Omöjligt uppdrag
Foto: Martin Clasborg

Kan tränarlöftet stoppa moderklubbens ras!

ANNONS

Denna säsongen blev han hyllad som bästa JAS-tränare men till den kommande säsongen ska han ta över ett lag som bara blivit sämre och sämre de senaste sex åren.

För sex säsonger sen spelade IBK Göteborgs herrar kval till SSL, men har de senaste säsongerna rasat igenom seriesystemet. Den gångna säsongen höll sig laget tillslut kvar i Herr2an, och nu verkar det äntligen blåsa lite positiva vindar. Flera bra kullar underifrån, och en ny ledarstab på plats.

Göteborgssonen, Elias Johannesson, har fått ansvaret att vända trenden. Det unga tränarlöftet coachade iår Göteborgs unga JAS-lag som var snubblande nära slutspel, där nästan hela truppen var två och tre år för unga. Något som även uppmärksammades tidigare i Innebandymagazinet då Johannesson blev utsedd till årets tränare i sin JAS-grupp. Johannesson kommer nu basa över både A-laget och JAS-laget kommande säsong.

 - Givetvis jättekul, då Göteborg är min moderklubb och drygt halva herrtruppen har jag fått jobba med tidigare i JAS och på ungdomsnivå. Sen tror jag det är viktigt att blicka framåt och se på vad vi ska göra istället för vad som har gjorts tidigare, även om vi såklart kan dra lärdom av det.

 2014/15 slutade Göteborg fyra i södra Allsvenskan och förlorade den avgörande kvalmatchen om en SSL-plats i sudden mot Karlstad.

2015/16 slutade man nia i Allsvenskan och klarade sig kvar med 2 poängs marginal.

2016/17 blev man Allsvenskans sämsta lag genom tiderna med 0 inspelade poäng och -398 i målskillnad.

2017/18 slutade man näst sist i Herr1an Västra Götaland.

2018/19 slutade man sexa i Herr2an Västsvenska

2019/20 slutade man näst sist i Herr2an Västsvenska och klarade sig kvar med 4 poängs marginal.

Göteborg har blivit sämre och sämre för varje säsong som gått de senaste sex åren, hur ska ni vända på den negativa trenden?

- Jag tror vi ska vara ödmjuka och inte ha för bråttom med att sätta målsättning. Det viktigaste om vi ser till hur det har sett ut tidigare, är att få ihop gruppen och laget, skapa en tävlingsinriktad och givande träningsmiljö och ett stabilt grundspel. Då kommer resultaten komma hand i hand med att vi gör bra prestationer och håller en hög lägstanivå. Vi bygger långsiktigt och får vi ihop det bra så vet jag att vi kommer bli jobbiga och tunga att möta.

Om vi ser till JAS så slutade ni trea i er grupp, och kan bygga vidare med i stort sett samma trupp. Dina tankar om säsongen och vad siktar ni på kommande säsong?

- Första matcherna var lite spänt, men efter det blev våra prestationer allt bättre och vi gjorde en stor utveckling under säsongen. Vi gjorde bättre resultat i samtliga matcher utom mot Frölunda(när vi redan missat slutspel), vilket jag tycker är ett gott kvitto för oss. Vi har tappat en spetsspelare, men har samtidigt några på väg in på plus-sidan. Det känns bra ändå. Jag tror att vi har bra chans att slåss om slutspel igen, sen beror det på grupplottning och sådär också. Många lag i vårt distrikt som gör ett bra jobb med sina trupper, så vi får se vad det blir för gruppindelning!