Josefine Hedelind dömer till vardags i SSL.
Foto: Per Wiklund
Domare

Vanligaste misstagen av nya domare: "Kan vara jobbigt"

ANNONS

Vi frågade den SSL-meriterade domarpanelen: Vilka är dina bästa tips till nya domare - och vilka är de vanligaste misstagen?

De 75 mest populära domarna i Sverige är framröstade. Men hur blir man en bra domare, vad ska man tänka på som nybörjare? Innebandymagazinet har ställt frågan till några av de som kommit längst - domarna med SSL-meriter.

Panelen:
Josefine Hedelind (JH) 
Tobias Berger (TB) 
Thomas Jonsson (TJ) 
Roger Collin (RC)
Simon Broman (SB) 
Daniel Fathi-Najafi (DF) 
Martin Matti (MM) 
Jonatan Lindberg (JL) 
David Geiser (DG)

Vilka är dina bästa tips till nya domare?

JH: Att försöka döma så mycket som möjligt utan att det påverkar kvalitén så man tycker att det blir för mycket och något jobbigt. Med fler matcher i ryggen kommer erfarenheten som gör en domare säkrare och får bättre självförtroende. Också bra att döma med flera olika domare om man har den möjligheten, både med nya och mer erfarna domare. Att få tips och inspiration från andra domarkollegor är guld värt för sin egen utveckling. 

TB: Hitta en kollega som du trivs med på och vid sidan av innebandyplan. Jag dömer med min bror sedan dag 1 och vi trivs med varandra. Sätt upp mål! Varje mål du har måste ha en plan om hur du ska ta dig dit. Njut när du är ute på banan!

TJ: Våga blåsa och tro på dig själv.

RC: Lär dig reglerna samt öva mycket på att våga blåsa i pipan. Det gör inget om det blir fel ibland. Öva hemma framför spegeln, tjejen, mamma, pappa, hunden! Eller i samband med träning. Till exempel så kan man springa i skogen och variera olika typer av avblåsningar mot träd eller liknande. Ha fantasi! 

SB: Uppdraget är svårt, så var alltid ödmjuk. Döm många matcher, fortsätt spela själv och lär av andra.

DF: 1) Självreflektion, hela tiden fundera på hur du kan göra saker och ting bättre. Kunde du ha löst situationen/matchen bättre? 2) Lär dig av mer erfarna kollegor och lyssna på coacher. Jag utvecklades exempelvis enormt mycket första åren genom att försöka plocka de bästa verktygen från de jag dömde med. 3) Till unga domare vill jag även tipsa om att verkligen ge domarskapet en chans. I början kommer det vara tufft, men som med allt annat, ju bättre du blir desto roligare blir det. Jag har aldrig tyckt om domarskapet så mycket som jag gör idag. Den första tiden är det viktigt att inse att man gör fler missar och är mer osäker på sig själv, det är naturligt givet erfarenheten och då är det viktigt att inte gräva ner sig trots att man kanske får reaktioner från tränare eller föräldrar.

MM: ​Att de ska våga ta för sig samtidigt som de har ödmjukhet för uppgiften. De ska dessutom ha stenkoll på regelboken då denna kunskap medför att man har en trygghet och kan agera med ett annat lugn i stressade situationer.

JL: Läs och plugga på regelboken! Det är vårat verktyg och att kunna den så bra som möjligt kommer att hjälpa till väldigt mycket de första åren. Våga blåsa. Ibland kommer det kännas jobbigt, men tränare och spelare kommer att acceptera det. Du är där för att leda matchen och när det blir fel så blåser vi. Reflektera med din domarkollega efter du har dömt matchen. Vad gjorde vi bra? Vad kunde vi ha gjort annorlunda? Varför blev det som det blev? Ha kul, det är fantastisk att få vara med på planen och ha en så viktig uppgift som vi har!

DG: Att bli bekväm med att vara obekväm. Man kommer sättas i nya situationer där man kommer att bli osäker på sitt agerande. Det är viktigt att lära sig av sina misstag men även att se till sina positiva egenskaper och uppmuntra sig själv och sin kollega när det går bra.

Vilka är de vanligaste misstagen hos de mindre erfarna domarna?

JH: Har man mindre erfarenhet är risken att man inte känner sig lika säker på sina bedömningar och på så vis kanske mer mottaglig för kommentarer och påtryckningar från spelare, ledare eller publik under matcherna. 

TB: Att inte våga, inte våga ta tuffa beslut för att man vill inte hamna i konflikt till exempel.

TJ: Att de inte vågar blåsa samt att de inte vågar kommunicera med spelare och ledare.

RC: Att inte våga blåsa i pipan. Att man ofta blir felplacerad på planen och får svårt att se de avgörande och viktiga situationer som uppstår.

SB: Att man tror att sina problem har en enkel lösning. Man kan förbereda sig på många olika saker men inte allt. Det gäller att ställas inför uppgifterna ofta och försöka ta lärdom av allt som händer.

DF: På ett större plan så tror jag att det är som jag nämnde tidigare, att man slutar för tidigt. Jag tror att det är jätteviktigt att fler unga som har spelat börjar döma, inte bara för sportens skull i stort, men också för att det utvecklar dig själv som individ och din spelförståelse för sporten. 

MM: Jag tycker att det är hårt att kalla det för misstag då det är nya och behöver få tid på sig för att komma in i rollen. Men de mönster jag ser är att nya domare inte riktigt vågar göra bedömningar och blåsa för regelöverträdelser då de då känner att de kommer få blickar riktade mot sig (vilket är det naturliga när man blåser i en pipa). Denna situation där blickar riktas mot dig och du förväntas att peka på ett håll och eventuellt förklara ett domslut skapar en osäkerhet och obekväm situation och då undviker man istället att blåsa vilket skapar osäkerhet i matcherna. I förlängningen leder detta till att domare "tappar" matcher --> tycker inte det är lika kul --> slutar. Här har samtliga inblandade parter ett ansvar att inte hamna i denna spiral.

JL: Att inte blåsa. Det är svårt och kan vara jobbigt, men våga! Om du tycker att något känns fel så har du troligtvis rätt!

DG: Att man inte vågar blåsa för att man tänker för mycket på vad andra tycker.

Du kanske även vill läsa:
Sveriges 75 mest populära domare
Plus Sveriges 75 mest populära domare
Den här artikeln handlar om: