RIG-studenten
Foto: Tomas Brandt Wangel

Han är en av två RIG-spelare som valt bort SSL

ANNONS

Alexander Nyman Sjöström summerar sin tid på RIG Umeå och blickar fram emot en ny säsong i norra allsvenskan.

Härom veckan tog 16 framtida innebandystjärnor studenten från RIG Umeå, nio dam-  och 7 herrspelare. Innebandymagazinet har pratat med dem om deras tid på RIG Umeå och vad de tar med sig allra mest från skoltiden och hur tankarna går inför deras framtida innebandykarriärer.

Innebandytalangen Alexander Nyman Sjöström har redan hunnit att representera tre Stockholmsföreningar och till hösten blir det hans fjärde. Nyman  Sjöström är nämligen en av två RIG-studenter som valt att fortsätta sin karriär i Allsvenskan och inte i SSL. Valet kommande säsong föll på FBI Tullinge. 

- För mig är det lika viktigt att helheten med jobb och bostad funkar eftersom jag har lika höga ambitioner utanför som på planen. Från början var tanken inte alls att flytta tillbaka till Stockholm men när Tullinge hörde av sig och presenterade deras upplägg för säsongen samtidigt som de andra bitarna med egen lägenhet i Stockholm och fast jobb föll in så blev valet väldigt enkelt, säger Nyman Sjöström till Innebandymagazinet.

Backen har redan spelat två säsonger i den norra Allsvenskan så han vet vad som väntar. Under sin tid på RIG så gjorde han 1+2 på 15 matcher första säsongen i Herr1an. De två kommande säsongerna i Allsvenskan stod han för 4 mål och 9 assist på 33 matcher.

- Tullinge är ju Stockholms bästa lag och vi kommer att göra det vi inte fick chansen att göra i vår - alltså ta en SSL-plats. För min egen del så är det att hjälpa laget med en stark defensiv och samtidigt producera mer poäng än uppe på RIG där det blev nästan 100% fokus på det defensiva spelet sista säsongen.

Hur summerar du din tid uppe i Umeå?

- Först av allt så gick de tre åren otroligt snabbt, snabbare än jag någonsin kunnat tro. Såklart har jag utvecklats som spelare men jag tror att jag tagit ännu större steg utanför planen. Att flytta 60 mil hemifrån som 16-åring tvingade mig att växa upp och ta ansvar på ett sätt jag inte tror jag hade behövt göra hemma. Att gå på RIG innebär också att man får många nära vänner, vissa av dem för livet.

Vilket är ditt bästa minne?

 - På planen är det de två SM-gulden i JAS. Utanför planen finns det massa roliga saker som vi gjort tillsammans.

 Vilket är din värsta minne?

 - Tyvärr måste jag säga den här våren av flera anledningar. Två av anledningarna är att Coronapandemin satte stopp för säsongen som gjorde att vi inte fick chansen att försvara SM-guldet i JAS samtidigt som vi åkte ur Allsvenskan, vilket såklart inte var roligt.

Vad har du lärt dig allra mest under dina tre år som du tror att du kommer få mest nytta av i din framtida innebandykarriär?

- Jag blev ju antagen till RIG som forward men har under åren på RIG blivit omskolad till back. För mig har det både varit roligt och väldigt utvecklande.

Vem av dina klasskamrater tror du kommer lyckas allra bäst kommande säsong?

- Jag tror Marcus Peil kommer att göra en grym säsong i Pixbo. Han är en riktig Göteborgskille och i en omgivning med så bra spelare som finns i Pixbo så kommer han att få ut ännu mer av sitt grymma offensiva spel.

Video: Höjdpunkter från RIG senaste säsong

Alla 01-studenter från RIG Umeå

Elias Niclasson
Thomas Crona
Daniel Ring
Marcus Peil
Jonas Grahn
Linus Martinsson
Alexander Nyman Sjöström

Annie Bokelund
Hanna Svanström
Julia Zachrisson
Matilda Lindgren
Lovisa Von Fircks
Ida Waern
Lovisa Thorsander
Vilma Nilsson de Gysser
Ebba Bognesand