En epok går i graven
Foto: Per Wiklund
Landslaget

Förbundskaptenernas hyllning till Sveriges meste landslagsspelare

ANNONS

Mattias Samuelssons första och sista förbundskapten berättar gamla anekdoter om hans landslagskarriär.

Tidigare i veckan meddelade Sveriges meste landslagsman Mattias Samuelsson att hans 124:e landskamp blev hans sista. Efter 13 år i landslaget och 2 VM-guld och 4 VM-silver tackar 37-åringen för sig och en epok går i graven. Backstjärnan hade siktet inställt på en sjunde raka VM-turnering men när VM i Helsingfors sköts upp häromveckan meddelande Samuelsson förbundskapten Hill att sista kapitlet var färdigskrivet.

Storvretastjärnan debuterade redan 2006 och dåvarande förbundskapten Kent Göransson minns det mycket väl.    

- Jag kommer så väl ihåg att det var en turnering i Finland och det var hans första landskamp. På den tiden hade vi uttalat att man skulle få spela två matcher under en sådan helg men Matte fick bara spela en. Jag kommer inte ihåg varför han bara fick spel en match men däremot kommer jag ihåg hur jäkla lack han blev på att han bara fick spela en match. Han accepterade det men han var inte glad. Han ville verkligen spela två matcher och när han inte fick det hade vi ett samtal om det efteråt, vilket var ett positivt samtal, minns Göransson och fortsätter:  

- Det symboliserar honom rätt bra som person hur ödmjuk han är men hur jäkla gärna han alltid vill spela och hjälpa laget. Han har alltid haft väldigt höga ambitioner. Jag har inte ett ont ord att säga om den mannen.

Men redan på nästa landslagssamling skulle Samuelsson få lite upprättelse och efter den samlingen var han bofast i landslaget de kommande 13 åren.

- När han blev uttagen till nästa landslagsturnering så kommer jag ihåg att han fick spela med Anders Hellgård. Matte gjorde ett fantastiskt mål mot Finland där han på egen hand smällde upp den i nättaket. På den tiden fanns det en viss hierarki bland de äldre spelarna där Hellgård hade en stark position. Men de målet gjorde att Matte vann hans förtroende och när man fick hans förtroende hade man det på riktigt. Det förtroendet gjorde att Matte blev etablerad direkt i landslaget. Det var ett tydligt tecken på att han tog chansen och visade vad han gick för.

Vad har han betytt för svensk innebandy skulle du säga?

- Han stod lite för den nya tidens innebandy och hur man som back kunde ta mer ansvar vid spelvändningsmomenten. Han är en föregångare för många av dagens offensiva backar. När Matte vände på spelet så gick det så otroligt fort.

Dagens förbundskapten Mikael Hill är inne på samma sak när han får samma fråga.

- Som spelare har han varit en trendsättare med sitt offensiva backspel där Emil Johansson, Tobbe Gustafsson och Oskar Hovlund med flera har gått i fotspåren efter hans sätt att spela, säger Hill och fortsätter:

- Jag har bara gott att säga om Matte, det är en otroligt fin ambassadör för svensk innebandy och en otroligt fin människa både på och utanför planen. Han är en drömspelare att ha för en tränare med sin positiva attityd och hans vinnarskalle som han mixar ihop på ett utmärkt sätt.

Hur skulle du beskriva spelaren och personen Mattias Samuelsson?

- Det är bara att titta på hans meritlista med två VM-guld, ett antal SM-guld och Champions Cup-guld. Det är en vinnare och varje gång han har tagit på sig den blågula tröjan har han gett precis allting och lite till oavsett om det är träning eller match. Han är ett väldigt stort föredöme för svensk innebandy.

- Det som symboliserar honom mest är att han alltid, alltid är närvarande och ger järnet. Oavsett vad vi gör så kör han alltid fullt ut och han brinner verkligen för svensk innebandy. Så jag hoppas verkligen att vi får se honom i någon form av roll i framtiden i landslaget.

Har du någon rolig anekdot med Matte som huvudperson att avsluta med?        

- Han var lagkapten i en av matcherna under VM och han gillar inte att springa in till matchintrot. Så han såg till att laget gick in till den matchen. Det mynnade ut i att IFF ringde upp mig efter matchen och skällde lite. Jag visste inte om att det fanns direktiv från IFF att alla lag ska springa in till matcherna men det visst såklart Matte, men han tyckte att det var mer ståndsmässigt att gå in.

Matte Samuelssons sista träning med landslaget

FAKTA

Mattias Samuelsson landslagskarriär

  • Debut: 2006
  • Landskamper: 124
  • Antal VM: 6 (2008-2018)
  • Antal mål: 35
  • Antal assist: 44
  • Poäng: 79
  • Medaljer: 2 guld, 4 silver
Den här artikeln handlar om: