Notification
Foto: Per Wiklund

Hemligheten bakom Hampus Ahréns SSL-genombrott

Hampus Ahrén genombrott i Storvreta och SSL är resultatet av flera års teknikfokus. 20-åringen avslöjar hemligheten.

Hampus Ahrén är supertalangen som i stort sett alla SSL-klubbar ville värva inför förra säsongen. Anledningen var stockholmarens unika förmåga att blanda fart med bländande teknik.   

Via bland annat Nykvarn, Salem och RIG Umeå har 20-åringen tagit SSL med storm. I vinter är det tänkt att han ska vara med och föra Storvreta till nytt SM-guld.

 Han har i flera år jobbat på tekniska detaljer för att förbättra sin spelteknik. Nu har pusselbitarna fallit på plats enligt alla experter.

– Det är ingen hemlighet att alla lägren med Selected Player har varit avgörande. De bästa spelarna i min generation har varit med på dessa. Jag gjorde mitt första läger redan för åtta-nio år sedan. Jag gillade från början att det var teknikbaserat och gav mig en suverän grund till mycket av den tekniken jag använder i SSL, säger Hampus Ahrén till Innebandymagazinet.

Han har utvecklat diagonaltekniken genom att få bättre tryck och frånskjut och inte springa och stressa i en mot en situationerna på plan. Han har byggt upp en viktig verktygslåda med skills och teknik som ger honom härliga möjligheter att variera sitt anfallsspel.

- Alla läger jag varit på har varit höjdpunkter under säsongen. Framförallt har det varit häftigt att träffa likasinnade som verkligen vill satsa på sin innebandy och som har samma mål, att bli så bra som det bara är möjligt att bli.

Upplägget för ett Selected Player läger över fem dagar är något extra. Plötsligt läggs massor av tid på att detaljutveckla din teknik som oftast glöms bort eller inte får plats under en vanlig klubblagsträning.

- Exakt, det är fem dagar med stenhårt fokus på teknikträning. Träning du inte kan få på annat sätt. Omgivningen på ett sådant här läger ger dig också extra energi att hålla uppe tempo, fokus och adrenalinet att få träna hela tiden på hög nivå.

 Hur känner du dig direkt efter ett läger?

- Känner att det ger effekt direkt både kortsiktigt och långsiktigt. Du känner dig nästan oslagbar efter fulla dagar med enbart innebandy. Framförallt är lägren kul. Min generation har samlats runt Selected-lägren och vi har varit många som sett fram emot dem. Långsiktigt sitter det du tränat på i ryggraden automatiskt.

Selected Player brukar kallas för talangfabrik. Kan du förstå det och vilka detaljer har du utvecklat konkret?

- Absolut är det en talangfabrik som levererar toppspelare. Det första jag tänker konkret på är att jag utvecklat min U-fint, ticktack och 180-finten som vi nötte mycket. Jag tycker att jag blivit bättre på mitt sätt att gå in i en mot en situationer. Att jag alltid kunnat träna på denna detalj i mitt spel har givit mig självförtroende att ta andra viktiga steg i min utveckling. Bonus har varit att det finns detaljer som man kan ta med sig till sitt klubblag. Det har även känts som en förmån att vara med på Selected. Alla vill liksom framåt och ha kul tillsammans.

Vad ser du mest fram emot framöver?

- Att vi ska få spela matcher som vi gjorde innan pandemin slog till. Jag tänker redan på SM-slutspelet som jag och laget blev snuvade på. Jag vill vinna SM-guld. På längre sikt vill jag vinna många titlar i SM och VM. Det är härligt att vi äntligen kommer igång med riktiga matcher.