Sök
Josefine Hedelind dömer till vardags i SSL.
Foto: Per Wiklund
Domare

Vanligaste misstagen av nya domare: "Kan vara jobbigt"

Vi frågade den SSL-meriterade domarpanelen: Vilka är dina bästa tips till nya domare - och vilka är de vanligaste misstagen?

De 75 mest populära domarna i Sverige är framröstade. Men hur blir man en bra domare, vad ska man tänka på som nybörjare? Innebandymagazinet har ställt frågan till några av de som kommit längst - domarna med SSL-meriter.

Panelen:
Josefine Hedelind (JH) 
Tobias Berger (TB) 
Thomas Jonsson (TJ) 
Roger Collin (RC)
Simon Broman (SB) 
Daniel Fathi-Najafi (DF) 
Martin Matti (MM) 
Jonatan Lindberg (JL) 
David Geiser (DG)

Vilka är dina bästa tips till nya domare?

JH: Att försöka döma så mycket som möjligt utan att det påverkar kvalitén så man tycker att det blir för mycket och något jobbigt. Med fler matcher i ryggen kommer erfarenheten som gör en domare säkrare och får bättre självförtroende. Också bra att döma med flera olika domare om man har den möjligheten, både med nya och mer erfarna domare. Att få tips och inspiration från andra domarkollegor är guld värt för sin egen utveckling. 

TB: Hitta en kollega som du trivs med på och vid sidan av innebandyplan. Jag dömer med min bror sedan dag 1 och vi trivs med varandra. Sätt upp mål! Varje mål du har måste ha en plan om hur du ska ta dig dit. Njut när du är ute på banan!

TJ: Våga blåsa och tro på dig själv.

RC: Lär dig reglerna samt öva mycket på att våga blåsa i pipan. Det gör inget om det blir fel ibland. Öva hemma framför spegeln, tjejen, mamma, pappa, hunden! Eller i samband med träning. Till exempel så kan man springa i skogen och variera olika typer av avblåsningar mot träd eller liknande. Ha fantasi! 

SB: Uppdraget är svårt, så var alltid ödmjuk. Döm många matcher, fortsätt spela själv och lär av andra.

DF: 1) Självreflektion, hela tiden fundera på hur du kan göra saker och ting bättre. Kunde du ha löst situationen/matchen bättre? 2) Lär dig av mer erfarna kollegor och lyssna på coacher. Jag utvecklades exempelvis enormt mycket första åren genom att försöka plocka de bästa verktygen från de jag dömde med. 3) Till unga domare vill jag även tipsa om att verkligen ge domarskapet en chans. I början kommer det vara tufft, men som med allt annat, ju bättre du blir desto roligare blir det. Jag har aldrig tyckt om domarskapet så mycket som jag gör idag. Den första tiden är det viktigt att inse att man gör fler missar och är mer osäker på sig själv, det är naturligt givet erfarenheten och då är det viktigt att inte gräva ner sig trots att man kanske får reaktioner från tränare eller föräldrar.

MM: ​Att de ska våga ta för sig samtidigt som de har ödmjukhet för uppgiften. De ska dessutom ha stenkoll på regelboken då denna kunskap medför att man har en trygghet och kan agera med ett annat lugn i stressade situationer.

JL: Läs och plugga på regelboken! Det är vårat verktyg och att kunna den så bra som möjligt kommer att hjälpa till väldigt mycket de första åren. Våga blåsa. Ibland kommer det kännas jobbigt, men tränare och spelare kommer att acceptera det. Du är där för att leda matchen och när det blir fel så blåser vi. Reflektera med din domarkollega efter du har dömt matchen. Vad gjorde vi bra? Vad kunde vi ha gjort annorlunda? Varför blev det som det blev? Ha kul, det är fantastisk att få vara med på planen och ha en så viktig uppgift som vi har!

DG: Att bli bekväm med att vara obekväm. Man kommer sättas i nya situationer där man kommer att bli osäker på sitt agerande. Det är viktigt att lära sig av sina misstag men även att se till sina positiva egenskaper och uppmuntra sig själv och sin kollega när det går bra.

Vilka är de vanligaste misstagen hos de mindre erfarna domarna?

JH: Har man mindre erfarenhet är risken att man inte känner sig lika säker på sina bedömningar och på så vis kanske mer mottaglig för kommentarer och påtryckningar från spelare, ledare eller publik under matcherna. 

TB: Att inte våga, inte våga ta tuffa beslut för att man vill inte hamna i konflikt till exempel.

TJ: Att de inte vågar blåsa samt att de inte vågar kommunicera med spelare och ledare.

RC: Att inte våga blåsa i pipan. Att man ofta blir felplacerad på planen och får svårt att se de avgörande och viktiga situationer som uppstår.

SB: Att man tror att sina problem har en enkel lösning. Man kan förbereda sig på många olika saker men inte allt. Det gäller att ställas inför uppgifterna ofta och försöka ta lärdom av allt som händer.

DF: På ett större plan så tror jag att det är som jag nämnde tidigare, att man slutar för tidigt. Jag tror att det är jätteviktigt att fler unga som har spelat börjar döma, inte bara för sportens skull i stort, men också för att det utvecklar dig själv som individ och din spelförståelse för sporten. 

MM: Jag tycker att det är hårt att kalla det för misstag då det är nya och behöver få tid på sig för att komma in i rollen. Men de mönster jag ser är att nya domare inte riktigt vågar göra bedömningar och blåsa för regelöverträdelser då de då känner att de kommer få blickar riktade mot sig (vilket är det naturliga när man blåser i en pipa). Denna situation där blickar riktas mot dig och du förväntas att peka på ett håll och eventuellt förklara ett domslut skapar en osäkerhet och obekväm situation och då undviker man istället att blåsa vilket skapar osäkerhet i matcherna. I förlängningen leder detta till att domare "tappar" matcher --> tycker inte det är lika kul --> slutar. Här har samtliga inblandade parter ett ansvar att inte hamna i denna spiral.

JL: Att inte blåsa. Det är svårt och kan vara jobbigt, men våga! Om du tycker att något känns fel så har du troligtvis rätt!

DG: Att man inte vågar blåsa för att man tänker för mycket på vad andra tycker.

Du kanske även vill läsa:
Sveriges 75 mest populära domare
Plus Sveriges 75 mest populära domare
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten