Stödpaketet
Foto: Per Wikllund/Innebandy.tv
Landet runt

RF-pampen förklarar stödpakets fördelningsmodell

ANNONS

I helgen presenterades det stöd som föreningar sökt till Riksidrottsförbundet. Björn Eriksson, ordförande i RF, berättar här hur processen har sett ut.

Riksidrottsförbundet har 500 miljoner att dela ut i det stödpaket som riktas mot idrotten. 91 procent går till idrottsföreningarna och 9 procent till specialidrottsförbunden.

Svensk Innebandy meddelade förra veckan att 4,7 miljoner hittills delats ut till innebandyn. Förbundet fick 971 000 kr i stöd medan distriktsförbunden fick 311 000, och 3 458 000 gick till seriespel/slutspel. I helgen publicerades besluten om stöd till föreningar som har sökt direkt till RF.

Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, förklarar hur man räknat ut den fördelning av pengar som alltså kommer presenteras på måndag.

- Vi använder en omsättningsbaserad metod. Först av allt måste man kontrollera att de kostnader och intäktsbortfallen är korrekt uträknat. I det stora hela så är det man söker välmotiverat, att de uppfyller kriterierna på olika sätt. Eftersom man bara har 500 miljoner så måste man hitta någon metod att få ner det här till 500. Då har man gjort en omsättningsbaserad modell som innebär att man ställer andelen kronor man får tillbaka i relation till hur stort omsättningstappet har varit, säger han till Innebandymagazinet.

- Det är ett sätt att tillse att det inte bara är de absoluta talens magik, utan det kan finnas små föreningar som kan ha ett väldigt stort bortfall i procent, även om beloppet är absoluta tal som är mindre än för andra. Den modellen har vi tillämpat med olika procentsatser. När man ser fördelningen på måndag så beror det på hur situationen har varit för den enskilda klubben.

Det är väldigt lätt att tro att det är elitklubbarna som förlorar mest, med tanke på publikintäkter, men det påverkar väl även breddidrotten?

 - Ja, det är till-och-med tvärtom. En omsättningsmodell kan vara lite lurig, så det beror lite på hur den totala omslutningen är för en elitklubb. Det är klart att en elitklubb kan tappa mycket pengar i absoluta tal, men skulle man exempelvis ha tv-rättigheter och annat är det inte lika självklart att procentandelen är lika hög. Det är ett av skälen till att vi har valt den omsättningsbaserade modellen, för att försöka undvika den snedvridningen.

Innebandyn har likt fotbollen och ishockey väldigt mycket utövare, men ändå får de två sistnämnda betydligt mycket fler miljoner i stöd jämfört med innebandyn. Varför blev det så?

- Det kan handla om omsättningsmodellen men också för att fotbollen och hockeyn har redovisat större intäktsbortfall och kostnader i samband med stora evenemang och seriespel. När det gäller breddidrotten meddelas summorna denna vecka.

Den här artikeln handlar om: