Träning

Knepen som gör dig till en superskytt

ANNONS

Under tolv säsonger har Alexander Galante Carlström gäckat SSL:s målvakter med sina skott. Nu delar den superskytten med sig av sina bästa tips för att bli en bättre målskytt.

Alexander Galante Carlström vet hur det är att göra mål. Ifjol blev det totalt 62 till antalet - och för sjätte året i rad en plats överst i SSL:s skytteliga. 31-åringen menar att bakgrunden till hans framgångsrika målskytte till stor del handlar om träning. 


– Först och främst handlar det om att träna mycket själv. När jag var yngre kunde jag stå hemma och nöta skott i fyra- fem timmar. Jag hängde ofta upp saker i målet och tränade på att pricka - det har jag haft mycket nytta av. Drivet och hungern för att göra mål kommer naturligt för mig, men utan all den tid jag har lagt ner på att nöta skott hade jag inte kommit så här långt. 

För dig som är en målskytt - vilka ytor på planen trivs du bäst på? 

– Ju äldre jag har blivit och med rutinen jag har skaffat mig har jag förstått vart på planen jag ska befinna mig för att göra mål. Flest mål skulle jag säga att jag gör i slottet och från högerkanten, när jag får ta med bollen över centrallinjen. Därifrån är det svårt för backarna att komma åt och jag får lite mer utrymme för att få iväg skottet. 

Hur viktigt är det att ha ett bra direktskott? 

– När jag kom upp i SSL klev jag bara in och bågade. Det blev ganska lättläst till slut och efter ett tag visst motspelarna vad jag skulle göra. Det gjorde att jag tvingades utveckla mitt direktskott och få in rörelsemönstret i slottet för att skapa mig tid. 

Vilket är ditt bästa tips för att utveckla sitt målskytte? 

– Rent konkret tror jag att siktet är det viktigaste. Många spelare tar i allt vad de kan och glömmer bort att det viktiga inte är att skjuta hårt - utan att maximera sina chanser att göra mål genom att sikta. När jag var yngre siktade jag alltid mot krysset och reflekterade inte över hur effektivt det är att skjuta lågt. Det var en viktig insikt för mig - och som har utvecklat mitt målskytte, säger Galante Carlström och fortsätter: 

– En annan viktig tumregel är att lyfta blicken. På sätt har man koll på vart motspelarna befinner sig och att komma runt skottäcken. 

Hur mycket fokus lägger du på målvakterna? 

– Ingenting om jag ska vara ärlig. Jag vet att om jag placerar bollarna där jag brukar så kommer målvakterna att få problem. Räddar det skotten är det bara att fortsätta skjuta. Förr eller senare brukar målen trilla in. 

Den här artikeln handlar om: