Per Wiklund

Filip Eriksson om första tiden i Storvreta - och största skillnaderna från Sirius

ANNONS

Efter tre säsonger i Sirius SSL-lag valde Filip Eriksson att göra känsliga övergången till lokalrivalen Storvreta. Nu hoppas 19-åringen på att kunna ta ytterligare kliv i sin utveckling - och känner sig redan hemmastadd i sin nya klubb.

– Redan från dag ett har jag känt mig som hemma och grabbarna har verkligen tagit emot mig på ett bra sätt. Jag hade högt ställda förväntningar innan jag skrev på - men de första månaderna har faktiskt överträffat dem, säger Eriksson till Innebandymagazinet och utvecklar sitt resonemang: 

– Det finns en helt annan kravställning i den här klubben än vad jag är van med tidigare. Man märker att spelarna vet vad som krävs och vilket jobb man måste lägga ner för att vinna. Kommer man ner och är lite avslagen och frånvarande på en träning får man höra det direkt - här accepteras det inte att man inte ger hundra procent. Det spelar ingen roll vad det är - allt från att man ska springa en viss nivå på beep-test eller lyfta något på gymmet. Kravställningen finns överallt, och det gillar jag. 

– Jag valde att skriva på för att få känna på den här miljön och för att få chansen att träna och spela med de bästa spelarna. Samtidigt är det - och har varit - en omställning för mig som inte är van att vara i en sådan miljö. Men jag känner att jag är på helt rätt plats och acklimatiseringen har gått snabbare än vad jag hade trott. 

Hur stor är nivåskillnaden i träning och match jämförelsevis med Sirius? 

– Den är större än vad man tror, och det gäller allt från vinnarmentaliteten till nivån på träningarna. Det finns så många vinnare i det här laget. Här kommer man ner på träningarna och möter 20 andra som vägrar att förlora  - i Sirius var det 5-6 stycken. Det säger sig självt att det blir någonting annat då. 

Vem i Storvreta är mest tävlingsinriktad? 

– Jag skulle kunna räkna upp halva laget, men om jag ska välja några så är det främst de äldre. Matte (Samuelsson), Robin Nilsberth, Tobbe Gustavsson, Henke (Stenberg) och Viktor (Klintsten). Det är nyttigt för oss yngre att se och lära av de äldre som har varit med länge och som är kulturbärarna i laget, säger han och fortsätter: 

– Att vi unga får vara med och skolas in av de äldre tror jag är nyckeln för att vi ska fortsätta att vara en framgångsrik klubb och man hela tiden för mentaliteten och kulturen vidare till de som kommer in. 

Precis som Filip Eriksson gör klubbens nya tränare, Oscar Lundin, sin första säsong i klubben. Eriksson är mycket nöjd med vad han har sett än så länge och menar att den nye tränaren redan har satt en tydlig prägel på spelet. 

– Jag tycker att Storvreta har gjort helt rätt som har tagit in Oscar. Han är modern och tydlig i sin ledarstil och det märks att han har många intressanta idéer för varje spelare och i olika delar av spelet. Efter några år med mycket försvarsspel i Sirius ser jag fram emot att vi kan kliva högre upp i banan och spela en mer publikvänlig innebandy och det är jag säker på att vi kommer att göra med Storvreta. 


Fredrikssons innebandypodd avsnitt 11: Peter Fischerström