbars önskan att genomföra saker som enbart gynnar dem exempelvis. 

Besked om förlängd nedstängning för innebandyn måste komma när som helst. Jag pratar alltså om de serier och distrikt som pausat verksamheten sedan i slutet av oktober.

December 2020 är körd, tyvärr även januari 2021 också. Är innebandyn ens igång tills sportlovet 2021? Det kan ingen veta idag. Vi kan bara hoppas att Covid-19 läget har förbättrats efter julhelgerna. 

Vad händer med innebandysäsongen 2020/21? Vem vet? Jag hoppas innerligt att de som bestämmer tar beslutet att köra klart säsongen. Detta på alla nivåer och helst INTE med ”enkelserier” Inspireras gärna av NHL som hade is i magen och slutförde säsongen. Om vi måste köra februari till juni så gör vi det, eller måste vi måste köra april till september så gör det.

Tummarna hålls även att innebandyn klarar av och vill hålla igång SSL och herrarnas allsvenskor. De styrande behöver mycket stöd då sociala medier kryllar av diverse åsikter till höger eller vänster.

Den här artikeln handlar om: