Foto: Per Wiklund
Krönika
Alla samhällsproblem finns även inom vår idrott
ANNONS

En krönika av Innebandymagazinets grundare Magnus Fredriksson.

Ungefär 17 procent av befolkningen mellan 16 och 84 år har ett riskbruk av alkohol. Någonstans har man räknat ut att 450 000 svenskar har ett alkoholmissbruk vilket motsvarar nästan sex procent av Sveriges befolkning. Siffran för män är högre än för kvinnor. Siffrorna för hur många som har andra typer av drogberoende har jag inte framför mig.

För väldigt många år sedan fick jag frågan i TV4 om jag trodde att rånarligan som gick under namnet ”innebandyligan” skulle få någon negativ effekt på innebandyn. Jag svarade enkelt nej på frågan och förklarade att innebandyn som rörelse är så gigantiskt stor att alla samhällsproblem finns även inom vår idrott oavsett vad som hänt.

Nu nås vi av nyheten att en landslagsspelare i Storvreta är misstänkt för drograttfylla.

Att det är oförlåtligt att sätta sig bakom ratten när du använt alkohol eller andra substanser vet alla om. Även alla innebandyspelare. Men verkligheten är inte så enkel, tyvärr.

Jag känner till ett antal innebandyspelare som har kört påverkade och blivit dömda. Om Storvretaspelaren blir dömd så är han tyvärr inte unik.

Jag har två tidigare landslagsspelare som hört av sig till mig personligen de senaste månaderna, en med både VM- och SM-medaljer som vill berätta sin historia i min podd bland annat. Det här ämnet berör mig väldigt mycket eftersom jag själv har personer i min närhet som har eller har haft stora problem med alkohol.

Det blir av naturliga anledningar krigsrubriker när en av Sveriges bästa innebandyspelare gör fel. Det första preliminära provet uppges ha visat spår av både bensodiazepiner och amfetamin. Alkoholhalten i blodet ska dock ha varit inom den tillåtna gränsen.

Vi på Innebandymagazinet har varit i kontakt med Storvreta som ber om lugn och ro att hantera situationen. Det respekterar vi.

Det kommer vara viktigt att prata mer om de här problemen som är vanligare än många tror på elitnivå, både inom innebandyn och andra sporter. Vad kan klubbarna göra? Vad kan förbundet göra? Vilken hjälp finns att få för spelarna? Otroligt viktiga frågor som vi vill och kommer att ta upp inom innebandyrörelsen.

Den här artikeln handlar om: