Foto: Nobbes Djurgårdsbilder
Allsvenskan norra

Djurgårdens trumfkort i tidiga seriefinalen

ANNONS

Ska Djurgårdens trumfkort se till så att det blir lite av en skräll i kvällens tidiga seriefinal?

Ikväll spelas det en tidig seriefinal mellan norra allsvenskans enda lag som tagit full pott de tre första omgångarna. Det är förhandsfavoriterna Hagunda som tar emot Djurgården i IFU Arena. Hagunda har efter en bra silly season seriens stjärntätaste trupp och är storfavoriter till seriesegern. Men trots alla tunga namn som Drews och Holtz så har Djurgården något som inte Hagunda kan skryta över. Djurgårdsstjärnan Patrik Schantz kan nämligen titulera sig som allsvenskans bästa poängkung genom tiderna.  

- Det är förstås kul. Jag har spelat i Allsvenskan sen den startades, så man har ju hunnit skramla ihop en del poäng och haft turen att få vara skadefri, säger Shantz till Innebandymagazinet.

Det var tio år sedan Allsvenskan infördes och sedan dess har det blivit 218 matcher för Schantz i Haninge, Tyresö Trollbäcken och de fem senaste säsongerna i Djurgården. Totalt har han gjort 306 mål 162 assist och 468 poäng. 111poäng mer än tvåan Adam Colling. 

- Det beror förstås på massa saker men främst tränare, medspelare och inställning tror jag. Jag har alltid haft bra tränare som tror på mig. När jag var 16 år och kom upp till division 1 som var näst högsta serien på den tiden så fick jag spela i förstafemman direkt. Det har sedan hängt med i hela karriären och då erbjuds man möjligheten att leverera framåt. Sen har jag alltid fått spela med duktiga medspelare. Men den viktigaste egenskapen är nog inställningen om att aldrig vara nöjd, man kan alltid prestera bättre som lag och individuellt. Sträva efter mer, hela tiden.

Video: Mål 306 i allsvenskan för Schantz


Du har flera stora namn bakom dig på listan, vem är egentligen den bästa poängkungen som du har mött ute på planen?

- Oj det var ingen lätt fråga. Jag har mött många bra poängspelare genom åren men det roligaste är att möta unga spelare med stor potential. Där har Falun verkligen fått till en del riktigt bra värvningar. Jag säger Emil Johansson när han lirade i Umeå. Han var bra redan då med sin kvickhet och blick för spelet. Man förstod snabbt att han skulle kunna bli riktigt vass med rätt förutsättningar. Något som är bra för alla SSL-klubbar är att det fortfarande finns unga spelare med jättepotential i Norra Allsvenskan.

Trots att Djurgårdsstjärnan öst in poäng i Allsvenskan i så många år har det bara blivit en säsong i SSL med Järfälla 2008/09. Men det har inte saknats erbjudanden. 

- Min tid i Järfälla blev inte så lyckad. Det började jättebra med att vinna poängligan i ligacupens gruppspel som fanns på den tiden men jag tröttnade ganska snabbt på att pendla tio mil 5-6 gånger i veckan. Det har varit nära ett nytt SSL-äventyr ett par gånger efter det men det har inte riktigt klaffat. Nu satsar jag på att vara med och spela upp DIF till SSL. Det är det som gäller för mig och målsättningen är att få spela med DIF i SSL.

Om det ska bli spel med DIF i SSL så gäller det att placera sig bland de fyra bästa lagen i serien och sedan lyckas kvala sig upp genom två play off omgångar. Så kvällens match blir en första värdemätare på hur pass bra Djurgården är i år och om de kan rubba de stora förhandsfavoriterna.

- Det ska bli kul att möta Hagunda och vi åker dit väl förberedda. Hagunda blir bättre för varje år men vi brukar trivas bra borta mot dem. Jag tror på en match med bra fart och heta dueller. Precis som en seriefinal ska vara. Det lär bli en jämn batalj men vi ska stämpla in och se till att gå segrandes med 1-2 bollar. 

Matchrapporter: Uddamålsseger för Nykvarns IF mot Hagunda Djurgården måste kvala efter oavgjort mot Skälby Jens Ohlin i målform när Djurgården vann mot Sundsvall FBC Svårstoppade FCH fortsätter vinna – 5-4 mot Hagunda Storvreta har fem raka segrar – vann mot Hagunda med 11-5

FAKTA

Allsvenskans bästa poänggörare någonsin

  • 1. Patrik Schantz 237 matcher-340-mål-185 assist-525p
  • 2. Adam Colling 150-240-169-409p
  • 3. Wilmer Viinamäki 175-201-176-377p
  • 4. Patrik Kareliusson 175-160-185-345p
  • 5. Albin Jansson 181-170-150-320p
  • 6. Tom Colling 171-145-173-318p
  • 7. Viktor Palm 132-152-155-307p
  • 8. Efraim Björnell 170-136-159-295
  • 9. Erik Nilsson 150-125-165-290
  • 10. Tommy Bolin 131-182-83-265
Den här artikeln handlar om: