Historiska Skånederbyt
Foto: Peter Lindblad
SSL

Skånepubliken blir snuvade på den stora derbyfesten

ANNONS

Malmös ordförande är förfärad inför det historiska Skånederbyt - "Det är otroligt ledsamt"

Idag spelas det första Skånederbyt någonsin i damernas Superliga mellan Malmö och Lund. Det är en flyttad match som skulle ha spelats redan i omgång 3. Malmö valde att flytta matchen för att försöka vänta in att publikrestriktionerna skulle lätta så att man kunde bjuda Skånepubliken på den fantastiska derbyfest som den förtjänar. Men festen får vänta och istället kommer kvällens match att spelas inför 50 personer. Något som gör föreningens ordförande Mats-Ola Nimgård förfärad.  

- Det är extremt tråkigt, vi flyttade ju dessutom matchen för att det kom föraningar om att publikkapaciteten skulle utökas till 500. Men regeringen öppnade inte för det så då får vi köra på så här, säger Nimgård till Innebandymagazinet och fortsätter:  

- Det blir ju inte alls den festen och det trycket som vi hade hoppats på. Inför säsongen hade vi ambitionen att slå vårt publikrekord. Det är otroligt ledsamt att vi inte kan bjuda på den karamellen med publikrekord och en stor fest för hela Skåne i detta historiska derby.

Baltiska hallen tar in runt 4000 personer så någon lapp på luckan tror inte ordföranden att man hade lyckats få till.

- Enda sedan vi fick reda på att Lund gick upp har vi haft siktet inställt på att gå över 1500 sålda biljetter. Men eftersom de gick upp tack vare Corona-pandemin så har vi ju aldrig riktigt varit säkra på att vi skulle kunna genomföra den tänkta stora derbyfesten. Vi hade inte som mål att fylla Baltiskan men vi hade definitivt räknat med över 1500 och att vi skulle slå vårt publikrekord som ligger på runt 1300.

LÄS OCKSÅ: Malmöspelarens varningspsykning -"Jag ska proppa henne tillbaka till Linköping"

Hade ni hunnit att boka upp några arrangemang och event som ni blivit tvungna att boka av?

- Eftersom det varit så osäkert hela tiden med publikrestriktionerna så har vi inte vågat att göra några större utsvävningar. Vi förstod rätt tidigt att det skulle bli max 500 personer i publiken så vi har inte planerat upp några extrema grejer. Hade allt varit som vanligt så hade vi såklart gått all in med samarbeten med alla lag runt omkring i Skåne, sponsorer och så vidare. Det hade blivit en jätteapparat. Även om vi hade fått ta in 500 personer så hade vi inte kunnat göra den familjehappeningen som vi velat med hoppborgar och event runt omkring. Så vi har inte behövt avboka något eller ställa in en massa saker.

Är det mycket pengar som ni förlorar på detta?

- Hade vi haft 1500 plus så är det bara att räkna på hur mycket pengar det hade inneburit. Det är definitivt ett sexsiffrigt belopp som vi går miste om, om man räknar på alla sidointäkter också.

Hur är det att arrangera matcher med endast 50 personer då, är det en minusaffär varje match?

- Vi diskuterar inför varje match med Malmö stad om att få underlättning med hallhyror. Så det är svårt att räkna om vi går back på att arrangera en match eller inte. Men om man jämför de tänkta intäkterna med de faktiska intäkterna så går vi minus varje match såklart. Men då är det inte sexsiffriga belopp vi pratar om utan det är bara just denna match som det handlar om så mycket pengar. Men totalt sett så är det ju både våra damer och våra allsvenska herrar som vi går miste om publikintäkterna men även kioskintäkter och så vidare. Så det blir ett rejält intäktsbortfall under hela säsongen totalt sett.

LÄS OCKSÅ: Lundspelarens svar på Malmöspelarens psykning

Om vi lämnar alla tråkigheter och istället fokuserar på det historiska derbyt istället, hur går tankarna?

- Det ska bli jättespännande, vi har ju nästa lika många poäng så här långt. Lund har gjort riktigt bra prestationer och de har lyckats hålla igen resultatmässigt mycket bättre än när vi gick upp för sex år sedan. De har imponerat så här långt så tidigare möten mellan oss kan vi helt glömma och de har ju fått in ett par tjeckiska landslagsspelare nu också vilket har gett dem en energiboost. Men samtidigt så har vi en bättre trupp och bättre spel än vad Lund har så det är klart att detta är vår match från början till slut.

Många lag passar på att förstärka upp med tjeckiska stjärnspelare under tiden som deras liga är nedstängd. Är det något som ni funderat något över?

- Det har funnits diskussioner fram och tillbaka ett tag nu men vi har kommit fram till att vi ser ingen fördel med att plocka in några spelare under en kortare period när vi redan har så många landslagsspelare som vi har. Så vi har inte gått vidare med de diskussionerna än utan vi tycker istället att vi har mycket, mycket mer att hämta ut av den truppen som vi har.


Podcast: Avsnitt 12 - Vidar Jonsson Wallin

Skånska tränarprofilen gästar Fredrikssons innebandypodd

Matchrapporter: Dominika Buczek gjorde två mål när Kalmarsund vann mot IBK Lund Malmö FBC avgjorde i förlängningen mot Kais Mora Målfest för Rönnby IBK hemma mot IBK Lund Pixbo Wallenstams segerrad fortsätter efter 9-3 mot Malmö FBC Stort jubel när Thorengruppen säkrade seriesegern med vinst mot IBK Lund

Den här artikeln handlar om: