EVENEMANG 2021
Idag, måndagen den 26 oktober var det planerat att biljetterna till SM-finalen 2021 skulle släppas. Nu vet vi inte om Globen-eventen ens blir av.
Foto: Per Wiklund

SM-finalen i Globen 2021: "Hänger löst"

ANNONS

Det ser mycket dystert ut för arenaarrangemang under 2021. Det har en enad underhållningsbransch precis konstaterat på ett virtuellt internationellt konvent i förra veckan.

Innebandyn har smärtsamt tvingats flytta fram arrangemang efter arrangemang. Slutspelet och SM-finalen i Globen 2020 ställdes in. VM i Finland i december 2020 har flyttats fram och JVM och distrikts-SM har skjutits på framtiden. Nu kan Innebandymagazinet även berätta att SM-finalen i Globen 2021 hänger löst och inte ser ut att bli av i nuvarande form, med välfylld arena.

I veckan samlades nöjesindustrin på den virtuella IEBA konferensen. Ett konvent för ledande personer representerade från musikindustrin som turnéledare, agenter, promoters, arrangörer, arenaägare från hela världen som USA, Kanada, Australien, Sydamerika och Europa.

– Hela året 2021 hänger löst, många tänker tidigast november-december 2021 just nu om större arenaevent. Jag är hoppfull om hösten men absolut inte våren och sommaren 2021. I Europa börjar arrangörer redan börja ställa in framflyttade turnéer i april och maj 2021, säger Dean Swett Paramour Group till podden The Music Biz Weekly.

Det låter inte speciellt hoppfullt för varken våren och sommarens konserter som stora sportarrangemang. Fotbollsallsvenskan 2021 kommer troligen inte starta med publik som vanligt och inte heller inomhusidrotterna kommer arrangeras som det gjorde innan Covid-19 slog till. 

– Vi behöver ge våra artister, arrangörer och publik lite hopp om att det ska återgå till normalt. Men det är en utmaning. Jag pratar dagligen med arrangörer som flyttar fram arrangemang för tredje eller fjärde gången just nu. De stora artisterna som Elton John, The Eagles, Metallica och KISS tittar redan mot 2022 för sina turnéer.

Sport och nöjesindustrin har troligen många nya saker att förhålla sig till den dag när mer publik är tillåtet. Det handlar om att kontrakten mellan alla inblandade kommer se annorlunda ut och för publiken kommer det högst troligen innebära nya regler kring transport till evenemang och in och utpassering till arenorna samt hygien.

– I arrangemang i USA som sker mellan juni till december 2021 jobbar alla redan med backup planer. Vi vet att det på sportarrangemang i länder som bland annat Tyskland har öppnats upp för publik men det är för tidigt att veta hur det blir. Även om det kommer ett vaccin under våren 2021 kommer det ta lång tid innan alla kommer känna sig bekväma med situationen. Det är kan mycket väl bli en mycket utdragen process med fullsatta arenor, förklarar Dean Swett.

 Den 1 november tillåts publik upp till 300 åskådare på idrottsarenor runt om i Sverige. Ett första steg mot att ha publik. Det är däremot ett väldigt långt steg till att spela arenamatcher i innebandy som exempelvis Globen. Även med fortsatta restriktioner kan det omöjligen gå att genomföra SM-finalerna i Globen 2021 utan att göra ett stort minusresultat ekonomiskt.

Förra året släpptes biljetterna till SM-finalen 2020 (som blev inställt) måndagen den 28 oktober 2019. Planen var att släppa biljetterna vid samma tidpunkt. Men nu är det tveksamt vad som händer.

Den här artikeln handlar om: