Elitlicensen
Foto: Per Wiklund/Anders Andersson

Karlstad riskerar att bli av med elitlicensen

ANNONS

Värmlandsklubben redovisade väldigt dystra siffror på gårdagens årsmöte.

Svensk Innebandys elitlicens har nu funnits i ett år och inga klubbar i SSL degraderades för att de inte klarade av kraven för elitlicensen, men Storvreta fick förlängd dispens på grund av särskilda omständigheter i fotspåren av Corona-krisen. Den 30 april gjorde föreningarna ett nytt bokslut för att beviljas elitlicensen år två, för att klara av elitlicensen får man inte ha några skulder och man måste ha ett positivt eget kapital.

För Karlstad IBF:s del ser det tufft ut att få behålla elitlicensen när man igår redovisade ett minusresultat den gångna säsongen på en halv miljon kronor. 

– Vi gick in i det här verksamhetsåret med ett eget kapital på 300 000 kronor. Vi gör ett negativt resultat för det här året på 500 000 och nu har vi ett negativt eget kapital på 200 000 kronor, säger ordförande Fredrik Olsson till Värmlands Folkblad.

Beslut om elitlicensen fattas i oktober och om man inte klarar av kraven får man spela en säsong under handlingsplan för att försöka rätta till ekonomin. Klarar man inte att rätta till ekonomin under den tiden så degraderas man kommande säsong. Något som nu Karlstad riskerar att göra säsongen 2021/2022 om man inte redovisar ett positivt eget kapital i april nästa år.

- Du måste ha ett positivt eget kapital och det klarar vi inte. Sen vet vi inte hur det kommer att bli och hur de går tillväga med elitlicensen. Blir vi inte beviljade får vi redovisa en plan under året på hur vi ska nå positivt eget kapital. Det blir samma resa som vi gick igenom för något år sedan. Men det är efter de här förutsättningarna vi har lagt kommande budget.

Det finns även en livlina till för Karlstad då det inte är klart hur förbundet kommer agera med elitlicens kommande säsong på grund av Corona-krisen. Så här sa licensnämndens talesperson Tomas Eriksson till Innebandymagazinet för ett par veckor sedan om det.

- Licensnämnden har fått två uppdrag av förbundsstyrelsen efter beslut som de tog i april. Det ena var att vi skulle fortsätta mäta elitlicensen i enlighet med regelverket. Det andra var att vi ska återkomma under september månad med en rekommendation till förbundsstyrelsen om hur vi ska göra med elitlicensen 2020/21 med tanke på effekten av Covid-19. Vi skulle då kunna rekommendera en generell dispens, men det är det för tidigt att sia om just nu.

Karlstad har ett damlag i SSL och ett Herrlag i Allsvenskan, skulle det vara så att förbundet inte ger en generell dispens på grund av Corona-krisen, eller att man inte lyckas vända det egna negativa kapitalet till positivt senast den 30 april nästa år så degraderas båda lagen en division till säsongen 2021/22.