#ibsilly
Finland fick se sig besegrade av Sverige i den senaste VM-semifinalen 2019. Nu kommer en majoritet av spelarna som deltog i matchen spela i SSL till hösten.
Foto: Per Wiklund

Finnvasionen: Mer än halva VM-truppen spelar i SSL till hösten

ANNONS

Årets #ibsilly i damernas SSL har dominerats av finska spelare. Till hösten återfinns inte mindre än elva spelare från Finlands VM-trupp i den svenska högstaligan.

Finlands sak är vår, brukar det heta. Det finns en lång historia av duktiga finska importer i SSL, men frågan är om inte huvudkapitlet skrivs i höst. Då spelar inte mindre än elva spelare från den senaste finska VM-truppen i svenska superligan. 


Från det laget som spelade bronsmatch mot Tjeckien i VM 2019 (en match man vann med 5-4) så återfanns sex SSL-spelare: Oona och Veera Kauppi (IKSU), My Kippilä och Jenna Saario (KAIS Mora), Mia Karjalainen och Laura Manninen (Pixbo Wallenstam) Till hösten får de sällskap av fem nya spelare från samma trupp: Inka Lampinen och Tiitu Siitanen har skrivit på för Malmö, Johanna Homi och Mia Vallinius har värvats av Sirius samtidigt som Nacka har plockat in Trine Sällström.

De finska VM-spelarna är inte de enda som gått till SSL under sommaren. Malmö har dessutom värvat Silja Eskelinen (med i VM-truppen 2015 och 2017) medan Nacka snappade upp Daniela Westerlund, även hon med flera landskamper på sin meritlista. Sirius värvade dessutom sin tredje landslagsmeriterade finländska i veckan: Tuulia Aho.

Noterbart är att samtliga spelare på listan har minst en landsman i sitt SSL-lag, många spelare har värvats "ihop". Sara Orebrand, sportchef i Sirius, har redan värvat tre spelare från grannlandet i öst under sommarens #ibsilly. I en lång intervju med Innebandymagazinet pratade hon också om den omställning som finskorna kan ställas inför i samband med flytten till Sverige.
- Vi har pratat om detta, och kommit fram till att det fysiska spelet kommer vara den stora omställningen. De upplever, från landskamper och liknande, att svenska spelare är mer fysiska, och att det finska spelet är snabbare, mer tuta och kör, gasen i botten. Svenskorna är mer fysiska och taktiska. Det är väl det som jag tror kommer att vara den största omställningen för dem, sade Orebrand då.

Den här artikeln handlar om: