Foto: Per Wiklund
Domare

Tre populära domare tipsar - så lyckas du med pipan

ANNONS

De röstades fram till Sveriges mest populära innebandydomare. Här är deras tips på hur du blir en bra domare.

De 75 mest populära domarna i Sverige är framröstade. Men hur blir man en bra domare? Vi ställde frågan till tre av domarna som är mest poppis i landet.

Fabian Fahimi:

- Jag tycker att man ska fundera mycket över sitt eget ledarskap och sin ledarstil, och ständigt vilja förbättra det. Oavsett om man är domare eller ledare eller liknande, och oavsett hur gammal man är, så måste man fundera i de banorna. Varför är man där? Gör man det för att det är roligt, eller för pengar? Vad är det man vill förmedla? De grundläggande reflektionerna är viktigt. Det är som i kundbemötande, även de missnöjda kunderna ska åtminstone begripa det jag gör och varför jag gör det. Jag har genom åren sett många regelduktiga domare men som kanske inte riktigt klarat den här bemötandedelen. 

Handrin Thunqvist:

- Jag själv är nog lite för snäll många gånger. Mer en matchledande domare än bestraffande. Jag kommunicerar hellre med spelarna än att ge dem utvisning. Självklart tar man grova förseelser, men däremot försöker jag häva situationerna innan genom att prata. Tar man sarghörn som exempel så kan jag redan innan de spelarna kommit dit säga ”jobba på boll nu killar och tjejer, jobba runt”. Och tillåta att det blir reaktioner, inte ta upp handen direkt. Man vet själv att man kan bli förbannad i stridens hetta och jag tror många domare idag är lite för snabba med att ta det personligt.

- Jag försöker jobba med glädje hela tiden. Ta reda på vad spelarna heter innan och vara väl förberedd. Prata med kaptenerna innan match och höra vad han tycker att vi ska ligga på för nivå. Vi är ju där för deras skull. Jag tror man vinner mycket på att säga ”okej grabbar, vill ni att vi tar mycket utvisningar så gör vi det. Vi tycker också det är skitroligt med innebandy och är inte här för att förstöra”. 

Johan Forsström:

- Jag är domarcoach och åker runt och coachar domare två gånger per helg, nybörjardomare och även seniordomare. Mycket handlar om att våga ta diskussioner och stå för det man har gjort. Ha roligt och le på planen. Det vanligaste nybörjarmisstaget är att de inte vågar blåsa, tyvärr. Och när de väl blåser så vet de inte vem som ska markera frislaget. Det kan se lite roligt ut ibland. Det största är att man måste jobba med att få dem att våga. När man väl blir äldre så ska man inte synas som domare, men när man precis börjat döma så måste man våga synas.

Du kanske även vill läsa:
Sveriges 75 mest populära domare
Plus Sveriges 75 mest populära domare
Den här artikeln handlar om: