#ibsilly
Foto: Privat

Sveriges mest jagade innebandyspelare?

ANNONS

17 klubbar har försökt att värva poängmaskinen i Herr2an.

Vimmerby IBK är ett klassiskt lag som låg i högsta serien under 90-talet men sedan dess har man rasat i seriesystemet och tillbringat senaste årtiondet i distriktsserien. Man har varit väldigt nära att ta sig upp men på något vis har man alltid snubblat på mållinjen. Men i år vann man Smålands2an och för första gången på exakt 20 år har man klättrat upp en serie och spelar återigen i förbundsserierna.

Lagets stora stjärna de senaste åren har varit 23-åriga Jonatan Green som öst in poäng Herr2an sedan han var 16-år. Totalt har han gjort 453 poäng de sju senaste säsongerna vilket är ett snitt på 64 poäng per säsong. Mängder av lag har försökt att värva supertalangen men ingen har lyckats förutom lokalkonkurrenten Craftstaden som fick låna han i tre matcher på dubbellicens för två säsonger sedan.

- Efter säsongen 16/17 och fram till nu så har jag haft en hel del erbjudande från andra klubbar. Vissa har jag varit och träffat, andra har jag haft en god kontakt med under en längre tid och några bara en kortare kontakt, så det har varit lite olika, säger Green till Innebandymagazinet.

Vilka klubbar och divisioner är det som hört av sig?

- Det har varit totalt 17 klubbar som visat intresse under den tiden från lite olika divisioner. Pixbo, Linköping, JIK, Fagerhult för att nämna några SSL-lag samt massa lag i Allsvenskan och ett par norska lag. Även ett par Herr1an-lag har hört av sig under åren.

Även denna silly season har poängmaskinen nobbat alla anbud och istället skrivit på ett nytt tvåårskontrakt med sin moderklubb.

- Ja precis, det stämmer. Jag tror att det beror på flera olika saker. Framförallt att jag trivs så otroligt bra i laget. Vi är en väldigt sammansvetsad grupp med en fantastisk sammanhållning. Sen finns det ju ingenting som slår att spela hemmamatcher inför vår fina publik. Vi hade ett snitt på 518 personer den här säsongen i division 2. Sen trivs jag ju riktigt bra både på mitt jobb och i staden, vilket också såklart har vägt in i mitt beslut att stanna.

För två säsonger sedan satte han personligt poängrekord när han skyfflade in 42 mål och 30 assist.

- Det var egentligen efter säsongen 18/19 som jag verkligen tog en rejäl funderare på vad jag ville och hur jag skulle göra. Vi hade en ganska rörig säsong där det gick bra fram till jul och sen vände allt, både resultatmässigt och lite turbulens, där det hände saker som gjorde att vi var tvungna att byta tränare mitt under säsong, något som jag aldrig varit med om i Vimmerby tidigare.

Det blev startskottet för årets säsong som alltså slutade med det första avancemanget på 20 år.

- Efter den säsongen var allt ganska oklart. Men när sedan allt löste sig till slut och vi fick till en perfekt tränarlösning och några spetsspelare, som var precis vad vi behövde så bestämde jag mig sent för att köra på en säsong till. Och äntligen gick det vägen! Det här avancemanget tillsammans med sin moderklubb är ju något man drömt om länge nu efter flera säsonger där vi snubblat på mållinjen.

Vad tror du om era chanser i Herr1an då?

- Svårt att säga. Både Vetlanda och Sävsjö som gick upp från vår serie för två säsonger sedan trillade ur ettan direkt. Det kommer såklart att bli väldigt tufft. Det kommer inte finnas några lätta matcher, så nu gäller det att vi kommer upp i den nivå som krävs över 60 minuter, för i de stunderna vet vi att vi är riktigt bra. Men målet är givetvis att hänga kvar.

Vad beror det på att ni inte lyckats att gå upp en serie trots att ni haft väldigt bra lag flera säsonger under åren?

- Det är svårt att sätta fingret på. Vi hade ett drömläge i en avgörande hemmamatch mot Hovslätt säsongen 15/16 att ta steget upp redan då. Vi behövde ta en 3-poängare i den matchen, stod 3-3 med ett par minuter kvar så vi satsade allt och plockade målvakt, vi hade ett stolpskott i slutet av matchen och sen släppte vi istället in 4-3 i tom kasse med mindre än en minut kvar. Då hade vi en väldigt stark trupp på pappret, så den matchen har ju suttit i bakhuvudet sedan dess egentligen. Men nu äntligen kan man ju sluta gräma sig över det, skratt.

Du var inne på tränarbytet, ni plockade ju in Michael Elmér som faktiskt var tränare för laget redan på storhetstiden på 90-talet. När jag pratade med honom inför säsongen så sa han att han hade en treårsplan för laget där ni skulle avancera till Herr1an och sedan vara med och utmana om en allsvensk plats.

- Som nykomlingar nu så gäller det att vara ödmjuka. Vi vet att det kommer bli oerhört tufft. Vad som skulle tala för att vi spelar högre upp om några år är att vi har en väldigt bra mix i laget och många yngre som tar kliv hela tiden. Men till att börja med så ska vi slåss för att försöka hänga kvar. Skulle vi lyckas med det så får man ta det därifrån.

Tränare Michael Elmér om att få behålla sin storstjärna:

- Jonte har växt under det gångna året och har utvecklat även sin defensiva sida, vilket blir viktigt nu när vi tagit steget upp i ettan. I övrigt är han i många delar en spelaretyp som alla ledare och lag behöver då han besitter hög spetskompetens som poängspelare såklart.