Omtalade klubbmärket

Historien bakom omtalade loggan: "Sveriges fulaste är en form av seger"

ANNONS

Det finns klubbmärken och så finns det klubbmärken. Ett av de märken som sticker ut lite extra tillhör Floda IBK – Innebandymagazinet ringde upp en av upphovsmännen för att ta reda på hur loggan togs fram.

De flesta klubbmärkena i innebandyn följer samma mall – en sköld, någon innebandyklubba och text. Det gör inte Flodas. När föreningen grundades för 30 år sedan presenterade man ett klubbmärke som än idag sticker ut rätt så rejält från mängden. 

En av grundarna av klubben som kommer ifrån Lerum nordost om Göteborg heter Fredrik Närman. Han berättar om hur tanken först kom till.
- Det är ingen slump. Varningstecknet handlar om att vi tyckte att vi var ett gäng på gång som skulle bli farliga. Man skulle varna för oss, säger han till Innebandymagazinet.

Om en varningstriangel är ett ovanligt inslag i ett klubbmärke kan man säga det samma om djuret som finns på logotypen. Vid en första anblick kan det se ut som en hybrid mellan en älg och en ko, men det finns en annan förklaring.
- Lerums kommun hade tidigare en annan kommunlogga. På den loggan fanns det en oxe, fast inte i profil utan mer framifrån. Vi ville knyta an till kommunen eftersom vi var därifrån, säger Närman.


- Några av de andra killarna som var med och grundade föreningen hamnade sedan uppe i Tanumshede bland de här hällristningarna. Där finns det här….djuret eller kossan avbildad. ”Den där ska vi ha!”, tyckte de. Du vet ju själv, man är 16 eller 17 år, man tänkte inte på hur det skulle se ut eller hur folk skulle reagara. Man ville bryta gränser och inte vara normbaserad. Det tyckte vi var jättebra! Så det blev en kombination av ”här kommer vi”-varningen, Lerums kommun och hällristningen. 

Klubbens damer spelar till höst i Allsvenskan medan herrarna spelar i division 1. Näsman har inte varit involverad i föreningen sedan 14 år tillbaka, men säger att det alltid kommit stora reaktioner på loggan. 
Utifrån tycker jag inte vi har fått så mycket dåliga reaktioner, men inom föreningen har det ibland blossat upp lite röster: ”Ska man ha en sådan logga om man ska vara en seriös förening?”. Då har vi gamla rävar vänt oss lite i graven. Man kan tycka vad man vill, det är inte så många andra stora fina föreningar som har en sådan logga, men jag är glad att de inte tagit bort den ännu, säger han och tillägger:

- Vid något tillfälle blev loggan utnämnd som Sveriges fulaste – det är ju någon form av seger för en obstinat och rebellisk pojk!