CORONAPANDEMIN
Den tidigare bordtennisspelaren, researrangören och fotboll och handbollsprofilen jobbar numera med innebandy i Lindås Rasta IBK.
Foto: Lindås Rasta IBK
Landet runt

Stor oro i storstadsklubben: "Jagar nya intäkter"

ANNONS

En mardröm att äga och driva sin egen hall. Det har blivit storstadsklubbens verklighet under Covid-19-krisen.

Göteborgsklubben Lindås Rasta IBK är klubben som för tio år sedan satsade stort och byggde sin egen hall. Vanligtvis är det en enorm styrka att äga och driva sin egen arena, men i covid-19-tider blev det tvärtom för Lindås. När andra klubbar i våras och somras inte hade några hallhyror alls så stod Lindås med räntor och amorteringar att betala för lånen på sin arena.    

– Klubben kämpar med att hålla nere kostnader, men även hitta nya intäkter. Vi driver eget café och det är tufft nu när vi tvingades stänga en lång period och har mindre flöde nu med begränsad publik på alla matcher, säger Lindås klubbchef Mats Jansson till Innebandymagazinet.

Mats Jansson är ny på sin tjänst för året i Lindås och den första som är anställd i rollen som klubbchef i föreningens historia. Mats har ett spännande CV. Under 25 år var han VD - och delägare - i OLKA Sportresor. Efter försäljningen av företaget var han klubbchef i Örgryte IS (fotboll) och senaste fem åren som marknadschef i IK Sävehof (handboll).

– Största utmaningen är nog att få mer medial uppmärksamhet för sporten. Med så många utövare är innebandyn värd det. 

För Lindås IBK har det varit ett speciellt år. När Covid-19 slog till försvann flera viktiga inkomster för klubben över en natt. Lindås är med i Bingoalliansen vilket ger mycket pengar varje år. När alla bingohallar mer eller mindre varit stängda hela året har klubben tappar 80 000 kronor bara där under 2020. När Lingförbundet ställde in all sin pensionärverksamhet i mitten av mars försvann en viktig inkomstkälla på dagtid för den allsvenska klubben. 

– Det finns en oro på partnersidan. Flera partners går riktigt dåligt och avvaktar med besked. Vi har ändå fått in några nya partners vilket känns bra. Vi är igång och bygger ett affärsnätverk, Affärsvågen, för att attrahera fler företag som partners. Om vi pratar det sportsliga är det att nå SSL för både damer och herrar.

Allt har inte varit nattsvart för Lindås. Intäktsbortfallen har lindrats genom att klubben erhållit kompensationsstöd från RF, SIBF och Idrotts och föreningsförvaltiningen i Göteborg. Men det täcker långt ifrån allt. 

– Så är det definitivt. Vi jobbar på med det vi kan och genomför matcher, cuper och läger på bästa sätt utifrån omständigheterna. Hårt jobb kommer att krävas framöver och vi måste göra mer i klubben för att klara ekonomin. 

Lindås är en klubb med 500 spelande medlemmar, hur är visionen för framtiden?

– Som jag berättade tidigare vill vi nå SSL på seniorsidan och på ungdomssidan så ligger fokus på att rekrytera fler flickor till verksamheten. Vi har 25 procent tjejer och vill öka den siffran. Visionen är att lyfta klubben som helhet - sakta men säkert bli bättre på det mesta och skapa kontinuitet. 

Matchrapporter: Tungt besked för Lindås – åker ur serien Förlust för Lindås trots mål av Victoria Wallenstam och Alice Bengtsson Lindås Rasta säkrade seriesegern efter 11-3 mot Floda Lindås Rasta upp i serieledning efter seger i toppmötet med Skoghall Tungt för Lindås – Partille D1 bröt fina vinstsviten

Den här artikeln handlar om: