RIG-studenten
Foto: Tomas Brandt Wangel

RIG-målvakten blickar framåt

ANNONS

Thomas Crona summerar sin tid på RIG Umeå och tränar just nu stenhårt för att komma väl förberedd till Kalmarsund.

I förra veckan tog 16 framtida innebandystjärnor studenten från RIG Umeå, nio dam-  och 7 herrspelare. Innebandymagazinet har pratat med dem om deras tid på RIG Umeå och vad de tar med sig allra mest från skoltiden och hur tankarna går inför deras framtida innebandykarriärer.

Linköping IBK fostrade målvakten Thomas Crona fick stå två matcher från start sin första säsong på RIG Umeå i Herr1an och hade en räddningsprocent på 77,8%. Årskurs två fick han stå 17 matcher från start i Allsvenskan med en räddningsprocent på 75,3%. Sista året stod han 16 matcher i Allsvenskan och hade en räddningsprocent på 73,5%. Nästa säsong debuterar han i SSL med Kalmarsund.    

- Det har varit tre väldigt lärorika år. Jag har utvecklats mycket, både som innebandyspelare och som människa. Jag har fått lära känna vänner för livet och jag är extremt nöjd med min tid i RIG.

 Vad är ditt bästa och värsta minne från RIG-tiden?

- Har flera bra minnen, men våra två SM-guld säsongen 17/18 och 18/19 är två fina minnen.

Vad är ditt värsta minne från RIG-tiden?

- Skulle inte säga att jag har något så pass dåligt minne så att jag kan kalla det för det värsta, men att åka ur allsvenskan i år var inte speciellt kul.

Video: Höjdpunkter från RIG Umeås senaste säsong

Vad tar du med dig allra mest från skoltiden till kommande utmaningar i innebandykarriären?

- Innan RIG var man en av de bästa i sitt lag och man fick all speltid. I RIG fick man till en början inte spela de viktigare matcherna som man skulle fått spela i tidigare lag. Man har fått lära sig att man behöver jobba hårt för att lyckas få speltid  i både klubblag och landslag, man får ingenting gratis.

Vem av dina klasskamrater tror du kommer att lyckas allra bäst kommande säsong?

- Tror alla mina klasskamrater kommer att kunna lyckas bra kommande säsong. Vi 01:or kommer sprida ut oss i både topplag och nykomlingar i SSL och topplag i Allsvenskan. Vi har alla olika förutsättningar men jag tror att alla kommer att kunna göra det till en bra säsong.

Hur gick tankarna när du valde klubb till kommande säsong?

- När jag valde klubb värderade jag miljön i klubben högt. Jag ville spela för en professionell klubb som har klara mål och där det finns en bra utvecklingspotential för mig. I FBC Kalmarsund finns precis det jag söker efter. Jag är jättenöjd med att få representera Kalmarsund kommande säsong, och förhoppningsvis flera år framöver.

Vad har du för förväntningar på din debutsäsong i SSL?

- Först vill jag anpassa mig till spelet i SSL. Sedan vill jag vara med och bidra till att vinna matcher.


Alla 01-studenter från RIG Umeå

Elias Niclasson
Daniel Ring
Marcus Peil
Thomas Crona
Jonas Grahn
Alexander Nyman Sjöström
Linus Martinsson

Annie Bokelund
Julia Zachrisson
Matilda Lindgren
Vilma Nilsson de Gysser
Ebba Bognesand
Hanna Svanström
Lovisa Von Fircks
Ida Waern
Lovisa Thorsander