Foto: Deepbay Studios
SSL
Snackisarna från damernas femte omgång
ANNONS

Innebandymagazinets damexpert synar den femte omgången i Svenska Superligan.

Vi fick se säsongens jämnaste omgång senast där tre matcher gick till sudden och lustigt nog så slutade alla tre 5-4 till hemmalaget. Vi fick även se en riktig skrällseger av nykomlingarna från dalarna.

Vinstbåten tuffar på

Karlstad-Endre 3-9

Tredje raka hemmaförlusten för Karlstad som inte tagit ett enda poäng hemma i Colorama Arena än. Svårt att placera Karlstad än så länge då man blandat och gett rejält hittills. Men med tanke på det dystra hemmafacit och att man för tillfället släppt in flest mål av alla i serien så luktar det inte slutspel just nu.

Något som det däremot gör om Endre, de rent ut sagt stinker slutspel just nu som nyblivna serieledare och gotlänningarna har spelat slutspel varje säsong som de varit uppe i SSL och inget talar för att det inte skulle bli ett 16:e raka. Men denna match såg länge ut att precis som övriga matcher denna omgång gå till sudden, Efter två perioder stod det 3-3 men i sista perioden så växlade Endre upp rejält och la in en överljusväxel likt Millenium Falcon i Starwars och drog iväg till 9-3, som blev omgångens största segermarginal. Piloterna som styrde Falconen var talangerna Ellen Bäckstedt och Wilma Johansson. Med tre poäng vardera i matchen så är de med i den exklusiva klubben av 12 spelare som gjort poäng i varje match hittills. 

Thorengruppen kan bli första laget någonsin med en omöjlig bedrift

Västerås Rönnby-Thorengruppen 3-4

Rönnbys inledning på säsongen har lämnat en hel del mer att önska och det gjorde man även i inledningen av denna match. Efter första perioden låg man under med 0-3 och var helt uträknade. Men efter fingertoppskänsla av coach Harnesk som bytte målvakt i pausen så kom Cornelia Palmér in i de två resterande perioderna och var så när att spika igen totalt. Harnesk sa efter matchen att de håller på att bygga upp nya instinkter och en ny taktik och att de blandade prestationerna  kommer fortsätta under första halvan av säsongen. Det har han en poäng i men just nu känns det som att de dåliga insatserna kommer mot de sämre lagen och de bättre insatserna mot de bättre lagen och ingen av prestationerna leder till poäng. Det är en riktigt farlig kombination som leder till missat slutspel om inte den trenden stoppas i tid. 

Thorengruppen fortsätter att mala på och även att de inte gjorde sin bästa prestation denna säsong så vinner man ändå. Tillsammans med Endre är man det enda laget som tagit full pott och Thorengruppen har gjort mest mål av alla men släppt in mer än Endre. Produktionen framåt ser riktigt bra ut och nästa varenda en i Umeålagets trupp har skrivit in sig i poängprotokollet så här långt. Maja Viström, Amanda Delgado Johansson, Myra Aggestål, Veera och Oona Kauppi är alla fem en av de 12 spelarna som gjort poäng i varje match. Thorengruppen ser ruggigt starka ut och det har pratats mycket om att Storvreta ska gå rent på herrsidan. Men jag tycker att det känns ännu troligare att Thorengruppen lyckas med att bli det första laget någonsin som inte förlorar en enda poäng. IKSU har just nu poängrekordet på endast två tappad poäng från säsongen 18/19. 

Århundradets största skräll på gång

Sirius-Lund 5-2

Sirius fortsätter att vara den stora positiva överraskningen denna säsong men jag hade trott att man skulle vinna med lite större marginal än vad man gjorde här. De blixtsnabba omställningarna fortsätter att visa vägen för Sirius och jag skulle påstå att de är ligans bästa lag på kontringar just nu. Får man bara till det uppställda anfallsspelet också så kommer slutspelsplatsen vara given denna säsong. Jonna Vuontisvaara hade en riktigt bra dag på jobbet och 19-åringen låg bakom alla mål utan ett. På 5 matcher har hon nu gjort 9 poäng vilket är två poäng ifrån hennes personbästa i SSL. 

Det hjälpte inte att nykomlingarna Lund hade med sig två landslagsspelare från Tjeckien här utan man åkte på sin fjärde raka förlust ändå, och den första poängen är fortfarande bara en dröm. Denisa Kotzurova visade dock upp att hon håller SSL-klass och nyförvärvet gjorde det ena av Lunds två mål. Ska bli oerhört spännande och se vad Lund kan prestera mot Malmö i onsdagens första skånederby. Chanserna till att stå för århundradets största skräll i SSL har nog aldrig varit bättre än så här.  

Ödesmatchen som ingen hade förväntat sig

Nacka Wallenstam-Malmö 5-4 sd

Malmös mardrömsinledning fortsätter och här tog man sin första poäng med blotta förskräckelsen. Man låg under med 0-3 och 3-4 men lyckades med att kvittera i slutsekunderna med en tjej mer på banan. I vanlig ordning var det superkedjan med Rasmussen, Gämperli och Ekström som låg bakom allt och lite till. De har nu stått för alla mål förutom två hos skåningarna. Malmö var det bollförande laget hela matchen men man lyckades inte att sätta dit bollarna. Malmös stora Akilleshäl förra säsongen var målvaktsspelet och efter värvningen av finska landslagsmålvakten Tiltu Siltanen trodde jag att man skulle höja sig ytterligare en nivå. Men Siltanen såg väldigt skakig ut och har inte alls bidragit med den tryggheten som jag trodde. I denna matchen förlorade hon målvaktduellen klart mot Dalbjer i Nackamålet. Helt plötsligt så spelar Malmö en ödesmatch mot Lund på onsdag, vem hade trott det inför säsongen?

Nacka inledde svagt men har blivit bättre och bättre för varje match som gått. Efter första perioden så slog jag fast för mig själv att nacka inte var ett lag för slutspel i år utan att man skulle falla offer för myten om det svåra andra året. Men efter tredje perioden så ändrade jag uppfattning och precis som förra året så visar stockholmarna en jäkla vilja när det behövs som mest. Bara en sådan sak som att Ebba Hansson gör sitt första SSL mål i sin 30:e match och hon gör det med fyra sekunder kvar av sudden. På tal om ännu mera glada nyheter från Nacka så har nyförvärvet, 18 åriga Mathilda Ekenlinde, nu gjort fem mål på lika många matcher.

Generationsväxlingen har gått bättre än väntat

Mora-Pixbo Wallenstam 5-4 str

Dalkullorna har verkligen blandat och gett inledningsvis och stod här inför en riktig värdemätare. Nu kan vi väl konstatera att generationsväxlingen inte dragit ner på kvalitén allt för mycket utan att man fortfarande är att räkna med. När man möter topplagen så märks det inte så stor skillnad men när man möter de mindre bra lagen så är skillnaden lite större för då har man det svårare med att föra matcherna. Moa Gustafsson fortsätter att imponera och ösa in poäng, här blev det 3 nya och fjärde matchen av fem som hon är poängbäst i Mora.

Pixbos eviga problem fortsätter utan att vara nära en lösning. Polkagrisarna har oerhört svårt för att sätta sina chanser som man skapar och trots att man har det mesta av bollinnehavet och skjuter nästa dubbelt så många skott på mål här så lyckas man inte få utdelning. Nyförvärvet Amanda Berggren som är värvad för att göra mål var ytterst nära att bli matchhjälte igen när hon precis som mot Warberg gjorde mål från exakt samma ställe. Pixbo får kämpa på att hitta en målgörare som kan gå i bräschen men vem vet kanske är det just Berggren som blir lösningen när hon blivit lite varmare i kläderna.

Nu har man verkligen hittat en superkedja värt namnet

Jönköping-Warberg 5-4 sd

Efter första perioden som Jönköping var mer eller mindre utspelade i så var jag säker på att det man visade upp inte håller SSL-nivå 2020. Men man lyckades att knyta nävarna i fickan och jobba sig in i matchen och i tredje perioden när man kastade om i femmorna och flyttade upp Gabriela Strandberg som center med Emmy Rommedahl och Moa Jakobsson så såg man helt plötsligt ut som ett slutspelslag igen. Jakobsson och Strandberg stod för tre poäng vardera men den förste borde gjort ett par mål till sett till chanserna som hon hade. Två oerhört viktiga poäng för Jönköping som nu fick lite självförtroende igen. 

Warberg handlar väldigt mycket om duon Envall/Hawerman just nu och här stod de för tre av Warbergs mål. I min förra krönika dömde jag ju ut Warbergs förstakedja och tyckte inte alls att den var så bra som andra mediers rubriker gjorde gällande. Men in denna match saknades tredjelänken Sofie Karlsson och i hennes frånvaro fick Camilla Haldén gå center mellan superduon sporadiskt. Det var en perfekt match och Haldén med sitt lugn och sin enorma spelskicklighet höjde Envall/Hawerman till helt nya höjder. Känslan efter fem omgångar är annars att Warberg är närmre slutspel än att åka ur denna säsong.

Hybris och coachmiss låg bakom omgångens största skräll

Täby-Falun 4-8

En rejäl missberäkning för Täby och en match som man inte ska tappa poäng i. Men segern var helt rättvis och även om Täby hade väldigt mycket boll så stod Falun upp bra utan att gå på knäna. Skulle säga att förlusten berodde på en blandning av hybris och coachmiss. Täbyspelarna såg inte ut att kriga ihjäl sig för att få in bollarna i målet utan alla var nog säkra på att förstafemma skulle lösa det till slut. Sedan att stressa Faluns backar superhögt upp i banan gav ingen utdelning alls mer än massa mål i bakändan. Täbys beryktade förstafemma hade ingen av sina bättre insatser men man gjorde ändå tre av målen. 

Falun fortsätter att imponera och visar att man är med för att slåss om slutspel och inte för att slåss för sin existens. Visst man har börjat lite som en berg- och dalbana prestationsmässigt men det är betydligt högre berg än dalar. Två rejäla bergstoppar denna match var målvakten Ida Hedén och stekheta forwarden Ingela Hansson. Nyförvärvet Lovisa Åström visade också prov på sin briljanta teknik och bjöd på ett par rejäla tunnlar och 1+1.   

 


       

Den här artikeln handlar om: