I pandemins fotspår
Foto: Per Wiklund
Landet runt

1,5 miljoner back – Pixbo vädjar om hjälp!

ANNONS

En av världens äldsta innebandyklubbar har hamnat i akut ekonomisk kris. Nu kämpar klubben för sin överlevnad.

I mars 2021 är det 40 år sedan ett gäng grabbar träffades hemma hos familjen Forsberg i Mölnlycke för att bilda Pixbo IBK. Sedan dess har mycket vatten runnit genom ån och klubben växt till 800 aktiva spelare med 110 ideella ledare. 2020 upplever klubben sin första ekonomiska kris med anledning av Covid-19.

Pixbo Wallenstam är en klubb som bygger sin verksamhet på olika inkomstkällor från framförallt arrangemang. Under 2020 har alla evenemang runnit ut i sanden mer eller mindre. Sommarlägret Starcamp som arrangerats i 20 år ställdes in, ungdomsturneringen Bästkustcupen genomförs i mindre format och det inställda slutspelet för herr och damlaget var en ekonomisk katastrof. Sedan mars 2020 har även den stora cafeteriaverksamheten legat nere eller gått på sparlåga. Förra säsongen, 2019/2020, gjorde Pixbo Wallenstam en förlust på 400 000 kronor.

- Exceptionell situation och utmaning som klubben och idrotts-Sverige aldrig tidigare ställts inför, säger Pixbos grundare Jan Inge Forsberg till Innebandymagazinet.

Pixbo Wallenstam har redan nu konstaterat att ekonomin är i gungning och att elitlicensen för april 2021 är i fara. Prognosen säger att föreningen tappar runt 1 500 000 kronor i intäkter under 2020/21. Därför har Mölnlyckeklubben nu gått ut i stort vädjan till sina supporters och medlemmar om hjälp.

- Vi kommer inte att hinna i mål med detta på egen hand. Vi kommer att behöva hjälp för att klara detta. Läget är absolut akut.

Klubben jobbar aktivt med kostnadsbesparande åtgärder, och nya intäkter för att minska det negativa resultatet. Innan den 30 april 2021 måste klubben visa positivt eget kapital till licensnämnden.

Därför har projekt "Pixbo Wallenstam - starka tillsammans sedan 1981 och i framtiden" startas. Företagare och privatpersoner uppmanas att stötta via Swish eller bankgiro-insättning.

För 1981 kronor får du ditt namn på matchtröjan, vip-inbjudan när nya arenan invigs och sitt namn på Wall of Fame i Wallenstam Arena som ska vara klar till säsongen 2021/22. Och för 500 kronor eller mer en plats på Wall of Fame. Här kan du läsa mer om insamlingen.

Under insamlingens första dag fick Pixbo Wallenstam in närmre 40 000 kr. 


TV: Omgångens sexa! Bästa spelarna i premiäromgången av SSL Herr

”Antingen var Stefansson jävligt dålig på att skjuta, eller så…” ”Han nosar på Emil Johansson om att vara världens bästa spelare just nu”


Den här artikeln handlar om: